Tromboz Hangi Doktor Bakar?

(Tromboz)

tromboz-hangi-doktor-bakar

Tromboz Hangi Doktor Bakar?

Tormboz belirtileri görüldüğünde geç kamadan hastaneye gitmek gerekir. Kalp ve damar cerrahisine gidilmelidir.


Tromboz kandaki fibrin, trombosit, eritrosis ve lökositin pıhtı şeklinde kalp ve damarların iç yüzüne yapışmasıdır. Tromboz pıhtılaşmadan kaynaklanan tıkanmadır. Özellikel alt bacaklarda ve pelvik bölgesinde bölgesi etkilenir. Bacaklarda pıhtı olması çok tehlikelidir. Çünkü pıhtılar kan dolaşımı ile birlikte kalbe doğru ilerler ve pulmoner arterleri tıkamaya neden olur. Bu nedenle kalp durmasına neden olarak hayati tehlikeye yol açar. Tromboz ciddi bir problemdir ve her 1000 kişiden 3’ünde görülür. Tromboz olan kişilerin yarısından fazlasında 2. Kez ortaya çıkar. Özellikle kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Trmboz oluşumu birçok nedenden dolayı kaynaklanır. Hareketsiz yaşam, kötü beslenme, sigara içme ve gereksiz ilaç kullanma  gibi faktörler tromboza neden olabilir. Ayrıca uzun süre oturmak ve kan akışının yavaşlaması, dehidrasyon yani su kaybı da tromboza nedenlerindendir. Olumsuz genetik yapı da trombozu tetikler. Trombozu önlemek için yaşam tarzını iyileştirmek gerekir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve sigaradan uzak durmak gerekir. Ancak önemli olan genetiktir.

Tromboz Nasıl Teşhis Edilir?

Trombozun erken fark edilmesi önemlidir. Tromboz belirtileri görüldüğünde hemen hekime danışmak gerekir. Kalp ve damar cerrahına gidilmelidir. Hekim öce fizik muayene yapar ve ardından venüz doppler testi yapar. Bu şekilde tromboz tespit edilir.

 Tromboz Belirtileri Nelerdir?

Tromboz belirtileri; hastada yüksek ateş, bacaklarda kızarıklık, şişme, hareketin kısıtlanması ve ağrıdır. Ayrıca ödem ve kramp da görülür. Tromboz geç fark edildiğinde ve tedavi edilmediğinde bacaklarda sertleşmeye ve beyazlaşmaya yol açar.

Tromboz Ameliyatı Nasıl Olur?

Trombozun erken fark edilmesi gerekir. Erkenden fark edildiğinde farmakomekanik tedavi uygulanır. Bu sayede damar içindeki pıhtı parçalayıcılar ile damara girilerek pıhtı alınır. Bundan sonra da damar içinde pıhtıyı eritmeye yarayan ilaç verilir. Karında ve dizlerin üstünde toplardamarda bulunan pıhtılar kasıklardan küçük bir eksik alarak temizlenir.

Tromboz Tedavi Edilemezse Ne Olur?

Trombozun erken fark edilmesi ve tedavisi çok önemlidir. Eğer geç kalınırsa bacaklarda kalıcı oalrak şişlik olur. Ayrıca bacaklardan kan dolaşımı ile kalbe gider ve kalbin durmasına neden olur ya da akciğerlere gider ve hayati tehlikeye yol açar.

Tromboz Bulgusu Nedir?

Tromboz bulguları bacaklarda şişkinlik ve kızarıklıktır. Bunun yanında eğer tedavi edilmezse bacaklarda sertliğe ve ağrıya neden olur. Hareket kısıtlılığına neden olur.

Tromboz Çeşitleri Nelerdir?

Tromboz çeşitleri 2 tanedir. Bunlar tromnoflebit ve flebotrombozdur.

Tromboz Damar Nedir?

Tromboz damarlardaki pıhtılar nedeniyle tıkanmalardır.

Tromboz Engelli Raporu Verilir Mi?

Tromboz için yüzde 20 ile yüzde 40 arasında rapor verildiği bilinmektedir.

Tromboz Risk Faktörleri Nelerdir?

Tromboz risk faktörleri kronik hastalıklar, akut hastalıklar, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, kaza geçirmek, kanser geçirmek,, böbrek hastalıkları, kan hastalıkları, cerrahi operasyonlar , organ nakli hareketsiz yaşam, obezite, sigara kullanımı ve gereksiz ilaçlardır.

Tromboz Genetik Mi?

Trombozun nedenlelerinden birisi de genetik yatkınlıktır. Genetik yatkınlığı olan kişilerde tromboz ihtimali anormal kişilerde daha fazladır.

Tromboz Geçer Mi?

Trombozun erken fark edilmesi çok önemlidir. Erken tanı ile tedavi mümkündür.

Tromboz Hangi Doktor Bakar?

Tormboz belirtileri görüldüğünde geç kamadan hastaneye gitmek gerekir. Kalp ve damar cerrahisine gidilmelidir. 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tromboz