Vakum Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

(Vakum Kürtaj)

vakum-kurtaj-sonrasi-kanama-olur-mu

Vakum Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

Kürtaj sonrası kanama beklenen bir durumdur. Fakat kadınların bir sonra ki regl dönemine kadar azalarak bitmesi beklenir.

İstenmeyen ya da anne ve bebek için hekimler tarafından riskli görülen gebeliklerde kürtaj uygulamasına başvurulur. Hamileliği bilinçli bir şekilde sonlandırmak anlamına gelen kürtajın,uygulanan birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Annenin sağlığını ve bir sonra ki gebe kalma ihtimalini riske atmayacak yöntemler tercih edilir. Son dönemlerde hekimler tarafından da onaylanan vakumlu kürtaj, modern bir işlem olarak da tanımlanabilmektedir. Vakumlu kürtaj işleminin modern bir işlem olarak görülmesinin en temel sebebi ise normal kürtaja oranla daha kısa sürede yapılıyor olması ve basınç tekniği kullanılmasıdır.


Gebeliğin henüz çok yeni olduğu zamanlarda vakumlu kürtaja başvurulması ise hem anne adayının hem de hekimin işini kolaylaştıracak cinstendir. Vakumlu kürtaj genel anlamda bakıldığında vajina girişine uygulanan negatif basınç yöntemiyle bebeğin bulunduğu bölgeden tahliyesini sağlar. Ceninin ana rahminden uzaklaştırılırken bazı riskleri de bulunuyor. Bu risk ise parça kalması,kanamanın çok olması gibi ön görülen risklerdir. Tam da bu noktada vakumlu kürtajın avantajları günyüzüne çıkmaya başlıyor. Vakumlu kürtaj cerrahi bir yöntem olmasına rağmen bahsedilen riskleri en aza indirgiyor. Bizler de hazırladığımız bu içerikte vakumlu kürtaj ve vakumlu kürtajla ilgili akıllara takılabilecek her türlü soruyu sizler için hazırladık. Buyurun yazımın devamına...


Vakum Kürtaj Nedir?

Vakum kürtaj, diğer klasik kürtaj gibi hastanelerde uygulanan cerrahi ve tıbbi bir gebelik sonlandırma işlemidir. Vakum kürtaj klasik kürtaj ile karşılaştırıldığında daha kısa sürüyor. Genelde hekimlerin

lokal anestezi tercih ederek yaptığı bir tıbbi müdahaledir. Vajina girişine negatif yönlü basınç uygulanarak,tahliye ve dezenfekte işlemleri uygulanır.

Vakum Kürtaj Nasıl Yapılır?

Vakumlu kürtaj yapılırken hekim öncellikle anne adayına genel ve ya lokal anesteziyi uygun görür ve uygular. Hemen ardından vajinaya 'kanül' denilen bir alet yerleştirilir. Yerleştirilen bu aletin uç bölümünün oldukça ince olduğu bilinir. Vajina içerisine negatif yönlü basınç uyguladığı bilinen bu alet sayesinde cenin ana rahminden uzaklaştırılır. Bu sayede istenmeyen gebelik sonlanır.

Vakum Kürtaj Sonrası Yapılacaklar Nelerdir?

Vakum kürtaj da diğer klasik kürtaj yöntemleri gibi cerrahi bir işlemdir. Yalnızca kürtaj değil diğer cerrahi müdahalelerden sonra dikkat edilmesi gereken bir takım durumlar olduğu gibi vakumlu kürtaj sonrası da bazı şeylere dikkat edilmelidir. Havuz ve denize girmek gibi işlemler, kürtaj olan kişide enfeksiyon riskini artırdığından dolayı hekimler tarafından yasaklanır. Hekimler kürtaj sonrası hastalara bol bol dinlenmelerini tavsiye ederler. Vücudu zorlayacak ağır fiziksel aktiviteden kaçınmak gereklidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise en az bir hafta boyunca cinsel birleşme yaşanmaması olacaktır.

Vakum Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi hekimlerin ön gördüğü riskler vakumlu kürtaj sonrasında da ön görülür. Fakat diğer gebelik sonlandırma işlemlerine oranla riskin çok daha az olduğunu söylemek 

mümkündür.

Vakum Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Vakum kürtaj diğer klasik yöntemler gibi yasaların hükmettiği süre çerçevesinde uygulanır. Yasalar gebeliğin 10. haftasına kadar gebelik sonlandırma işlemine müsaade eder. Vakumlu kürtaj da 10.haftaya kadar yapılabilmektedir.

Vakum Kürtaj Acıtır Mı?

Kısa süreli ve cerrahi bir işlem olarak bilinen vakum kürtaj, hasta anestezi altındayken yapıldığı için herhangi bir ağrı ve ya acı hissetmezler.

Vakum Kürtaj Tehlikeli Mi?

Kürtaj sırası ve sonrasında hastaların en çok korkulan durum kontrol altına alınamayan kanamalar olabilir.Fakat hekimin önerdiği ilaçları kullanmak ve hekimin önerilerine riayet etmek bu tehlikeyi

azatan önemli bir faktördür.

Vakum Kürtaj Sonrası Hamilelik?

Vakum kürtaj sonrasında yeniden hamile kalmak isteyen adayların en çok merak ettiği konudur. Kadın doğum uzmanları ve jinekologların bu konua yaklaşımları kürtaj işlemi üzerinden en az üç ay geçmesi gerektiği yönündedir.

Vakum Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

Kürtaj sonrası kanama beklenen bir durumdur. Fakat kadınların bir sonra ki regl dönemine kadar azalarak bitmesi beklenir.

Vakum Kürtaj Sonrası Karın Ağrısı?

Hastalar anestezi etkisinden kurtulduktan sonra ağrı hissetmeye başlayabilirler. Bu durumda hekimlerin verdiği ilaçlar kullanılmalı ve ağrı kesicilere başvurulmalıdır.

Vakum Kürtaj Öncesi Yapılacaklar?

Kişi 18 yaşından büyükse ve bekarsa kürtaj olmak istediğini beyan etmelidir. Başka herhangi bir izne gerek duyulmaz. Uyumlu hasta-hekim ilişkisi sonrasında yapılması gereken tetkikler hekim ve ekibi tarafından uygulanmalıdır. Kişi, herhangi bir hastalığın olup olmadığını belirtmek, kullanılan ilaçları ve geçirilen komplikasyonları belirtmekle yükümlüdür. Bundan sonrası ultrason ve vajinal muayene gerektirir.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Vakum Kürtaj