Tubal Gebelik

tubal-gebelik

    

Babadan gelen üreme hücresi olan sperm ile annedeki yumurta hücresinin yumurta kanalında döllenmesinden sonra döllenen yumurta yani zigot anne rahmine iner ve burada tutunur.ancak bazı durumlarda döllenen yumurta rahme gelemez ve fallop tüplerine bağlanır. Zigot fallop tüpünde tutunması dış gebelik olarak adlandırılır. Tüm dış gebelikler fallop tüpünde meydana gelir ve buna da tubal gebelik denir. Bunun nedeni fallop tüpünün enfeksiyon kapması, fallop tüpünün kısmen veya tamamen kapanması, önceden yapılan bir işlemden dolayı yumurtanın hareketinin engellenmesi, pelvik bölgedeki ameliyatlar, anormal büyüme ve doğum kusurlarıdır. 

Tubal Gebelik Ne Demek?

Tubal gebelik babadan gelen sperm ile annedeki yumurtanın döllendikten sonra oluşan zigotun rahme tutunmayıp fallop tüplerinde kalması ve dış gebeliğin oluşmasıdır.

Tubal Gebelik Tedavisi?

Tubal gebeliğe neden olan faktör bulunur ve buna göre tedavi uygulanır. Öncelikle hastaya genel anestezi yapılır ve laparoskopik cerrahi yapılır. Bu işlem sırasında dış gebelik sonlandırılır ve fallop tüpü onarılır veya çıkarılır.

Tubal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Tubal gebeliğin belirtileri karın ağrısı, pelvis ağrısı, omuzlar ve boyun ağrısı, vajinal kanamalar, normalden daha fazla veya daha hafif gastrointestinal semptomlar, halsizlik, bayılma ve baş dönmesidir.

Tubal Ektopik Gebelik Nedir?

Annedeki üreme hücresi olan yumurta ile babadaki üreme hücresi olan spermin cinsel birleşme sırasında döllenmesi ile oluşan zigotun normal yerleşim yeri olan döl yatağında değil de fallop tüplerinde tutunması ve yerleşmesidir. Zigotun fallop tüplerinde yerleşmesi ile oluşan gebeliğe tubal ektopik gebelik denir.

Tubal Gebelik Nedir?

Tubal gebelik annedeki yumurtanın babadan gelen sperm ile döllendikten sonra rahme yerleşmesi yerine fallop tüplerine yerleşmesidir. 

Tubal Gebelik Zararlı Mı?

Zigotun fallop tüplerine yerleşmesine ve burada büyümeye çalışmasına tubal gebelik denir. Fallop tüpleri zigotun yerleşebileceği ve sağlıklı bir şekilde gelişebileceği bir ortam değildir. Zigotun gelişimi için elverişli değildir. Bu sebeple gebelik ilerledikçe fallop tüpleri bebeği taşıyamaz ve yırtılır. Böylece yırtılan fallop tüpleri kanama oluşturur. Fallop tüplerinin kanaması anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atan ciddi bir komplikasyondur.

Tubal Gebelikte Doğum Olur Mu?

Tubal gebelikte bebeğin 9 ay boyunca gelişmesi ve doğum olması mümkün değildir. Çünkü fallop tüpleri zigotu taşıyamaz ve 7. -8. haftalarda yırtılarak kanamaya sebep olur.


Tubal Gebelik hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tubal Gebelik