Vajina Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?

(Vajina Sarkması )

vajina-sarkmasi-icin-hangi-doktora-gidilir

Vajina Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vajina sarkması ya da diğer adıyla vajinal prolabsus kadınların gündelik yaşantılarını çok olumsuz yönde etkileyen jinekolojik bir problemdir. Genelde pek belirti vermez. Ancak ilerleyen dönemlerde çok ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara neden olabilir. bu nedenle fark edildiği zaman derhal jinekoloji bölümüne gidilmelidir.

Rahim sarkması ve vajina sarkması birbiri ile karıştırılmaktadır. Kadınlarda rahim 5 ile 6 cm büyüklüğünde bir üreme organıdır. Leğen kemiğinin içinde, bağırsaklar ve idrar torbasının arasında bulunur ve vajinaya açılır. Vücuttaki hareketi sınırlı olan organlardan birisi olan rahim, doğum yapıldığında biraz daha genişler. İleri yaştaki kadınlarda ve çok fazla sayıda doğum yapmış olan kadınlarda pelvis kaslarının zayıflaması ya da ligament adlı bağ dokularının güçsüz düşmesinden dolayı rahim aşağı doğru kayar. Hatta ilerleyen zamanlarda rahim vajinanın dışına kadar çıkabilir. Bu durum rahim sarkması olarak adlandırılır.

 Vajina sarkması ise vajinanın çevresindeki kaslar, bağlar, pelvik organları, dokuları ve deri ağlarını yerinde tutan kas ve sinir kombinasyonun zayıflamasından dolayı vajenden dışarı doğru sarkmalar olmasıdır. Vajina sarkmasına prolapsus da denir. Prolabsus kadınların günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyen jinekolojik bir problemdir. rahim sarkması gibi bunun da nedeni çok fazla sayıda doğum yapmış olmaktır. Özellikle de doğum çok uzun saatler sürmüşse bu da vajina etrafındaki kas ve sinirlerin yıpranmasına neden olur. Ancak hiç doğum yapmayan kadınlarda da vajina sarkması görülebilir. Vajinal prolabsus genellikle pek belirti vermez. Ancak sarkmalar çok yoğun olduğunda ciddi problemlere yol açabilirler.

Vajina Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Vajinal prolabsus genellikle pek belirti vermez. Ancak sarkmalar çok yoğun olduğunda ciddi problemlere yol açabilirler. Vajina sarkması bel ağrısı, bağırsaklarda problemler, idrar kaçırma, vajinadan bir şey düşüyor hissi, pelvik bölgesinde ağrı, ağırlık hissi, dolgunluk hissi ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi semptomlara neden olur. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden jinekoloji bölümüne gidilmelidir.

Vajina Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vajina sarkması ya da diğer adıyla vajinal prolabsus kadınların gündelik yaşantılarını çok olumsuz yönde etkileyen jinekolojik bir problemdir. Genelde pek belirti vermez. Ancak ilerleyen dönemlerde çok ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara neden olabilir. bu nedenle fark edildiği zaman derhal jinekoloji bölümüne gidilmelidir.

Vajina Sarkması Nasıl Önlenir?

Vajina sarkması vajina etrafında bulunan kas, doku ve sinirlerin zayıflamasından dolayı ortaya çıkar. İleri yaş, fazla sayıda doğum yapmak ve doğumun uzun saatler boyunca sürmesi bu doku, kas ve sinirlerin yıpranmasına ve zayıflamasına yol açar. Bu nedenle vajina sarkmasını önlemek için pelvik kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Her gün düzenli olarak kegel egzersizi yapılmalıdır.

Vajina Sarkması Nasıl Geçer?

Vajinal sarkmanın tek çaresi cerrahi operasyondur. Vajinal sarkması olan kadınlara öncelikle lokal anestezi veya genel anestezi verilir. Ardından ise vajinadaki sarkan dış dudakların üstündeki fazla yağ liposuction yöntemi ile alınır. Daha sonra ise kalan deri vajinanın alt bölümünden kesilerek çıkarılır. Dikiş izleri vajinanın alt kısmına yapılacağı için estetik açıdan kötü görünmez. Ameliyattan sonra hastaların en az 2 gün dinlenmesi önerilir.

Vajina Sarkması Nasıl Anlaşılır?

Vajina sarkması vajinanın çok fazla doğum yapmaktan veya ileri yaştan dolayı aşağı doğru kayması ve vajenden taşmasıdır. Vajinal prolabsus olarak da bilinir. Vajinada ağrı, vajinadan bir şey düşüyor hissi, vajinada ağırlık hissi, dolgunluk hissi ve pelvik bölgesinde ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ayrıca vajina sarkması olan kadınlar cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı ve acı duyarlar. Jinekoloji muayenesinde vajina sarkması anlaşılır.

Vajina İç Dudak Sarkması Bitkisel Çözümü Nedir?

Vajina sarkması ya da diğer adıyla vajinal prolabsus kadınlarda ciddi problemlere yol açan jinekolojik bir sorundur. Pelvik kaslarının zayıflaması ve vajina çevresindeki sinirlerin yıpranmasından dolayı ortaya çıkar. Tedavisi için cerrahi operasyon gereklidir. Vajina sarkmasının oluşmaması için bol lifli gıdaların tüketilmesi ve bol su içilmesi gerekir.

Vajina Sarkması Neden Olur?

Vajina sarkması ileri yaşa ve fazla sayıda doğum yapmaya bağlı olarak vajina çevresindeki kas, doku ve sinirlerin yıpranması ve bağların zayıflamasından dolayı ortaya çıkar. Ancak nadir olarak genç ve hiç doğum yapmamış kadınlarda da vajina sarkması görülebilir. Tedavisi için cerrahi operasyon gereklidir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Vajina Sarkması