Timoma Nedir?

(Timoma Hastalığı )

timoma-nedir

Timoma Nedir?

Timoma, timus adı verilen iç organın kanserleşmesine verilen addır. Lenfomatik sistem ve endokrin sistemin bir parçası olan timusun çeşitli nedenlerden dolayı hastalanması anlamına gelmektedir.

Timus vücutta çok az bilinen organlardan bir tanesidir. Oldukça az bilinmesine rağmen son derece önemli bir işlevi vardır. Fakat bu organın kanserleşmesi gibi bir durum söz konusudur. Timusun kanserleşmesi neticesinde timoma adı verilen hastalık meydana gelir. Lenfatik sistemin bir parçası olan timüs, endokrinin de bir parçasıdır. Vücudun savunma sistemini kontrol eden bu organın hastalanması neticesinde kanserleşme görülür. Yutma güçlüğü, bitkinlik, yorgunluk, metastaz yapma gibi belirtilerle kendini gösterir. Kesin olarak nedeni bilinmeyen bu hastalığın, erkeklerde çok daha fazla görüldüğü bilinir. Göğüs röntgeni, BT taraması, PET testi, manyetik rezonans görüntüleme gibi tekniklerle teşhis edilebilen bu hastalık, ilaç tedavisi ve radyasyon ile tedavi edilebilir.


Timoma Nedir?

Timoma, timus adı verilen iç organın kanserleşmesine verilen addır. Lenfomatik sistem ve endokrin sistemin bir parçası olan timusun çeşitli nedenlerden dolayı hastalanması anlamına gelmektedir.


Timoma Tipleri Nelerdir?

Timoma tiplerinin üç farklı şekilde olduğu bilinmektedir. Timomanın Tip B1, Tip B2 ve Tip B3 olduğu bilinir. Hafif, orta ve büyük şiddette timoma tipi göründüğü bilinmektedir.


Timoma Neden Olur?

Timomanın meydana gelmesinde pek çok neden bulunmakla birlikte, uzmanlar genel ve en temel nedeninin genetik faktörler olduğu konusunda hemfikirdir. Buna ek olarak yaş faktörü, ülseratif kolit, romatoid artrit, miyastenia gravis, sistemik lupus gibi diğer iç hastalıklarının timomaya neden olduğu bilinmektedir.


Timoma Tekrarlar Mı?

Evet. Timoma tekrarlayabilen bir kanser türüdür. Çoğunlukla kesin bir tedavisi bulunmaz. Fakat bakıldığında vücudun diğer bölgelerine de sıçrayabilme özelliği ile daha çok bilinirler. Tekrarlandığında ise genelde yeniden radyasyon tedavisi uygulanarak tedavi tekrarlanır.


Timoma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı ameliyatla tedavi edilebilen timoma ameliyatının ne kadar sürdüğü merak edilmektedir. Genelde bu ameliyatın yaklaşık bir ya da iki saat sürdüğünü belirtmek mümkündür. Aksi bir komplikasyon gelişmedikçe timoma ameliyatının en fazla iki saat süreceği bilinmektedir.


Timoma Kanser Mi?

Evet. Timoma kanser türüdür. Timomanın timus bezinin kanser hücreleri üretmesi neticesinde olduğu bilinmektedir. Timomanın pek fazla bilinmeyen kanser türü olduğunu belirtmek mümkündür.


Timoma Ölümcül Müdür?

Timoma ölümcül bir hastalık değildir. Kanserdir fakat yine de ölümcül değildir. Bu hastalığın radyasyon ya da ilaç tedavileri ile erken evrede önüne geçmek mümkündür. Ayrıca erken evrede fark edildiğinde başka yerlere metaztaz yapılmasını önler.


Timoma Evreleri Nedir?

Timomanın üç farklı evresi bulunmaktadır. Birinci evre timomada tümörün sınırlı olduğunu belirtmek mümkündür. İkinci evrede ise kanser hücresinin yağlı dokuya nüfuz etmeye başladığı görülmektedir. Buna ek olarak üçüncü evrede ise nefes borusu, akciğer ve damarlara kadar uzanabildiği bilinmektedir.


Timoma Yaşam Süresi Kaçtır?

Timoma hastalığına sahip kişilerin ortalama yaşam süresinin ne kadar olduğu merak edilmektedir. Timomanın ortalama yaşam süresinin yüz ay olduğu saptanmıştır.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Timoma Hastalığı