Susam Alerjisi

susam-alerjisi

Susam pek çoğumuzun, pidelerde, keklerde, simit ve poğaçalarda severek yediği bir besindir. Fakat susam alerjen sayılabilecek besinler arasında yer almaktadır. Bazı kişilerin susam yediğinde kaşıntı nefes darlığı ve cilt döküntüsü gibi semptomları olabilmektedir. Susam içindeki besin maddelerinden bir ya da birkaç tanesi, kişilerin bağışıklık sistemi tarafından farklı algılanabilir ve vücut savunmaya geçebilir. Susam alerjisinin genetik yatkınlıkla bir ilişkisi olabileceği de bilinmektedir. Genelde anafilaksiye neden olabilen bu duyarlılığı daha yakından tanıyalım…

Susam Alerjisi Tedavisi Nasıl Olmalı?

-Bu besine karşı alerjisi olan kişilerin tamamen susamdan uzak durması gereklidir. Tedavideki ilk seçenek budur.

-Bağışıklığın bu ürünü tanımlaması ve vücudun tepki vermemesi için ‘antihistaminik’ ilaçların kullanımı önerilebilir/reçete edilebilir.

-Hasta bu konuda bilinçlendirilir.

Susam Alerjisi Neden Olur?

Susamın ihtiva ettiği protein yapısı bağışıklık sistemini kötü anlamda uyarabilir. Genelde bu nedenle meydana gelmektedir. Bu bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasının bir etkisidir. Ayrıca susam alerjisine neden olan etkenler arasında genetik yatkınlıklar yer almaktadır. Ayrıca bakıldığında bazı hazır paketli gıdaların sürekli tüketimi, çeşitli ilaçların kullanımı, tahin tüketimi ve çeşitli kozmetik ürünlerin susam alerjisine neden olabilmektedir.

Susam Alerjisine Ne İyi Gelir?

-Susam alerjisi olan hastaların paket içeriği okumaya teşvik edilmesi gereklidir.

-Çeşitli makyaj ya da kozmetik ürünlerinin muhteviyatının okunması gereklidir.

-Anafilaksiye erken müdahale edilebilmesi açısından oto enjektör sürekli hastanın yanında bulundurulmalıdır.

-Susam içeren her türlü üründen uzak durulmalıdır.

Susam Alerjisi Kaşıntı Yapar Mı?

Evet. Her türlü alerji söz konusu olduğunda kaşıntı meydana gelir. Kollarda, bacaklarda, yüzde ve diğer bölgelerde şiddetli cilt kaşıntılarının geliştiğini belirtmek mümkündür.

Susam Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

-Hırıltılı soluk alıp verme

-Boğaz içinde kaşıntı görülmesi

-Öksürme nöbetleri

-İshal

-Şiddetli mide bulantısı ve fışkırır türde kusma

-Başta dönme

-Bayılma

-Cilt kaşıntısı ve döküntüler

Susam Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Tahin, simit, susamlı çörek gibi besinleri tükettikten sonra gelen kusma hissi, huzursuzluk, karın ağrısı ve kusma, kaşıntı ve solunum tıkanıklığı gibi görüldüğünde susam alerjisinden şüphe edilebilir.

Susam Alerji Yapar Mı?

Evet. Susamın alerjik ürünlerden biri olduğun bilinir. Hatta pek çok paketli ürünün arkasında susam alerjisine karşı uyarı ibaresi bulunur. Bir üründe eser miktarda dahi susam bulunuyorsa kesinlikle tüketilmesi önerilmez.

Susam Yağı Alerjiye İyi Gelir Mi?

Hayır. Pek çok hastalık için alternatif olarak önerilen susam yağının alerjiye iyi gelmediği bilinmektedir. Bunun nedeni ise susam yağının da bir alerjen olabilmesidir.

Susama Alerjisi Olan Tahin Yiyebilir Mi?

Hayır. Kahvaltılarda sıklıkla ve severek tükettiğimiz tahinin ham maddesi tamamen susamdır. Susamın tahin formuna dönmesi bu ürünün alerjen niteliğinde olmasına engel nitelikte değildir. Bu nedenle susama alerjisi olan ve immünoloji kliniği tarafından teşhis alan hiçbir insanın tahin yememesi önerilmektedir.

Susam Alerjisi hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Susam Alerjisi