Toksik Şok Sendromu Neden Olur?

(Toksik Şok Sendromu)

toksik-sok-sendromu-neden-olur

Toksik Şok Sendromu Neden Olur?

Toksik şok sendromu gerek yanlış tampon kullanımı, gerek kadın doğum kontrol haplarının yanlış kullanımı sonucunda kana karışan bakteriler sebebiyle olmaktadır.

Vajinada çok uzun süre bekleyen tampon, bu ortamda herhangi bir bakterinin oluşmasına ve çoğalmasına davetiye çıkarmaktadır. Bu bakteriler kana karışmaya başladığı zamanda kişinin yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu durumun çok kısa bir sürede fark edilmesi ve derhal müdahale edilmesi çok büyük önem arz eder. Toksik şok sendromu yalnızca kişilerin yanlış tampon kullanımına bağlı olarak gelişmez. Kadın doğum haplarının yanlış kullanılması, kürtaj, kızlık zarı dikimi gibi jinekolojik müdahalelerde de yanlış bir davranış bu duruma zemin hazırlayabilen temel etkenler arasında yer almaktadır. Toksik şok sendromunu iyi tanımak, bulguları erken fark etmek ve tedavi yöntemleri hakkında fikir sahibi olabilmenin hayati önem taşır. Sizler için hazırladığımız 'toksik şok sendromu' yazımız sizlerle...

Toksik Şok Nedir?

Toksik şok sendromu, tamponun yanlış ve dikkatsizce kullanımı sonucunda bakteri oluşumunu ve bakterinin hızlıca yayılmasını sağlamaktadır. Bakterinin kana karışmaya başladığı anda, kişiyi zehirleme ihtimali oldukça bilinen bir gerçektir. Özellikle de vajinada bulunan ufak tahrişler aracılığıyla hastalığın hızla ilerlemesi söz konusudur. Kişinin yaşamını tehdit eden, kısa süreli bir durumdur. Fakat çok acil bir şekilde fark etmek ve bu duruma müdahale etmek önemlidir.

Toksik Şok Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın birden çok ve önemli ölçüde büyük belirtileri bulunmaktadır. Bunlar arasında ilk sırayı yüksek ateş almaktadır. Hemen ardından görülen belirtileri ise kan basıncının aniden düşmesi, ciltte görülen pul pul dökülmeler, kas ve eklemlerde ağrılar, sulu ishallerdir.

Toksik Şok Sendromu Neden Olur?

Toksik şok sendromu gerek yanlış tampon kullanımı, gerek kadın doğum kontrol haplarının yanlış kullanımı sonucunda kana karışan bakteriler sebebiyle olmaktadır.

Toksik Şok Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Kişide aniden gelişen tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kusma, bulantı, yaşanan bilinç bulanıklıkları, anlamlandıramadığınız eklem ağrıları ve kaşıntının artmasıyla anlaşılan bir durumdur. Fakat bu durumda ilk şüphelenmeniz gereken şey; hijyenik ped yerine kullandığınız tampondur. Eğer tampon tercih etmiyorsanız, vajinada bulunan minik jilet kesikleri ve yanlış vajinal müdahaleler olduğunu bilmelisiniz.

Toksik Şok Sendromu Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar?

Toksik şok sendromu yaklaşık olarak 1 gün içerisinde fark edilecek belirtiler vermeye başlar. Vücudunuzda gelişen değişikliklere kulak vermelisiniz.

Toksik Şok Sendromu Kriterleri Nelerdir?

- 38 dereceyi aşmakta olan yüksek ateş

-Vücutta yayılım gösteren makulapapüler 

Toksik Şok Sendromu Tedavi Yöntemleri Neler?

Hastada görülen yüksek ateş, düşük tansiyon ve mide bulantıları gibi şikayetler derhal normale döndürülmelidir. Vital bulguları sabitlenen hastaya yatış verilerek tedavi uygulanmalıdır. Çoklu organ yetmezliği veya ölüm gibi ciddi sonuçlar doğuran bu hastalıkta, damar yolu açılmalıdır. Sürekli dehidrasyon sağlanması açısından serum verilerek damarlar iyice temizlenmelidir. Bakteri ve mikroplar vücutta bulunan açık yaralara yerleşmişse, bu yaraların da temizliği sağlanmalıdır. Sıvı takviyesine gerekli özen gösterildikten sonra yapılması gereken şey ise bir antibiyotik tedavisine başlamak olacaktır. Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan abseler drenaj edilmelidir. Abse drenajı, hastalığın seyrini değiştirecek, önemli bir kriterdir.

Toksik Şok Sendromu Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hastalığın belirtileri, bakterinin vücuda girmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler yaklaşık 1 gün içerisinde kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayacaktır. Şayet yukarıda bahsettiğimiz gibi,vajinal tampon kullanımı söz konusu ise hastalığın belirtilerini gözden geçirmenizde büyük bir yarar vardır.

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Toksik Şok Sendromu