Trahom

trahom

Chlamydia trachomatis adı verilen bir bakteri türünün gözlerde konumlanması ile ortaya çıkan enfeksiyon hastalığına trahom adı verilir. Halk arasında bu hastalık doğrudan trahom olarak bilinir. Bulaşıcı özellik gösteren bu hastalık, özellikle aile üyelerinden birinde meydana geldiğinde, diğer bireylerin çok dikkatli olması gerekir. Bu anlamda tüm gözyaşı, burun akıntısı gibi tüm sıvılardan uzak durulması, ortak kullanım ürünlere son verilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda kişilerde körlük yapabilecek kadar çok ciddi bir durumdur.

Trahom Ne Demek?

Trahom kelimesinin Türkçe bir karşılığı bulunmamaktadır. Etkeni olan bakteriden kaynaklı olarak trahom kelimesi kullanılmaktadır.

Trahom Etkeni Nedir?

Trahom hastalığının etkeni bir bakteridir. Gözlerde derinlemesine enfeksiyona neden olduğu bilinen ve özellikle kornea tabakasında derin etkiler bırakan bu bakterinin ismi ise ‘chlamydia trachomatis’tir.

Trahom Hastalığı Nedir?

Chlamydia trachomatis adı verilen bakterinin gözlerde ki neredeyse tüm tabakaları etkileyen enfeksiyon kaynaklı bir bakteri türü olduğu bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer aldığı bilinen trahom hastalığı gözlerde enfeksiyon oluşturur ve bu enfeksiyonun görme kaybına verebilecek ciddiyette olduğu bilinmektedir.

Trahom Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

El ve yüz yıkama alışkanlığı edinmek

Sineklerin yoğun olduğu bölgelerde kendinizi korumaya almak

Sineklerin yoğun bulunduğu bölgelere seyahat edilmişse burada daha dikkatli davranmak ve el hijyenini ihmal etmemek

 Trahom Nasıl Tedavi Edilir?

Trahom bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğundan dolayı antibiyotik kullanımı ile tedaviye başlanabilmektedir. Bu tedavi şekli ilk ve en yaygın tedavi türüdür. Buna ek olarak ilerlemiş trahomda göz kapaklarına ameliyat yapılmaktadır.

Trahoma Belirtileri Nelerdir?

Tamamıyla gözlerde belirti vermekle beraber;

-Gözlerde sıcak akıntılar oluşması

-Göz kapağında şişlikler gelişmesi

-Göz kapağında tahriş ve kızarıklık meydana gelmesi

-Gözlerin içerisinde ağrı hissedilmesi

-Işık hassasiyetinin artması

Trahom Bulaşma Yolları Nelerdir?

Trahom virüsü bulaşmış olan kişilerin kullandığı havlu, ya da temizleme mendillerine herhangi bir şekilde temas etmekten kaçınılmalıdır. Bulaşma yolları tamamen enfekte olmuş kişiye dokunmaktan ya da enfekte kişinin kullandığı eşyaları kullanmakla ilintilidir.

Trahom Kalıtsal Mı?

Trahom kalıtsal bir hastalık değil, bulaşma yolu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu nedenle nesilden nesile aktarılmamıştır ve aktarılmaz.

Trahom Ne Zaman Çıktı?

Trahom özellikle Türkiye için bakıldığında Cumhuriyet’in ilanından öncesinde görülmeye başlanmış ve o dönemde müthiş bir salgın halini almıştır. Bu dönemde dispanserler açılmıştır ve büyük oranda trahom ile mücadeleye başlanmıştır.

Trahom Ne Tür Bir Göz Hastalığıdır?

Trahom enfeksiyon kaynaklı bir hastalık olduğundan dolayı süreğen olarak nitelendirilen bir göz hastalığıdır.

Trahom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken dönemde antibiyotik ve çeşitli ilaçların kullanılması, ileri dönemlerde ise göz kapağı lezyonlarının azaltılması için ve kirpiklerin düzeltilmesi için tedavi yöntemi olarak cerrahi işlemlere başvurulabilir.

Trahom hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Trahom