Yağ Embolisi Neden Olur?
(Yağ Embolisi)
Yağ Embolisi Neden Olur?
Her insanın vücudunda en az 5-6 litre miktarında olan ve yaşamsal sıvı olarak niteliğinde olan kan, damarla daima taşınırlar. Vücuda giren iyi ya da kötü her nesinin taşınmasında etkili olan bu duruma ise emboli ismi verilmektedir. Yağ embolisi de emboli denilen kavramın yalnızca bir çeşididir. Yağ embolisi, kişinin vücudunda hemen her bölgeye dağılabilen ve miktar bakımından az olmasına rağmen, kaplama alanı bakımından en geniş etkiye sahiptir. Meydana gelmesinde ki en temel faktörler ise genellikle ‘yumuşak doku travması ve yanık’tır.
Yağ Embolisi Nedir?
Yağ embolisi, vücutta oluşan yanık, yumuşak doku travması ya da kemik kırıklarından sonra meydana gelmesi muhtemel embolinin damarları tıkaması anlamına gelen bir rahatsızlık ya da durumdur.
Yağ Embolisi Tedavisi Nasıldır?
Meydana gelen kemik kırılmalarının, yumuşak doku travmalarının ya da şiddetli yanıkların derhal tedavisi olunmalıdır. Zaten bu rahatsızlıkların bir uzantısı olarak ortaya çıkan yağ embolisi, dolayısı ile kendiliğinden olumlu gelişme gösterecektir. Bazı durumlarda da kişilere albümin takviyesi yapılarak tedavisi yapılır.
Yağ Embolisi Nedenleri Nelerdir?
Kimi zaman hareketsiz yaşamdan kaynaklan karaciğer yağlanması, kaza sonucu oluşan uzun kemiklerin kırılması, düşme ya da travmaya bağlı olarak geline yumuşak doku zedelenmeleri ve ileri derece yanıklar akabinde yağ embolisi meydana gelir.
Yağ Embolisi Neden Olur?
Yağ embolisinin oluşmasında gösterilen temel nedenler arasında yanıklar, doku travmaları, karaciğer ya da akciğer yağlanması gibi durumlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra kırılan kemiklerin acilen tedavisin olmaması da bunun oluşmasında geçerli bir sebeptir.
Yağ Embolisi Nasıl Olur?
Yağ embolisi yukarıda bahsi geçen hastalıklar ya da travmalar sonrasında meydana gelir ve kan damarlarına ulaşan bölgede tıkanıklıklara sebebiyet verebilir.
Yağ Embolisi Belirtileri Nelerdir?
Yağ embolisinin belirtileri arasında ‘anemi, ajitasyon, kısa aralıklarla nefes alıp verme, bilinçöte kayıp ve döküntü’ yer almaktadır.
Yağ Embolisi Nasıl Anlaşılır?
Kişinin geçirmiş olduğu travma, kırık ya da yaralanma sonrasında, bu hastalıklardan bağımsız olarak gelişen nefes sıkıntısı, ajitasyon ya da kurdeşen benzeri peteşiyal döküntüler meydana geliyorsa, yağ embolisinden şüphe duyulması gereklidir.
Yağ Embolisi Komplikasyonları Nelerdir?
Yağ embolisini en büyük komplikasyonunun geniş çaplı tıkanmalara neden olabileceğinden dolayı ölüm olabileceği bilinmektedir.
Yağ Embolisi Ne Zaman Olur?
Kırıklar, travmalar, yanıklar ve iç organ yağlanmaları akabinde görülebilir.
Yağ Embolisi Sonuçları Nelerdir?
Nefes darlığı, yetersiz solunum, algıda zorlanma, bilinç kaybı, ölüm, cilt döküntüsü, kan değerlerinde değişiklik gibi sonuçlar doğurabileceği bilinmektedir.