Üfürüm Belirtileri Nelerdir?
(Üfürüm )
Üfürüm Belirtileri Nelerdir?
Üfürüm kanın kalpteki dolaşımı sırasında duyulan üfürüğe veya uğultuya benzeyen sese verilen addır. Kalp kapaklarının kapanmasından dolayı ortaya çıkan kalp sesidir. Üfürüm kalpte duyulan sestir, hastalık değildir. Stetoskop isimli dinleme cihazıyla kalp atışları dinlenirken normal kalp kapaklarının kapaklarının kapanmasına ek olarak duyulan üfleme sesi üfürüm olarak adlandırılır. Normal muayene sırasında ortaya çıkan üfürüm genellikle çocuklarda görülür. Üfürüm tedavi edilebilen bir problem değildir. Üfürüm iki çeşitte ortaya çıkabilir. Birisi masum üfürüm, diğeri ise patolojik üfürümdür. Masum üfürüm normal kalbe sahip kişilerde duyulur ve çocuklarda görülür. Kanın damarlardaki normal akışı sırasında çıkardığı sestir. Masum üfürümler zararsızdır. Bu nedenle kişinin özel bir diyet yapmasına veya kendilerini herhangi bir konuda kısıtlamasına gerek yoktur. Patolojik üfürüm ise kişinin doğuştan gelen bir yapısal farklılığından dolayı ortaya çıkabilir. Kalp odacıklarının dar olması veya kalpte delik olması gibi problemler ile oluşan üfürümler enfeksiyon veya kalp romatizması ile de oluşabilir. Patolojik üfürümler doğum sırasında veya daha sonra fark edilebilir. Kesin tanı konulması için hastaya elektrokardiyografi ve ekokardiyografi testleri yapılır.
Üfürüm Belirtileri Nelerdir?
Üfürüm bir hastalık değildir. Fizik muayenesi sırasında stetoskop ile kalp dinlenirken kalpten gelen üflemeye benzeyen sestir. Üfürüm masum ve patolojik olmak üzere iki çeşittir. Masum üfürümlerin tedavisine gerek kalmayabilir. Ancak patolojik üfürüm kalpte bir hatalık olduğunun belirtisidir ve bu sebeple kaynağı araştırılmalıdır. Üfürüm genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. Belirtileri; hızlı nefes alma, tat alamama, dudaklarda ve tırnaklarda mavilik (siyanoz), göğüs ağrısı, bayılma, kalp çarpıntısı, eklem şişliği, eklem ağrıları, terleme ve aşırı yorgunluktur. Bebeğinizde bu belirtileri görüyorsanız hafife almamalı ve derhal doktorunuza danışmalısınız.
Üfürüm Nedenleri Nelerdir?
Üfürüm kanın damarlardaki akarken çıkardığı üflemeye benzeyen sestir. Kalp ile ilgili yapısal bozuklukları olan kişilerde, kalbi delik olarak doğan kişilerde, kalp romatizması olan kişilerde ve vücutta herhangi bir nedenden dolayı oluşan enfeksiyonlardan dolayı üfürüm ortaya çıkabilir. Ayrıca kalp ile ilgili hiçbir hastalığı olmayan kişilerde de üfürüm görülebilir.
Üfürüm Teşhisi Nasıl Yapılır?
Fizik muayenesi sırasında dinleme cihazı olan stetoskop sayesinde kalpte üfürüm olup olmadığı anlaşılır. Ancak doktor üfürümün masum üfürüm veya patolojik üfürüm olduğunu tespit etmek için hastaya ekokardiyografi ve elektrokardiyografi testleri yapılmasını ister. Bu testler sonucunda üfürümün masum veya patolojik mi olduğu anlaşılır. Eğer patolojik üfürümse, buna neden olan kalp hastalığı veya kalbin yapısal bozukluğu bulunur. Ardından ona göre tedavi uygulanır.
Masum Üfürüm Zararlı Mı?
Masum üfürüm genellikle çocuklarda ve kalbinde herhangi bir hastalık bulunmayan kişilerde ortaya çıkar. Genellikle fark etmek bile zordur. Masum üfürüm zararsızdır ve zamanla kendiliğinden iyileşirler. Hastanın spor ve hareket kısıtlanmasına gerek kalmaz. Ancak patolojik üfürüm kalpte bir yapısal bozukluk veya ciddi bir hastalık olduğunun belirtisi olabilir. Kalp delinmesi, kalp romatizması veya enfeksiyonlar patolojik üfürümün kaynağı olabilir. Bu nedenle hafife alınmamalı ve tedavi ertelenmemelidir.
Üfürüm Tedavisi Nedir?
Üfürüm bir hastalık değil, bulgudur. Fizik muayenesi sırasında ortaya çıkar ve genellikle kendiliğinden geçerler. Tedavi gerektirmeyen üfürümlere masum üfürüm denir. Ancak bazı durumlarda üfürüm göğüs ağrısı, hızlı nefes alma, tırnaklarda mavilik, dudaklarda mavilik, yorgunluk, eklem ağrısı, eklem şişliği, kalp ağrısı ve çarpıntı gibi problemlere yol açabilir. Bu problemler kalpte ciddi bir hastalık olduğunun belirtisi olabilir. Kalp romatizması, kalp deliği, kalpte yapısında bozukluk ve kalpte enfeksiyon olmasından dolayı ortaya çıkan üfürümler patolojik üfürüm olarak adlandırılır. Patolojik üfürümlerin tedavisi yapılmalıdır.