Uyurgezerlik Diğer Adı Nedir?
(Uyurgezerlik)
Uyurgezerlik Diğer Adı Nedir?
Tıp dilinde somnambulizm olarak bilinen uyurgezerlik hem bizim ülkemizde hem de yurt dışında görülebilen bir rahatsızlıktır. Uykuya dalan bireylerin, uyku kalitelerinin yavaş yavaş düşmesi ve uykudan uyanmaya yakın bir zaman diliminde yaşanan farklı durumlar, uyurgezerliğin en önemli sebebidir. Bu noktada kişiler yatak içinde oturabilir, yataktan kalıp gezinebilir, hatta evden dışarı çıkabilir. Genellikle çocukluk çağlarında görülen bir durum olmakla birlikte, yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Uyurgezerlik Nedir?
Uyurgezerlik, kişilerin yarı uykulu olması ile birlikte bilinçlerinin tam açık olmaması halinde görülebilen, çocuklarda da sık rastlanılan bir tür uyku problemidir.
Uyurgezerlik Neden Olur?
Uyurgezerliğe neden olan faktörler tam olarak bilinemese de, gün içinde iş ve okul stresi yaşıyor olmak, bazı yasaklı maddelerin kullanımı, kullanılan bazı ilaçlar ve aşırı yorgunluğun uyurgezerliğe neden olabildiği biliniyor.
Uyurgezerlik Nasıl Geçer?
Özellikle nörolojik muayene sonrasında verilen ilaçla, bazı psikiyatrik muayeneler akabinde uyurgezerliğin çaresi bulunabilmektedir.
Uyurgezerlik Belirtileri Nelerdir?
Uyurgezerliğine ne yaygın belirtileri arasında görülen özellikler şu şekildedir;
-Kişiler uykuda olmalarına rağmen bir şeylerle meşguldürler.
-Etraf tarafından sorular sorulmasına rağmen kişiler cevap vermezler. Gözleri ise tıpkı normal biçimde uyanıklarmışçasına son derece açıktır.
-Etrafta ki eşyaları dağıtabilirler ve herkes uyur iken evden sessizce çıkıp gidebilirler.
Uyurgezerlik Nedenleri Nelerdir?
Uyurgezerliğin nedenleri arasında bilimsel bir gerçeklik yatmaz. En azından şu an için. Fakat bazı stres faktörleri, sürekli kaygılı bir ruh hali, kullanılan bazı ilaçlar ya da uyuşturucu madde kullanımına bağlı olarak uyurgezerliğin meydana gelebileceği bilinir.
Uyurgezerlik Askerliğe Engel Mi?
Yapılacak psikolojik ve nörolojik tedaviler akabinde, hastaya askerliğinin yapılabileceği ya da yapılamayacağı hususunda net bir bilgi verilir.
Uyurgezerlik Bir Hastalık Mıdır?
Nöroloji anabilim dalı ve psikiyatri ana bilim dalının konusu kapsamında incelenen uyurgezerlik, yaygın bir uyku hastalığı olarak kayıtlara geçmektedir.
Uyurgezerlik Bilimsel Adı Nedir?
Somnambulizm, tıp dilinde kullanılan bir kavram olmakla birlikte, genelde uyurgezerlik olarak bilinen kelime grubunun anlamını karşılamaktadır.
Uyurgezerlik Diğer Adı Nedir?
Uyurgezerliğin bilinen ve kullanılan diğer ismi ‘somnambulizm’dir.
Uyurgezerlik Nasıl Engellenir?
Uyurgezerliğin engellenebilir yolları arasında, kaygı ve stresi azaltmak için yoga ve meditasyona başvurulması önemlidir. Bunun dışında sigara kullanımı azaltılmalı ve uyuşturucu madde kullanımından şiddetle kaçınılmalıdır. Eğer kullanılan bazı ilaçlar uyurgezerliğe neden oluyorsa, hekiminizden bu ilaçların muadilinin reçete etmesini talep edebilirsiniz.
Uyurgezerlik Genetik Mi?
Yapılan araştırmalar ile birlikte uyurgezerliğin genetik kodlarla aile bireyleri arasında aktarıldığı bilgisine ulaşılmıştır.
Uyurgezerlik Geçer Mi?
Yapılacak doğru muayene, erken teşhis, uyurgezerliğe neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve bu faktörlerin ortadan kaldırılmasın ile birlikte uyurgezerlik geçici bir hastalık olarak tanımlanabilmektedir.
Uyurgezerlik İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyurgezerlik şikayeti için hastanelerde bulunan psikiyatri ve nöroloji kliniklerine başvurulması gerekmektedir.
Uyurgezerlik Kaç Yaşında Başlar?
Uyurgezerliğin belli bir yaş aralığında başlaması gibi bir durum söz konusu olmamakla birlikte çocukluk çağlarında iken görülme ihtimali oldukça fazladır.
Uyurgezerlik Tehlikeli Mi?
Uyurgezerlik elbette tehlike arz eden bir durumdur. Kişiler uyandıklarında etrafta bulunan eşyalar ile haşır neşir olabilirler. Kesici ve delici aletlerle kendilerine zarar verebilir, aynı zamanda da dışarı çıkarak kaza gibi durumlara sebebiyet verebilirler.