Skolyoz Çok Ağrı Yapar Mı?

(Skolyoz)

skolyoz-cok-agri-yapar-mi

Skolyoz Çok Ağrı Yapar Mı?

Eğrinin derecesi arttıkça kişinin sırtına binen yük miktarı da artar ve belde sırtta ve göğüs kafesinde ağrılı durumlar meydana gelebilir. kişi çok yorulmamaya dikkat etmelidir.


Skolyoz günümüzde bir çok insanda şikayet edilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Omurganın eğriliği anlamına da gelen skolyoz, kişilerin günlük yaşam kalitesine oldukça fazla olumsuz etkileri bulunur. Aynı zamanda ağrılı seyreden bu rahatsızlık çoğunlukla ameliyat gerektirmektedir. Günlük yaşantıya sınırlandırmalar getiren bu rahatsızlık ile ilgili bir takım soruları derledik. 

Skolyoz Nedir?

İnsan omurgasının 10 dereceden fazla eğilmesine skolyoz denir. Normal bir omurgaya bakılınca boyun sırt ve bel gölgesince düz bir görüntü oluşturur. Normal bir omurgada kemik parçası vardır bunlardan 12 tanesi hareketlidir. Sağlıklı omurgaya yandan bakıldığında s harfi gibi gözükür skolyozda ise bu farklı seyir eder.

Skolyoz Tanısı Nasıl Konur?

Öncelikle kişi kendi gözlemleriyle vücudunda bir takım değişiklikler fark eder. Doktor muayenesiyle bu durum doğrulandığında skolyoz olarak tanımlanır. Doktorun bu tanıyı koyması için çekilen röntgeni incelemesi ve muayene etmesi gerekir. omurgada eğriliğin belirmeye başladığı noktalardaki açı ölçülerek gözlemlenir.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz tedavisinde farklı yol mevcuttur. Bunlar İzlem denilen 20-25 dereceden küçük eğriler içindir. korseleme yönteminde eğrilik 20-40 derece arasındaysa uygulanır. Doğru korse kullanımı ameliyat olma ihtimalini ve ilerlemeyi azaltır. cerrahi müdehale olan son yöntemde is eğrilik 40-45 derece civarında ise müdahale gerekir.

Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Bir çok egzersiz hareketi bulunmaktadır doktorun önereceği hareketler doğru uygulandığında gelişme kayıt edilebilir. Bu uygulamalar karın duvar, gövde ekstansör kaslarının güçlendirimi, eğriliğin konveks tarafındaki gövdede yan fleksör kaslarının güçlendirilmesi için uygulanır. Doktor solunum egzersizleri vererek de uygulama yaptırabilir. Egzersiz sırasında aynalardan yardım alınarak doğru açıda yapılması istenebilir. Bu egzersizler genellikle esneme ve germe işlemleri içerir.

Skolyoz Dereceleri Nedir?

İnsan omurgasındaki eğriliklerin geometrik açılarla değerlendirilmesidir. Bu eğrilik eğer 10 dereceden düşükse buna spinal asimetri denir ve buna skolyoz denilemez. Skolyoz olarak hastalığı adlandırmak için eğrilik takip edilmeli uzun zaman gözlenmelidir. Bu eğilim 10 derece üzerine çıkarsa skolyoz olarak tanımlanır ve ilerlemeden egzersizlerle ve korseyle yavaşlatılmaya veya durdurulmaya çalışılır.

Skolyoz Neden Olur?

Skolyoz genelde ergenlik döneminde başlar. Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır. Doğum sırasında geçirilen bazı hastalıklar ve talihsizlikler skolyoza neden olabilir. Kesin olmadığı varsayılmakla birlikte bazı araştırmalar genetik olduğunu da vurgulamaktadır.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Ameliyat sonrası bir süre hastanede gözlem altında kalınır. İlk günden itibaren hastaya egzersiz çalışmaları uygulanır. Hasta ertesi gün yürütülür. Hastanın iyileşme süresine göre -5 gün gözlem altında hastanede misafir edilir. Taburcu olunduktan sonra doktorun vereceği egzersiz adımları tekrar edilerek iyileşme süreci devam eder.

Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Omurganın düzeltilmesi sürecinde yapılabilecek küçük bir cerrahi hatada kişinin felç kalma ihtimali vardır. Kişi sinir uçlarının tahrip edilmesi ihtimali üzerine ömür boyu yatağa mahkum hayatını sürdürebilir.

Skolyoza Hangi Bölüm Bakar?

Skolyoz tedavisi görmek isteyen kişi ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurur.

Skolyoza Ne İyi Gelir?

Skolyozda omurgadaki eğriliğin ilerlemesini önlemek ve ağrılardan uzaklaşmak için bol bol egzersiz yapılması önerilir.

Skolyoz Belirtisi Nasıl Başlar?

Skolyoz genelde kişinin omurgasında eğriliğin dikkat çekmesiyle başlar. Vücudun dengesinde bozukluk, Göğüs kafesinde simetrisizlik, kaburgaların orantısız görünümü, sırt ve bel ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.

Skolyoz Başlangıcı Nedir?

Skolyoz eğrilik sebebiyle sinirlerin üzerine baskı uygular. Bu yüzden yorgunluk, bacaklarda ağrı, sırt ve bel kaslarında kasılmalar meydana gelir. Göğüs kafesinde deformeler oluşması nedeniyle solunum sıkıntıları başlayabilir.

Skolyoz Boy Kısaltır Mı?

Skolyoz şikayeti olan hastalar boy kısalmasından muzdarip olabilirler çünkü omurganın öne eğrilmesiyle boy büyük olasılıkla dik durulamadığı için olduğundan kısa gözükmeye neden olacaktır.

Skolyoz Çalışmaya Engel Mi?

Skolyoz zamanca egzersiz ve korse giyilmezse ilerler. Bu durum çalışırken bir takım zorlukları da beraberinde getirir. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler kendini yormamalı omurgalarına çok yük bindirmemelilerdir.

Skolyoz Grafisi Çekimi Nasıl Yapılır?

Skolyoz grafisi çekimi çok da zor bir işlem değildir. X ışını kullanılarak röntgen cihazıyla gerçekleştirilir. Tek uyulması gereken kural kişinin hareketsiz kalmasıdır.

Skolyoz Çok Ağrı Yapar Mı?

Eğrinin derecesi arttıkça kişinin sırtına binen yük miktarı da artar ve belde sırtta ve göğüs kafesinde ağrılı durumlar meydana gelebilir. kişi çok yorulmamaya dikkat etmelidir.

Skolyoz Engel Oranı Ne Kadardır?

Bu oran uzman hekimin muayenesi sonrası hastalığın kişiye engel teşkil ettiğini saptaması üzerine doktor tarafından belirlenir. Uzman hekim öncelikle kişinin şikayetlerini inceler ve eğriliği ölçtükten sonra engel durumuna karar verir.

Skolyoz Egzersizle Düzelir Mi?

Skolyoz daha başlangıç kısmında müdehale edilirse eğriliğin ilerlememesi adına gerekli önlemler alınabilir. Bir süre sonra eğrilik ilerlerse bu eğrilik anca ameliyatla düzeltme işlemi yapılarak giderilir.

Skolyoz Doğuştan Mıdır?

Bu hastalık omurganın yanlış kaynaması veya bir sorun oluşması durumudur. Bazı skolyozlar anne karnındaki bir takım aksaklıkların sonucunda oluşur. Bu skolyozlar doğuştan diyebiliriz fakat sonradan oluşan skolyozlar da vardır.

Skolyoz Hastaları Korse Takmalı Mı?

Başlangıçta skolyoz hastalarına korse takmaları tavsiye edilir. Özellikle fizik tedavi gören hastaların korse takması çok önemlidir. Korse hastalığın ilerlemesinin önüne geçer.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Skolyoz