Terleme Nasıl Önlenir?
(Terleme)
Terleme Nasıl Önlenir?
Bol bol su içilmesi ve soğuk su içilmesi
Kafein içeren çay ve kahve tüketimlerinin oldukça azaltılması
Sigara tüketimine ara verilmesi ile beraber terlemenin önüne geçilmesi mümkündür.
Terleme özellikle yaz aylarında herkesin sıklıkla yaşadığı ve rahatsızlık duyduğu bir durumdur. Fakat oldukça doğal bir süreç olmakla birlikte insan fizyolojisi ile doğrudan ilişkilidir. İnsan vücudunun kendi ısı dengesini sağlamak için uyguladığı bir yöntem olan terleme, bazen aşırı olabilir ve bu durum kişilere rahatsızlık vericidir. Bu durumda ise hiperhidrozi adı verilen bir hastalıktan bahsedilebilir.
Terleme Neden Olur?
Hava ısının normalin üstünde seyretmesi, hararet oluşması başlıca etkenlerdir. Fakat bazı durumlarda altta yatan hastalıklar olabilir. Bu durumda ise şüphe duyulması gereken noktalardan biri menopoz dönemi ve diyabet olmalıdır. Ayrıca tiroit hastalıkları, solunum problemleri, enfeksiyonlu hastalıklar ve kalp yetmezliklerinin de terlemeye sebebiyet verebileceği bilinmelidir.
Terlemenin Faydaları Nelerdir?
Doğal bir süreç olan terlemenin insan sağlığı açısından pek çok faydası da bulunmaktadır. Bunlar ise kalp sağlığına iyi gelmesi, vücutta bulunan atıkların ve toksinlerin uzaklaştırılmasına, gözeneklerin açılmasına, bakteri oluşumunun azaltılmasına olan olumlu etkileridir.
Terlemeye Ne İyi Gelir?
Alkol tüketiminin sınırlandırılması, sigaraya ara verilmesi gibi eylemler sonucunda terlemenin önüne geçilebilir. Buna ek olarak soğuk su içilmesi de vücudun ısı dengesine yardımcı olarak terlemeyi azaltır. Ayrıca özellikle yaz aylarında sentetik kumaştan üretilmiş kıyafetlerin giyilmemesi de terlemenin önüne geçmek de faydalıdır.
Terlemek İyi Midir?
Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması, ısı dengesinin sağlanması, ciltte ki gözeneklerin azaltılması gibi açılardan bakıldığında terlemenin vücuda olan faydalarından bahsetmek mümkündür.
Terleme Nedenleri Nelerdir?
Sıklıkla alkol kullanıyor olunması
Menopoz döneminde olunması
Tiroid ve hormon bozukluklarının olması
Hipoglisemi gibi metabolizma hastalıklarından yakınılması
Kalp yetmezliği gibi hastalıklardan şikayetçi olunması gibi durumların terlemenin nedenleri arasında yer aldığı bilinir.
Terleme Nasıl Önlenir?
Yaz aylarında sentetik olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi
Bol bol su içilmesi ve soğuk su içilmesi
Kafein içeren çay ve kahve tüketimlerinin oldukça azaltılması
Sigara tüketimine ara verilmesi ile beraber terlemenin önüne geçilmesi mümkündür.
Terleme Boşaltım Mıdır?
Terleme vücudun doğal bir ihtiyacı olan boşaltım sisteminin bir parçasını oluşturmaktadır.
Terleme Çeşitleri Nelerdir?
İki farklı çeşidi bulunan terlemenin hiperhidroz ve segonder hiperhidroz olarak iki farklı meydana geliş türü bulunmaktadır.
Terleme Doğum Belirtisi Mi?
Doğumum yaklaştığı esnada, anne adayının nefes alıp verişi hızlandığından ve belirli bir heyecan seviyesine geldiğinden dolayı terleme meydana gelebilmektedir.
Terleme Menopoz Belirtisi Mi?
Menopoz dönemi kadınlar için en fazla stresin yaşandığı, kendi beden değişimlerine adapte olmaya çalıştıkları bir dönemdir. Bu nedenle haddinden fazla huzursuzluk içerisinde olabilir ve anksiyete seviyeleri yükselişe geçer dolayısı ile terleme de beklenen bir durumdur.
Terleme Gribe İyi Gelir Mi?
Griple birlikte seyreden ve beklenen semptomlardan biri de yüksek ateştir. Bu durumda ateşin düşürülmesi ya da kontrol altına alınması çok önemlidir. Bu nedenle terleme meydana geldiğinde vücut esas sıcaklık seviyesine ulaşır ve gribin sancılarını bir nebze de olsa giderecektir.
Terleme Genetik Olabilir Mi?
Aşırı terleme olarak bilinen hastalığın genetik faktörlerle geçişinden bahsedilebilir. Ayrıca aşırı terlemeye neden olabilecek enfeksiyonlar, metabolizma hastalıkları ve tiroid hastalıklarının da genetik geçişle meydana gelebileceği belirtilmelidir.
Terleme Hızına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Sıcaklığın, nem değerlerinin, rüzgarın ve oksijen miktarının terleme hızına etki eden temel faktörler arasında yerini alabileceğini söylemek mümkündür.
Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?
İç hastalıkları bölümü ve hormon ile ilgili hastalıklardan sorumlu olan alt dal endokrinolojiye gidilerek tedavi olunabilir.
Terleme Öksürük Yapar Mı?
Ani bir refleks olarak ortaya çıkan öksürük ve terleme ilişkilendirilememiştir ancak bakıldığında iki tür belirti de grip ya da nezle gibi hastalıkların birer semptomunu oluşturmaktadır.
Terleme Saç Ekimine Zarar Verir Mi?
Saç ekimini sonrasında saç derisinin her daim kuru kalmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle saç ekimi sonrasında kişiler terlemeden uzak durmaya çalışmalıdır.