Tonsillit
Özellikle bahar ayları ve kış aylarında sıklıkla yaşanan sağlık sorunlarından bir tanesi de bademcik iltihabıdır. Oldukça sancı verici olan bu rahatsızlık, tıp literatüründe tonsillit olarak tabir edilir. Bu hastalık söz konusu olduğunda bademciklerin teki ya da her ikisi birden enfeksiyon kapmış olabilir. Virüs kaynaklı bir hastalık olan tonsillit, yutma güçlüğünün yanı sıra aynı zamanda da yüksek ateş gibi semptomlarla da kendini belli edebilir.
Tonsillit Nedir?
Tonsillit, bademciklerin biri ya da her ikisinin virüs kaynaklı olarak iltihaplanması olarak tabir edilen bir rahatsızlıktır. Özellikle kış aylarında ve bahar aylarında görülmekle birlikte, kişilerde yüksek ateşle seyreden ve boğaz ağrısına neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Tonsilite Ne İyi Gelir?
İlaç olarak tüketilen ham balın ılık bir çay eşliğinde içilmesi
Antibiyotik tedavisine başlanması
Eczanelerde satışa sunulan boğaz pastillerinin tüketilmesi
Ilık su ve tuzla birlikte yapılan gargaralar
Buzlu dondurmaların tüketilmesi tonsillite iyi gelen maddeler arasında listelenebilir.
Tonsilit Neden Olur?
Soğuk algınlıkları tonsillitin meydana gelmesinde en önemli etkendir. Fakat tam olarak soğuk algınlığı, tonsillitin gerekçesi olarak gösterilemez. Genellikle kış aylarında viral olan çeşitli virüsler tonsillite neden olarak gösterilebilir.
Tonsilit Bulaşıcı Mı?
Bakteriyel kaynaklı olan tonsillitin özellikle çocukluk çağında ki yaş aralığında bulunan kişilerde bulaşıcılık özelliği taşıdığı bilinmektedir.
Tonsilit Belirtileri Nelerdir?
Tonsillitin meydana gelmesi ile birlikte hastalarda genel bir halsizlik, yemek yerken ya da su içerken yutma güçlüğü yaşama, şişmiş ya da kızarık görünüme sahip olan bademcikler, tüm bunlara eşlik eden yüksek ateş ve titreme buna ek olarak ise bademcik üzerine bakıldığında içi iltihap dolu lekelenmelerin görülmesi, tonsillitin belirtileri arasında yerini alır.
Tonsilit Antibiyotiksiz Geçer Mi?
Virüs ya da bakteri kaynaklı olan tonsillitin antibiyotiksiz de geçebileceği bilinmektedir. Fakat antibiyotik kullanımın uzatılması ya da geciktirilmesi durumlarında başka hastalıklarda meydana gelebilir ve vücudun genel sağlık bütünlüğü bozulabilir. Bu nedenle iltihabi durumlarda ilk olarak bir hekime görünmek ve uygun görülmesi halinde antibiyotik tedavisine başlamak önemlidir.
Tonsilit Ateş Yapar Mı?
Tonsillit iltihap kaynaklı bir bademcik hastalığıdır. Dolayısı ile yüksek ateş yapması bilinen bir belirtisi ve özelliğidir.
Tonsilit Ağız Kokusu Yapar Mı?
Tonsillitin bademciklerde iltihap türü lekelenmelere sebebiyet verdiği bilinir. Dolayısı ile ağız içerisinde bulunan iltihap keseleri keskin bir ağız kokusuna sebebiyet verebilir.
Tonsilit Ateşi Nasıl Düşürülür?
Eski usul olan soğuk bezlerle birlikte koltuk altlarına ver alın üzerine kompres yapılabilir. Hekimini reçete ettiği ateş düşürücü şuruplar kullanılabilir ve ortam sıcaklığı düşürülebilir.
Akut Tonsillit Komplikasyonları Nelerdir?
Bademcik çevresinde kist benzeri abse oluşumları
Kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlar, genellikle tedavisine önem verilemeyen tonsillitler akabinde görülebilir.
Tonsillit Bitkisel Tedavi Nedir?
Zerdeçal ile hazırlanmış ılık bir bitki çayı içilmesi
Sarımsak tüketimi
Karbonat ve limonla birlikte hazırlanmış ılık su ile gargara yapılması
Fesleğen tüketimi
Tonsillit Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Bakteri ve virüslerin buna eşlik eden soğuk algınlıklarının tonsillite neden olan faktörler olduğu bilinmektedir.
Tonsilit İlaçsız Geçer Mi?
İlaç kullanmadan evde yapılan doğal yöntemlerle tonsillitin geçirilmesi mümkündür. Fakat yine de hastalığın çeşitli komplikasyonlara neden olmaması için mutlak suretle tedavi olunması ve reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.
Tonsilit Kaç Gün Sürer?
Hastadan hastaya göre iyileşme süresi çeşitlilik gösterse de aslında bakıldığında bu hastalığın üç ya da dört gün sürebileceği bilinmektedir.