Solunum Fonksiyon Testi Engel Oranı Kaçtır?

(Solunum Fonksiyon Testi)

solunum-fonksiyon-testi-engel-orani-kactir

Solunum Fonksiyon Testi Engel Oranı Kaçtır?

Solunum fonksiyon testleri sonucuna göre bazı hastalıkların tespiti yapılabilir. Bu hastalıkların cinsine göre, ilerleme seviyesine göre ve hastanın hayatının normal akışını etkilemesine göre engel oranı düzenlenebilir. Bu oran ise farklılık gösterecektir.

Solunum fonksiyon testi, aynı zamanda akciğer testi olarak da bilinen bir ölçüm tekniğidir. Bu testin yaptırılması ile birlikte akciğerlerde başlayan herhangi bir hastalık başlangıcı var mı yok mu bunun tespiti yapılmaya çalışılır. Genellikle astım, KOAH, asbest, kronik bronşit, hiperventilasyon gibi hastalıkların teşhis edilmesi için kullanıldığı bilinmektedir. Bahsi geçen bu solunum yolu hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi önem taşımaktadır. İlerlemiş seviyelere gelen bu rahatsızlık, daha sonradan tedavi edilirken oldukça zorlayıcı bir hale gelebilir. Özellikle sporcuların, sigara kullananların ve kimyasal maddelere maruz kalınacak işlerde çalışanların yaptırmaları gereken bir test olarak belirtilebilir.

Solunum Fonksiyon Testi Nedir?

Akciğerlerin performansını ölçmek için yapılan, solunum yolu hastalıklarının teşhis ve seyri için sıklıkla başvurulan bir ölçümdür. Buradan edinilen verilere göre KOAH, astım ya da bronşit gibi hastalıkların teşhisi yapılabilir. Genellikle solunum fonksiyon testlerinin sigara bağımlılığına sahip olan kişilerde rutin bir şekilde yapılabilmesi gerekmektedir.

Solunum Fonksiyon Testi Nasıl Yapılır?

Solunum fonksiyon testleri yapılırken ilk etapta burun tamamen mandalla kapatılır. Ardından tek kullanımlık ağızlıkla solunum cihazına altı saniye boyunca nefes verilmesi sağlanır. Verilen nefesin ardından yine altı saniye boyunca nefes alınması sağlanır. Bu işlem art arda üç kez yapılır ve test sonuçlanır.

Solunum Fonksiyon Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Solunum fonksiyon testlerinin yapılabildiği bölümler genellikle hastanelerde bulunan göğüs hastalıkları polikliniklerinde yaptırılır. Bu polikliniğin labaratuvarında bulunan özel ölçüm cihazı ile bu işlem yaptırılabilir. Burada çalışan görevli teknisyenler işlemi sizlere uygulayacak kişilerdir.

Solunum Fonksiyon Testi Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli solunum hastalıklarının teşhisi için yapılan solunum testlerinin tek bir çeşidi bulunmaktadır. Bu test basit ölçüm testi ya da akciğer testi olarak da bilinmektedir.

Solunum Fonksiyon Testi Engel Oranı Kaçtır?

Solunum fonksiyon testleri sonucuna göre bazı hastalıkların tespiti yapılabilir. Bu hastalıkların cinsine göre, ilerleme seviyesine göre ve hastanın hayatının normal akışını etkilemesine göre engel oranı düzenlenebilir. Bu oran ise farklılık gösterecektir.

Solunum Fonksiyon Testi Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?

-Teste girmeden önce kafeinli içecekler alınmamalıdır.

-Kullanılmakta olan ilaçların tam listesi hekime bildirilir.

-Test öncesinde alkol alınmamalı, sigara içilmemelidir.

-Vücudu sıkan kıyafetler giyilmemelidir.

-Yaş ve boy&kilo bilgisi edinilir.

Solunum Fonksiyon Testi Yapan Hastaneler Hangileridir?

-Ankara Özel Hastane

-Medicana Hastanesi

-Tüm Devlet Hastaneleri

-Başkent Hastanesi

-Özel Hayat Hastanesi

Solunum Fonksiyon Testi Kaç Olmalıdır?

Solunum fonksiyon test sonucunun normal sınırlarda kabul edilebilmesi için ya da herhangi bir hastalığın varlığından şüphe duyulamaması için 150 Ml civarında olmalıdır.

Solunum Fonksiyon Testi Kim Yapar?

Göğüs hastalıkları polikliniğinde yer alan teknisyenler ve hemşireler bu konuda hastalara yardımcı olacaktır.

Solunum Fonksiyon Testi Nerede Yapılır?

Özel hastaneler, poliklinikler ve devlet hastanelerinde solunum fonksiyon testi yaptırılmalıdır.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Solunum Fonksiyon Testi