Süt Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
(Süt Zehirlenmesi )
Süt Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalsiyum kaynağı olan süt çok sağlıklı olmasının yanında bakterilerin kolayca üreyebileceği besinler arasındadır. Süt uygun şartlarda muhafaza edilmediği ve ağzı açık bir şekilde dışarıda kaldığı zaman bakterilere davetiye çıkarır. Bakteriler sütün içinde enfeksiyon oluşmasına ve bozulmasına neden olurlar. Sütün kokusunun değişmesi, renginin değişmesi, kıvamının katılaşması, ekşimesi ve tadının acılaşması sütün bozulduğuna işaret eder. Bozuk süt tüketimi zehirlenmeye yol açar. Süt zehirlenmesi olan kişilerde karın ağrısı, kramp, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı ishal, yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar görüldüğü zaman hastanın derhal hastanelerde acil servise başvurması gerekir. Hastanede ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir, ne yiyip- içtiği sorulur. Hastanın kan ve dışkı tahlilleri yapılır. Süt zehirlenmesi teşhisi konulduktan sonra hastanın kronik hastalıkları, alerjisi olup olmadığı ve kullandığı ilaçlar sorulur. Ardından hastanın durumuna göre hastaya antibiyotik ilaçlar verilir. Hastanın yeme içmesine bir süre çok dikkat etmesi gerekir. Bu durumda bol sıvı alması, su, ayran, meyve suyu, komposto gibi içecekler tüketmesi, yağda kızartılmış, baharatlı ve ağır yiyeceklerden uzak durması lazımdır. Süt zehirlenmesi ciddi bir problemdir. Bu nedenle tedavi edilmediğinde hastaların hayatını tehlikeye atabilir. Süt zehirlenmesinin neden olduğu, nasıl belli olduğu, nasıl tedavi edildiği, tedavi edilmezse nelere yol açacağı gibi merak edilen sorular ve yanıtları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Süt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Bozulmuş süt tükettikten sonra mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, kramp, yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Özellikle ishal veya kanlı ishal en sık görülen belirtilerdendir. İshal vücutta sıvının azalmasına yol açtığı için hastanın hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle bu belirtiler ortaya çıktığında derhal en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Hastanın kan ve dışkı tahlillerine bakıldıktan sonra süt zehirlenmesi tanısı konulur.
Süt Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Süt zehirlenmesi belirtileri gören kişilerin derhal hastanelerde acil servise başvurmaları gerekir. Burada hastanın öyküsü dinlendikten sonra, kan ve dışkı tahlilleri yapılır. Tahlil sonuçlarında süt zehirlenmesi ortaya çıktığında hastanın kronik hastalığının olup olmadığı, hangi ilaçları kullandığı, herhangi bir besine alerjisi olup olmadığı sorulur. Bu veriler doğrultusunda hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca hastanın bir süre sıvı tüketmesi, zararlı yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Süt Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Süt zehirlenmesi olan kişilerde kusma ve ishal gibi semptomlar görülür. Bundan dolayı hastanın vücudu sıvı kaybına uğrar. Hastanın sıvı kaybını önlemek için bol su tüketmesi sağlanmalıdır. Su, ayran, yoğurt, şeftali, şeftalili meyve suyu, maden suyu, şekersiz komposto, muz, elma, pirinç lapası ve haşlanmış sebzeler tüketmesi gerekir. Ayrıca baharatlı, yağlı, kızarmış yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Süt Zehirlenmesine Ne İyi Gelmez?
Süt zehirlenmesi yaşayan kişilerin bol sıvı tüketmesi, zararlı gıdalardan uzak durması gerekir. Süt zehirlenmesi olan kişilerin yağlı, kızarmış, ağır, baharatlı, yiyecekler tüketmesi iyi gelmez. Alkol, sigara, kafein içeren içecekler, gazlı içeceklerden uzak durulması, ishal önleyici ve bulantı önleyici ilaçlar kullanılmaması gerekir. Ayrıca hastanın sıvı kaybı olduğu için posalı ve bağırsakları çalıştıran gıdalar tüketmesi de iyi gelmez.
Süt Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Dışarıda kalmış, sıcak havada beklemiş yani uygun şartlarda muhafaza edilmemiş süt bakterilere yol açar. Bundan dolayı sütün içinde enfeksiyon oluşur ve süt bozulur. Bu bozuk süt tüketildiğinde zehirlenme ortaya çıkar. Süt zehirlenmesi ciddi bir problemdir. Sıvı kaybına yol açar ve sütü tüketen kişinin ölümüne sebebiyet verebilir. Süt zehirlenmesini önlemek için sütü uygun sıcaklıkta muhafaza etmek, çiğ süt tüketmemek, son kullanma tarihi geçmiş sütü tüketmemek ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Ayrıca paketli sütlerde süt bozulduğunda paket şişer ve kabarır. Paketi şişen sütün kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Süt Zehirlenmesi Öldürür Mü?
Süt zehirlenmesi çok ciddi bir problemdir. Çünkü kusma ve ishale, hatta kanlı ishale yol açar. Bundan dolayı da vücutta sıvı kaybı ortaya çıkar. vücutta sıvı kaybının olması hastanın hayatını tehlikeye atar ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle süt zehirlenmesi belirtileri olan kişilerin hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurması gerekir. Ayrıca bol sıvı tüketmesi, haşlanmış sebze ve pirinç lapası tüketmesi gerekir.