Yutkunma Zorluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

(Yutkunma Zorluğu)

yutkunma-zorlugu-icin-hangi-doktora-gidilir

Yutkunma Zorluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yutkunma güçlüğü için kulak burun boğaz bölümüne gidilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanı yutkunma güçlüğünün neden kaynaklandığını araştırır ve ona göre tedavi uygular.

Yutkunma zorluğu tıp dilinde disfaji olarak bilinir. Yutma bozukluğu anlamındadır. Yutkunma zorluğu yaşayan kişilerde katı ve sıvı olan belli gıdaları yutamazlar. Bu sebeple ağızdan alınan gıdaların mideye ulaşması çok zor gerçekleşir. Besinleri yutarken belirli kas ve sinirlerin çalışması gereklidir. Yutmak kolay gibi görünse de aslında karmaşıktır. Yutkunmada yaşanan güçlük sebebiyle kişiler zamanla yetersiz beslenirler. Bu yüzden de vücutta kilo kaybı ve sıvı kaybı oluşur. Ayrıca yutkunma zorluğu zatürreye neden olabilir. Yutkunma sırasında soluk borusuna kaçan yiyecek veya sıvı akciğerlere bakteri gitmesine zemin hazırlar. 3 çeşit yutkunma zorluğu vardır . Bunlar; oral disfaji, faringeal disfaji ve özofageal disfajidir. Oral disfaji ağızda oluşur. İnme geçiren hastalarda bu durumla karşılaşmak çok olasıdır. Çünkü inmeden sonra hastalarda dil güçsüzleşir ve çiğnemese zorluk yasarlar. Faringeal disfaji boğazda oluşur. Bu da parkinson hastalarında ve felç geçiren hastalarda ortaya çıkar. Özofageal disfaji ise yemek borusundan dolayı kaynaklanır. Yemek borusundaki tıkanma veya tahriş yutkunma güçlüğünü ortaya çıkarır. Bunun için cerrahi müdahale gerekir.

Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Yutkunma güçlüğü ya da disfaji genel olarak inme, multipl skleroz, demans ve kafa travmasi gibi nörolojik durumlardan dolayı ortaya çıkar. Bunun gibi hastalıklar boğazdaki kasların zayıflamasına neden olur. Bu sebeple yutkunma zorluğu oluşur. Ayrıca reflü, ses teli felci, ses teli zayıflığı, yemek borusundaki zayıflık, yemek borusunda tahriş, boğaz tümörü, akciğer tümörü, yemek borusu kanseri, boyun , sırt, göğüs ile ilgili ameliyat olmak, bademcik iltihabı, nörolojik hastalıklar, boğazda tıkanıklık, ileri yastan dolayı kaslarda güçsüzlük ve bazı ilaçların yan etkileri de yutkunma zorluğuna neden olur.

Yutkunma Zorluğuna Ne İyi Gelir?

Yutkunma güçlüğü vücutta sıvı kaybına ve ani kilo kaybına neden olur. Bu sebeple yutkunma zorluğuna neyin iyi geldiği araştırılmalıdır. Altta yatan sebep bulunmalı ve buna göre tedavi edilmelidir. Ama bunun yanında Ilık su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, ballı, limonlu zencefil iyi gelir. Yemeklerin ilik tüketilmesi gereklidir, sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Yutkunma Zorluğu Belirtileri Nelerdir?

Yutkunma zorluğu belirtileri; yutkunurken ağrı hissetmek, salya akması, kusmak, yutkunamamak, boğazda ve göğüste yemek sıkışması hissi, kusmak, ağza mide asidi gelmesi, kilo kaybı, mide ekşimesi, öksürük ve öğürmedir. Ayrıca yutkunma zorluğu yasayan kişiler yemekleri çok küçük parçalara ayırarak yemek yemeye çalışırlar. 

Yutkunma Zorluğu Nasıl Geçer?

Yutkunma zorluğu için hekime danışmak gereklidir. Hekim buna neden olan faktörü bazı testler uygulayarak bulur. Ardından tedaviye başlanır. Ayrıca evde ilik su tüketmek, ballı, limonlu zencefil tüketmek, tuzlu suyla gargara yapmak da yutkunmada sırasında yaşanan ağrıların geçmesini sağlar.

Yutkunma Zorluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yutkunma güçlüğü için kulak burun boğaz bölümüne gidilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanı yutkunma güçlüğünün neden kaynaklandığını araştırır ve ona göre tedavi uygular.

Yutkunma Zorluğu Kaç Günde Geçer?

Yutkunma günlüğüne sebep olan faktörün bulunması ve buna göre tedavinin başlaması gerekir. Yutkunma zorluğuna neden olan hastalık tedavi edildiğinde yutkunma güçlüğü de geçer.

Yutkunma Zorluğu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Yutkunma güçlüğü basit bir sorun gibi görünse de bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bunlar; nörolojik hasarlar, inmeler, beyin hasarları, parkinson, multipl skleroz, musküler distrofi, serebral palsi, alzheimer gibi hastalıklardır.

Yutkunma Zorluğu İçin Ne Yapmalı?

Yutkunma zorluğu uzun süredir devam ediyorsa hekime danışmak gerekir. Yutkunma zorluğu önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Tiroid Yutkunma Zorluğu Yapar Mı?

Tiroid boğaz ve soluk borusu kenarlarında yer aldığı için tiroid bezlerinde olan iltihaplar ve kanserler yutkunma zorluğuna neden olabilir.

Yutkunma Zorluğu Nasıl Anlaşılır?

Yutkunma zorluğu olan kişilerde yutkunamama, yutkunurken ağrı duyma, salya akması, kusmak, boğazda tıkanıklık hissi, mide asidinin gelmesi ve kilo kaybı olur.

Yutkunma Güçlüğü Tehlikeli Midir?

Yutkunma güçlüğü uzun süre devam ediyorsa ve kilo kaybına neden oluyorsa ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple yutkunma problemi olursa kulak burun boğaz bölümüne gitmek gerekir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Yutkunma Zorluğu