A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

(A Vitamini)

a-vitamini-eksikligi-belirtileri-nelerdir

A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A vitamini eksikliğin görme bozuklukları, gece körlüğü, kornea hasarları, kuru cilt sorunu, tırnak kırılması, saç dökülmesi, dudaklarda yara oluşması, dil kızarması ve enfeksiyonlara neden olur. Halsizlik ve yorgunluğa neden olur.


Kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunan A vitamini karaciğerde depolanan ve yağda eritilen bir vitamindir. 2 tip A vitamini bulunur. bunlardan biri,; retinol (premade)'dir. hayvansal gıdalarda bulunur. Diğeri ise karotenoiddir. Bunlar yiyeceklere kırmızı rengini veren pigmentlerdir. Meyve ve sebzelerde bulunur. En fazla olan A vitamini tipi betakarotendir. Bunlar vücutta üretilmez. A vitamini diş, yumuşak doku, mukus zarları, kemikler ve cilt için faydalıdır. Ayrıca göz retinasına renk veren pigmentleri oluşturur. Bu sebeple retinol olarak da adlandırılmaktadır. Beta karoten tipi A vitaminleri vücutta antioksidan etkisi yaratır. Antioksidanlar hücreleri hasarlardan korur. A vitamini eksikliğinde özellikle göz ve görme sorunları ortaya çıkar. Hatta bazı kişilerde gece körlüğüne ve kornea hasarlarına neden olabilir. Ayrıca cilt kurumasına neden olabilir. A vitamininin fazlası da iyi değildir. Doğum kusurlarına neden olabilir ve vücuda çok yüksek dozda A vitamini alındığında akut A zehirlenmesine yol açabilir. Özellikle küçük çocuklar ve bebekler A vitaminine daha fazla duyarlıdır ve daha düşük dozda A vitamini alsalar bile hastalanabilirler. 

A Vitamini Nelerde Var?

A vitamini yağlı süt, tereyağı, balkabağı, lahana, tatlı patates, ıspanak, havuç, kuru kayısı, brokoli, yumurta sarısı, kırmızı biber, yulaf, fesleğen, domates, kavun, mango ve bezelye, balık, karaciğerde bulunur. 

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini, göz, diş, kemikler, mukus zarları ve cilt yapısının sağlığında önemli rol oynar. Ayrıca göz retinasına renk veren pigmentlerin oluşumunu sağlar. 

A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A vitamini eksikliğin görme bozuklukları, gece körlüğü, kornea hasarları, kuru cilt sorunu, tırnak kırılması, saç dökülmesi, dudaklarda yara oluşması, dil kızarması ve enfeksiyonlara neden olur. Halsizlik ve yorgunluğa neden olur. 

A Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir?

A vitamini cilt için önemlidir. Cildi yumuşatır ve kolajen üretimini sağlar. Kırışmayı önler ve cilt lekelerini yok eder. 

A Vitamini Eksikliği Hastalıkları Hangileridir?

A vitamini eksikliğinde göz ve görme sorunları baş gösterir. Gece körlüğüne neden olur ve korneanın hasarlanmasına yol açar. 

A Vitamini Boy Uzatır Mı?

Kemiklerin gelişimi ve boy uzaması için A, C ve D vitaminleri gereklidir. Bunun yanında kalsiyum ve fosfor içeren gıdaların tüketimi de boy uzamasına fayda sağlar. 

A Vitamini Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi?

A vitamini ciltteki doğal kolajen üretimine katkı sağlar. Böylece cildin yumuşamasına ve elastik olmasına yol açar. Kırışmayı önler ve cilt lekelerini giderir.

A Vitamini Çatlaklara İyi Gelir Mi?

A vitamini ciltteki çatlaklara iyi gelir. 

A Vitamini Depolanır Mı?

A vitamini karaciğerde depolanabilen bir vitamindir. 

A Vitamini Eksikliği Neden Olur?

A vitamini eksikliği göz kusurlarına yol açar, cilt kurumasına, dudak çatlamasına, saç dökülmesine, tırnak kırılmasına neden olur. 

A Vitamini Fazlalığı Nelere Sebep Olur?

A vitamini eksikliği birçok soruna neden olsa da fazlalığı da birçok soruna neden olur. A vitamini fazlalığı baş dönmesi, çift görme, kafa içi basıncı artması, kusma ve kasılma nöbetlerine neden olur. 

A Vitamini Fazlalığında Görülen Hastalıklar Nelerdir?

A vitamini normalden çok daha yüksek dozda alınırsa baş dönmesine, baş ağrıısna, kusmaya, kafa içi basıncı artmasına, çift görmeye ve cilt reaksiyonlarına ve hatta komaya yol açabilir. 

A Vitamini Göze İyi Gelir Mi?

A vitamini göz için çok faydalıdır. Retinaya renk veren pigmentler bulundurur. Gece iyi görmeyi sağlar. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

A Vitamini