Zika Virüsü

zika-virusu

Zika virüsü önce maymunlarda daha sonra da insanlarda oluşmaya başlayan enfeksiyonların neden olduğu bir virüstür. Aedes cinsi sivrisinekler ile insanlara ulaşır. Özellikle Amerika ve Afrika gibi pasifik bölgelerde bu sivrisineklerin fazla bulunmasından dolayı burada zika virüsü riski daha fazladır. Bu virüsten korunmak için uzun ve kapalı kıyafetler giyilmeli, evler düzenli olarak ilaçlanmalı, sinek kovucu ürünler kullanılmalı ve yataklarda cibinlik kullanılmalıdır. Zika virüsünün bulaştığı kişilerde her zaman rahatsızlık hissi ortaya çıkmaz. Kas ağrısı, eklem ağrısı ve halsizlik gibi semptomlarla atlatılır. Fakat bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, kırgınlık, kırmızı göz hastalığı ya da diğer adıyla konjonktivit ve ciltte döküntü gibi semptomlar görülür. Tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Hamile bir kadın zika virüsüne yakalanırsa doğum yoluyla bebeğine de geçer. Bebeğin erken doğmasına ya da ölü olarak doğmasına neden olabilir. Ayrıca bebeklerde işitme kaybı, görme bozukluğu ve mikrosefali hastalığı ortaya çıkabilir. Zika virüsü kan ve idrar tahlilleri ile tespit edilir. Net bir tedavisi bulunmayan zika virüsü için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler verilir. Zika virüsü hakkında merak edilen tüm soru ve cevaplar için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Zika Virüsü Nedir?

Zika virüsü enfeksiyonların yol açtığı bir virüstür. Genellikle Afrika ve Amerika gibi bölgelerde yaygın olarak görülür.  Aedes cinsi sivrisinekler ile insanlara bulaşır. Diğer çoğu enfeksiyon hastalıkları gibi baş ağrısı, eklem ağrısı, yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bazı kişilerde hafif olarak atlatılır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ağır semptomlar yaşanır. Tedavi edilmediğinde başka kişilere de bulaşır ve salgına yol açabilir.

Zika Virüsü Nedenleri Nelerdir?

 Zika virüsüne Aedes cinsi sivrisinekler neden olmaktadır. Genellikle Amerika ve Afrika gibi pasifik bölgelerde bu sivrisinekler sık görülür. Bu sivrisineklerin insanları ısırması ile insanlara bulaşır. Enfekte olan kişilerden de diğer insanlara kan veya cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Aedes cinsi sivrisineklerin bulunduğu bölgelerde yaşayan kişilerin bu virüsten korunmak için düzenli olarak evlerini ilaçlamaları, sinek kovucu ürünleri kullanmaları, uzun kıyafetler giymeleri ve yataklarında cibinlik kullanmaları önerilir.

Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Zika virüsü bulaşan kişilerde baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, kırıklık hissi, yüksek ateş, ciltte döküntü, kızarıklık ve konjonktivit yani kırmızı göz hastalığı ortaya çıkar. Bu semptomlar herkeste aynı şekilde görülmez. Bazı kişilerde daha hafif seyrederken bazı kişilerde çok ciddi problemlere yol açar. Ayrıca zika virüsüne yakalanan kişi hamileyse bebeğine de bu virüs bulaşır. Bebekte görme bozukluğu, duyma kaybı ve mikrosefaliye yol açar.

Zika Virüsü Tedavisi Nedir?

Zika virüsünün aşısı yoktur ve net bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu virüse yakalanmamak için evlerin ilaçlanması ve sinek kovucu ürünlerin kullanılması önerilir. Ancak eğer virüs bulaşmışsa kişiye ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları verilir. Enfekte olan kişilerin en az 3 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir. Hamile kişiler zika virüsüne yakalanırsa bebeğine bulaşma ihtimalinden dolayı küretaj yapılması önerilir.

Zika Virüsü Bulaşıcı Mıdır?

Zika virüsü aedes cinsi sivrisinekler ile insanlara bulaşır ve insanlardan da birbirine cinsel ilişki yolu ile bulaşır. Bunun dışında kan bağışı ile de virüs bulaşabilir. Enfekte olan kişinin damar yolu enjeksiyonlarına temas etmek ve kanamalı yaralarına dokunmak virüs bulaşmasının sebebidir. Ayrıca enfekte olan hamile kadından bebeğine de doğum yoluyla bulaşır ve bebekte ciddi sorunlara yol açar.

Zika Virüsü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Zika virüsünün net bir tedavisi yoktur. Ancak enfekte olan kişilere ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Enfekte olan kişilerin en az 3 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir. Çünkü cinsel ilişki esnasında karşı tarafa da virüs bulaşır. Ayrıca hamile bir kadın enfekte olursa bebeği erken ya da ölü doğabilir. Bebekte gelişim geriliği, işitme kaybı, görme bozukluğu ortaya çıkabilir.

Zika Virüsüne Ne İyi Gelir?

Zika virüsü olan kişilerin bol bol istirahat etmesi ve sıvı tüketmesi gerekir. Ayrıca hastalara ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Zika virüsü genellikle çok hafif seyreden bir hastalıktır ve kendi kendine iyileşir. Ancak zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sağlıklı beslenilmeli, protein alınmalı, bol meyve, sebze tüketilmelidir.



Zika Virüsü hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Zika Virüsü