Zatürre

zaturre

Tıp dilinde pnömoni olarak bilinen zatürre, kişilerin oldukça ağır geçirdiği bir akciğer hastalığıdır. Akciğer dokusunun iltihaplandığı bu rahatsızlıkta, bakteri söz konusudur. Bulaşıcı bir hastalık olarak belirlenen zatürre, bağışıklık sistemini oldukça düşürmektedir. 40 dereceye çıkacak kadar yüksek ateş, balgam, üşüme ve sıtma gibi belirtiler ile karakterize seyreden bu hastalık hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların cevapları bulunuyor.

Zatürre Nedir?

Zatürre, bakteri ve çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu üst solunum yolu hastalığım olmakla birlikte, akciğerin iltihap olması da ayrıca bir boyutudur.

Zatürre Tedavisi Nasıldır?

Hastadan hastaya göre (yaş cinsiyet, eşlik eden başka hastalıklar) değişmekle birlikte günümüzde şartlarında evde tedavi edilir iken, hastanın hastaneye yatması ve devamlı şekilde verilen ilaçlar tedavisi yapılabilmektedir.

Zatürre Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Pnömoni olarak bilinen zatürrenin aşısının yan etkileri arasında ‘yüksek ateş, aşırı yorgunluk, halsizlik, titreme, eklem ağrısı ve baş ağrısı’ gibi semptomlar yer almaktadır.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürrenin en bilinen belirtisi kuru öksürük ve eşlik eden iltihaplı balgamdır. Bunların haricinde çok yüksek ateş, terleme, titreme, kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı da bilinen belirtiler arasındadır.

Zatürre Bulaşıcı Mıdır?

Zatürre de tıpkı verem gibi bir bakteri kaynaklı hastalık olduğundan dolayı bulaşıcı özellik göstermektedir.

Zatürre Boğaz Ağrısı Yapar Mı?

Zatürre direkt boğaz ağrısı yapan bir hastalık değildir fakat şiddetli ve kuru öksürük boğazı tahriş edeceğinden dolayı dolaylı yoldan ağrı yapabilmektedir.

Zatürre Çarpıntı Yapar Mı?

Zatürre de diğer pek çok üst solunum yolu hastalığı gibi kişilerde çarpıntıya neden olabilmektedir. Fakat herkeste bu etkinin görülmesi beklenmez.

Zatürre Çabuk Geçer Mi?

Zatürre olan hastaya reçete edilen ilaçlar düzenli şekilde verilir ve yaşam kalitesini artırıcı desteklemelere bulunulur ise ortalama 10-15 gün içerisinde hasta sağlığına kavuşabilmektedir.

Zatürre Çoklu Organ Yetmezliğine Neden Olur Mu?

Zatürrenin üst üste birkaç geçirilmesi, bağışıklık sistemin oldukça düşmesi, tedavini yarıda bırakılması, ihmalkarlık, yaşam kalitesinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı hastalarda çoklu organ yetmezliği söz konusu olabilmesi dolayısı ile zatürre ciddi bir hastalıktır.

Zatürre Diğer Adı Nedir?

Akciğer dokusunda iltihapla birlikte seyreden bu hastalığın diğer ismi pnömonidir.

Zatürre Evde Tedavi Edilir Mi?

Hastalığın seyir ve şiddetine göre, eşlik eden başka hastalığın olup olmamasına göre ve yaş faktörüne bağlı olmak üzere evde de tedavisi yapılabilen bir hastalıktır

Zatürre Hastalığı Neden Olur?

Pnömokok adı verilen bir bakterinin, solunum yolarından girmesi ve hastanın o döneme bağlı olarak bağışıklık sisteminin düşmesi neticesinde meydana gelebilmektedir

Zatürre İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Zatürre tanısı alan hastalar, kontrol ve tedavilerinin devamı için göğüs hastalıkları polikliniğinden sıra almalıdırlar.

Zatürre İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Zatürre hastalığı iyi bakım, erken teşhis ve bol bol dinlenme ile en geç iki hafta içerisinde iyileşebilmektedir.

Zatürre hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Zatürre