Tourette Sendromu Genetik Mi?

(Tourette Sendromu)

tourette-sendromu-genetik-mi

Tourette Sendromu Genetik Mi?

Henüz yakın geçmişte, yani 1985 yılında fark edilen ve adı konulan bu sendromun kaynağı nedir bilinmiyor. Nörolojik sorunlardan ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Kalıtsal özellikler ve genetik geçişler de tourette sendromunun açıklanabilmesinde yardımcı oluyor.

Tourette sendromu, nörolojik bir rahatsızlıktır. En fazla görüldüğü kişiler çocuklardır. Toplumumuzda tik hastalığı olarak da bilinir. Bu sendromda, aniden bağırma, yüzde tik hareketi görülmesi beklenen bir durumdur. Tourette sendromunun ilk keşfedildiği yıl 1985’tir. Bu sendroma sahip kişilerin zeka geriliğine sahip olduğuna dair belirli ön yargılar vardır. Fakat durum böyle değildir. Zeka seviyeleri olması gereken referans aralığındadır.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

-Sık sık omuz silkme

-Sık göz kırpıştırma

-Gözlerde seğirme

-Diş gıcırdatma

-Her şeyi elleme isteği

-İstemsiz küfretme

-İstemsiz hakaret gibi belirtileri bulunmaktadır.

Tourette Sendromu Filmi?

Tourette sendromunu konu alan belli başlı popüler film seçenekleri arasında ‘Front Class,The Road Within, Dirty Filthy Love, Wincent’ yer almaktadır.

Tourette Sendromu Acıtır Mı?

Hayır. İstemsiz hareketlerin acıtması gibi bir durumdan yakınmalar olmamıştır. Bu sendrom söz konusu olduğunda tiklerin ve kas seğirmelerinin yanı sıra hiperaktiviteden de bahsedilebilir. Bu durum ise çocuklarda yorgunluğa neden olur ama acı vermez.

Tourette Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Çocuğun istemsiz baş hareketleri, hızlı ve sistemli göz kırpması, ağız ve yüz kasların seyirme, hareketlilik ile birlikte fark edilebilir. Genelde üç yaş ve on yaş aralığında görülen bir sendrom olduğundan, çocuğun ebeveynleri tarafından şüphe duyulmalıdır

Tourette Sendromu Nasıl Başlar?

Tourette sendromunun başlangıcı genelde çocuğun üç yaşından sonrasındadır. Başlangıçta seyirmeler olmasa da hareketlilik ve konsantrasyon güçlüğünden dolayı tourette sendromu olabileceği dikkate alınmalıdır.

Tourette Sendromu Doğuştan Mı?

Kalıtsal özelliklerle geçtiği düşünülmektedir fakat doğuştan olup olmadığı ile alakalı net bir araştırma yoktur. Tourette sendromuna neden olan etken tam olarak bilinmediğinden dolayı anne karnındaki bebek üzerinde de böyle bir tetkik yapılmaz.

Tourette Sendromu Yan Etkileri Nelerdir?

-Okul yaşamı tamamen olumsuz etkilenir.

-Sosyal ilişkiler bozulur.

-Çocuk akran zorbalığına maruz kalır.

-Özgüven problemleri yaşar.

Tourette Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tourette sendromunun tedavisinde psikiyatri kliniklerinden yardım alınır. Burada belirtilen antipsikotik türü ilaçların düzenli kullanımına başlanır. Buna ek olarak ise, düzenli takipte olunması tedavinin bir parçasıdır.

Tourette Sendromu Genetik Mi?

Henüz yakın geçmişte, yani 1985 yılında fark edilen ve adı konulan bu sendromun kaynağı nedir bilinmiyor. Nörolojik sorunlardan ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Kalıtsal özellikler ve genetik geçişler de tourette sendromunun açıklanabilmesinde yardımcı oluyor.

Tourette Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tourette sendromu için bir çocuk psikiyatri polikliniğine ve çocuk hastalıkları hekimliklerine başvurmak gereklidir.

Tourette Sendromu Tedavisi Var Mı?

Evet. Henüz çok daha küçük yaşlarda iken oldukça etki eden bir tedavisi mevcut. Bu tedavi ise antipsikotik adı verilen ilaçlarla sağlanıyor. Buna ek olarak davranışsal terapiler yapılıyor ve hem ilca hem psikolog desteği ile kurtulmak mümkün hale geliyor.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Tourette Sendromu