Uykusuzluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

(Uykusuzluk )

uykusuzluk-tedavi-edilmezse-ne-olur

Uykusuzluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İnsomnia yani uykusuzluk hastalığı ciddi bir hastalıktır. Uzun süre uykusuzluk problemi çeken kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmeleri ve tedavi edilmeleri gerekir. Ancak tedavi edilmeyen insomnia hastalığı konsantrasyon eksikliği, kaygı bozukluğu, asabiyet, öfke patlaması, unutkanlık ve kalp krizine yol açabilir.

İnsomnia uykuya dalmada probleme neden olan uykusuzluğa yol açan bir hastalıktır. Insomnia hastası bir kişi uykuya dalamaz, uyku sırasında çok sık uyanır ve çok erken uyanır. Bu nedenle uykusunu alamaz ve kendini yorgun hisseder. Uykusuzluk kişide enerji düşüklüğüne, asabiyete, günlük işlerini yerine getirmede zorluk çekmesine neden olur. Bu yüzden ciddi bir problemdir ve bir aydan daha uzun süredir uykusuzluk çekiliyorsa doktora danışmak gerekir. Genelde yetişkin kişilerin yüzde 50’ si uykusuzluk problemi çekerler. Uykusuzluk bazı fiziksel hastalıklardan dolayı ortaya çıktığı gibi psikolojik nedenler, depresyon, tiroid, stres, duygusal problemler, gürültü, aşırı sıcak hava, fazla ışık, bazı ilaçların kullanımı ve seyahat sonrası jetlagdan dolayı da ortaya çıkabilir. Hastalar uykusuzluktan dolayı sinirli, stresli, asabi, yorgun, halsiz ve enerjisiz olurlar. Ayrıca gündelik işlerini yerine getirmede zorluk çekerler, dalgınlık ve unutkanlık yaşarlar. Bir iş yaparken konsantre olamaz ve hata yaparlar. Uykusuzluk çeken kişilerin nöroloji veya psikiyatri bölümüne gitmesi gerekir. Hastanın öyküsünü dinledikten sonra uykusuzluğa neden olan hastalığı veya problemi araştırılır ve buna göre tedavi uygulanır.

Uykusuzluk Belirtileri Nelerdir?

İnsomnia uykusuzluk hastalığıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı kişi uykuya dalamaz, uykusu sık sık bölünür ve uykusunu alamadan erkenden uyanır. İnsomnia olan kişilerde uykusuzluktan dolayı asabiyet, sinirlilik, anksiyete, stres, konsatrasyon bozukluğu, halsizlik, yorgunluk, enerji düşüklüğü, tahammülsüzlük, dalgınlık, unutkanlık ve gündelik işleri yapmada güçlük gibi belirtiler görülür. Bu semptomlar 1 aydan fazla sürerse doktora danışmak gerekir.

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluk hastalığı yani insomnia bazı hastalıklardan ve problemlerden dolayı ortaya çıkar. Bunlar; tiroid hastalıkları, huzursuz bacak sendromu, stres, kaygı bozukluğu, duygusal bozukluklar, gürültü, yoğun ışık, aşırı sıcak, depresyon, seyahat sonrası jetlag ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileridir. Ayrıca nörolojik bozukluklar da uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle insomnia hafife alınmamalı ve tedavi edilmelidir.

Uykusuzluk Tedavisi Nedir?

1 aydan fazla uykusuzluk problemi çeken, uykuya dalmada sıkıntı yaşayan, uykusunu alamadan uyanan ve dinlenemediği için gün içerisinde rutin işlerini yerine getirmeyen kişilerin hastanede nöroloji veya psikiyatri bölümüne gitmeleri gerekir. Doktorlar hastanın öyküsünü dinledikten sonra uykusuzluğa neden olan faktörü araştırırlar. Bunun için hastadan uyku saatlerini yazmalarını isterler ve hastanın kaç saat uyuduğunu, hangi saatler arasında uyuduğunu tespit ederler. Daha sonra hastadan MR testi isterler ve hastanın nörolojik bir hastalığı olup olmadığına bakarlar. Hastaya psikolojik muayene yapılır ve hastanın stres, kaygı, depresyon gibi problemler yaşayıp yaşamadığını öğrenirler. Buna göre hastaya tedavi uygularlar.

Uykusuzluk İçin Hangi Doktora Gidilir?

İnsomnia hastalığı ciddi bir hastalıktır. Uykusuzluk uzun süre boyunca devam ettiğinde kişide kronik yorgunluk, kaygı bozukluğu ve gündelik işlerini yaparken hata yapmasına neden olur. Bu nedenle hafife alınmamalıdır. En yakın zamanda nöroloji doktoruna veya psikiyatriste gidilmelidir.

Uykusuzluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İnsomnia yani uykusuzluk hastalığı ciddi bir hastalıktır. Uzun süre uykusuzluk problemi çeken kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmeleri ve tedavi edilmeleri gerekir. Ancak tedavi edilmeyen insomnia hastalığı konsantrasyon eksikliği, kaygı bozukluğu, asabiyet, öfke patlaması, unutkanlık ve kalp krizine yol açabilir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Uykusuzluk