Wilms Tümörü

wilms-tumoru

Wilms tümörü tanımlanmayan böbrek dokusu kalıntılarından ortaya çıkan bir tümördür. Diğer adı nefroblastomdur. Max Wilms tarafından tanımlandığı için Wilms tümörü olarak bilinir. Çok nadir olarak görülür. Vakaların yüzde 80’ ini çocuklar oluşturur. Çoğunlukla tek böbrekte ortaya çıkar. Erkek çocuklarında wilms tümörü görülme ihtimali, kız çocuklarına göre daha fazladır. Wilms tümörü oluştuktan sonra çok hızlı bir şekilde büyür ve başka organlara, dokulara sıçrar. Genellikle lenf düğümlerine, karaciğere ve akciğerlere yayılır. Wilms tümörü olan hastaların karnında kitle oluşur. İdrarda kan bulunur, yüksek ateş, tansiyon yükselmesi, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Hatta ilerleyen dönemlerde tümör patlayarak karın bölgesine yayılır. Bundan dolayı şiddetli karın ağrısı ve hassasiyet oluşur. Bu durumda derhal en yakın hastaneye gitmek gerekir. hastanede önce hastanın öyküsü dinlenir, ardından fizik muayene, kan testi, idrar testi, mr, bilgisayarlı tomografi, ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ve biyopsi yapılır. Yüksek ateş, kanlı idrar ve karında kitle olan hastaların idrar testinde kırmızı kan hücreleri görülür. Ayrıca ultrason ve tomografide de kitle görülür. Eğer böbrek tümörü ve kitlede şüphe varsa iğne ile biyopsisi alınır ve patolojik inceleme sonrasında tanı konulur. Wilms tümörü tanısı konulduktan sonra tedavisi için ameliyat gerekir.

Wilms Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Wilms tümörü böbrek dokusunun kalıntılarından oluşan bir tümördür. Çok nadiren görülen bu hastalığın diğer adı nefroblastomdur. Wilms tümörünün belirtileri; yüksek ateş, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, karında hassasiyet, kilo kaybı, tansiyon yüksekliği ve kanlı idrardır. Ayrıca tümör tedavi edilmeyip ileri evreye geldiğinde karın içinde patlayabilir ve yayılabilir. Bu da ciddi sorunlara yol açar.

Wilms Tümörü Tedavisi Nasıldır?

Wilms tümörü belirtileri görüldüğünde vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Hastanede kan, idrar, mr, tomografi ve ultrason testleri yapılır. En sonunda biyopsi yapılır ve incelemeler sonrasında tanı konulur. Wilms tümörü tanısı konulduktan sonra tedavi için cerrahi işlem gerekir. Ancak bazı hastalarda ameliyattan önce kemoterapi verilir. Ameliyatta idrar yolları ve tümörün sıçradığı lenf bezeleri çıkarılır. Ameliyattan sonra da kemoterapi verilebilir.

Wilms Tümörü Nedir?

Wilms tümörü böbrek dokusundaki kalıntıların meydana getirdiği bir tümördür. Max Wilms tarafından tanımlanmıştır ve bu nedenle Wilms tümörü olarak anılmaktadır. Diğer adı nefroblastom olan Wilms tümörü 1 milyonda 10 kişide ortaya çıkar. Hastaların çoğunluğu 5 yaşından küçük çocuklardır. Genelde erkek çocuklarında daha fazla görülür.

Wilms Tümörü İyileşme Oranı Kaçtır?

Wilms tümörü çok nadir görülen bir hastalıktır. Hastalarda mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı gibi semptomlara yol açar. İlerleyen evrelerde karında patlayarak yayılabilir. Bu da çok ciddi bir sorundur. Tedavisi için kemoterapi ve ameliyat gerekir. Ameliyattan sonra iyileşme oranı yüzde 90 civarındadır.

Wilms Tümörü Kanser Midir?

Wilms tümörü kanser türlerindendir. Ortaya çıktıktan sonra çok çabuk gelişip, yayılır. Erkenden fark etmek ve tedaviye başlamak çok önemlidir. Tedavisi için ameliyat şarttır. Ameliyattan önce ve sonra hastalara kemoterapi verilir. Wilms tümörünün iyileşme oranı yüzde 90 civarındadır. Tümör çok ileri evrede bile olsa yaşam şansı çok yüksektir.

 

Wilms Tümörü hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Wilms Tümörü