Siyanoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

(Siyanoz)

siyanoz-tedavisi-nasil-yapilir

Siyanoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siyanoz bir hastalık değil, vücuttaki hastalıkların bir belirtisidir. Asıl olarak siyanoza neden olan hastalıkların bulunması gerekir. Bu konuda ciltteki morarmayı hafife almayıp doktora danışmak, altta yatan hastalığın erken teşhis edilebilmesi için önem taşır. Siyanozun tedavisi, siyanoza neden olan hastalığa göre değişir. Basit ilaçlarla tedavi edilebileceği gibi önemli cerrahi işlemler de gerekebilir.

Siyanoz cilt yüzeyindeki kan damarlarında 5g/Dl ‘ den daha fazla hemoglabin olmasından dolayı cildin mavi renk olmasıdır. Halk arasında morarma olarak da bilinir. Derinin bazı nedenlerden dolayı yeterince oksijen alamamasına bağlı olarak renginin değişmesi olarak tanımlanan siyanoz aslında bir hastalık değildir. Vücuttaki bazı hastalıkların olduğunun belirtisidir. Özellikle dil, tırnaklar ve dudaklarda görülen siyanoz vücudun başka bölgelerinde de görünür. Siyanoz merkezi(santral) ve çevresel (periferik) olmak üzere iki tip şeklinde görülür. Bu tiplerin yanında diferansiyel, sirkümoral ve akral siyanozlar da vardır. Merkezi tip siyanoz atardamarlardaki kanın oksijen değerlerinin düşmesinden dolayı ortaya çıkar. Bu tip siyanoza koah, hipertansiyon, solunum kaslarında zayıflık ve beyin depresyonu neden olur. Çevresel tip siyanoz ise vücuttaki kan dolaşım hızının yavaşlamasından dolayı ortaya çıkar. Bu tip siyanoza neden olan faktörler ise soğuk havalar, kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarında darlık, perikardit, damarlarda pıhtılaşma, raynaud fenomeni ve yoğun strestir. Kalp hastalıkları, hemofili hastalığı, koah, astım, anemi, obezite, kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalıkları, demir eksikliği ve vitamin eksikliği olan kişilerde siyanoz görülme ihtimali daha fazladır.

Siyanoz Nedir?

Siyanoz bazı kronik hastalıkların, kalp yetmezliğinin, böbrek yetmezliğinin, karaciğer hastalıklarının ve kötü yaşam koşullarının bir belirtisi olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hastalık olarak sayılmaz ancak vücuttaki bazı hastalıkların habercisidir. Damarlardaki kanda yeterince oksijen olmamasından ötürü deride oluşan morluklardır. Halk arasında morarma olarak da bilinen siyanoz, hafife alınmamalı ve nedeni araştırılmalıdır.

Siyanoz Neden Olur?

Siyanoz yani morarma dilde, dudaklarda, ellerde, parmaklarda, ayaklarda, göğüste, karında, kasıklarda ve bacaklarda görülebilir. Bunların çeşitli nedenleri vardır. Dildeki siyanoz astım, koah, kalp yetmezliği ve aşırı ağlamaktan dolayı ortaya çıkar. Dudaklardaki siyanoz bronşit, astım, koah, pnötomoraks, yüksek yerlerde yaşamak ve uyuşturucu bağımlılığından dolayı ortaya çıkar. Ellerde, ayaklarda ve tırnaklarda görülen siyanozun nedenleri soğuk hava, soğuk suyla yıkanmak, damarlarda pıhtılaşma, damarlarda iltihaplanma, aşırı stres, sigara kullanımı, bazı ilaçların kullanımı ve hipertansiyondur. Göğüste, karında, kasıklarda ve bacaklarda oluşan siyanozun nedenleri ise çarpma, ezilme, kalp hastalıkları, sistemik hastalıklar, darbeler, derin ven trambozu, damarların iltihaplanması, burkulma, kırık ve incinmedir.

Siyanoz Çeşitleri Nelerdir?

Siyanoz çeşitleri 5 tanedir. En çok merkezi tip siyanoz ve çevresel tip siyanoz görülür. Merkezi tip siyanoz kalp damarlarındaki kanın içerisindeki oksijen değerinin düşük olmasından dolayı kaynaklanır. Çevresel siyanoz damarlardaki kan akışının yavaşlamasından dolayı ortaya çıkar. Kan akışı yavaşladığı için dokular normalden çok daha fazla oksijen alır ve bu da morarmaya neden olur. Diferansiyel siyanoz vücudun alt ve üstündeki renk farklılığı demektir. Akrosiyanoz genellikle vücudun uç bölümlerinde yani tırnaklar ve parmak uçlarında görülen morarmalardır. Sirkumoral siyanoz ise ağız kenarları ve dudaklarda görülen bir morarmadır.

Siyanoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siyanoz bir hastalık değil, vücuttaki hastalıkların bir belirtisidir. Asıl olarak siyanoza neden olan hastalıkların bulunması gerekir. Bu konuda ciltteki morarmayı hafife almayıp doktora danışmak, altta yatan hastalığın erken teşhis edilebilmesi için önem taşır. Siyanozun tedavisi, siyanoza neden olan hastalığa göre değişir. Basit ilaçlarla tedavi edilebileceği gibi önemli cerrahi işlemler de gerekebilir.

Siyanoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Siyanoz vücutta ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle hafife alınmamalıdır. Ciltte morarma görüldüğünde doktora danışılmalı ve altta yatan hastalığın teşhis edilmesi için testler yaptırılmalıdır. Siyanoza neden olan hastalık teşhis edildikten sonra hemen tedaviye başlanmalıdır. Çünkü siyanoza neden olan hastalığın şiddetine göre hayatı riske atabilir.

Siyanoz İçin Hangi Doktora Gidilir?

Siyanoz yani halk arasında morarma çoğunlukla kalp ve damar hastalıklarıyla alakalı bir problemdir. Bu nedenler vücudun herhangi bir yerinde morarma görülürse vakit kaybetmeden, en yakın zamanda kalp ve damar hastalıkları bölümüne gidilmelidir.

Siyanoz Vücudun Hangi Bölgelerinde Olur?

Siyanoz yani morarma en çok dil, dudaklar ve tırnaklarda olmak üzere vücudun birçok yerinde görülebilir. Kollarda, ellerde, parmak uçlarında, bileklerde, ayaklarda, bacaklarda, kasıklarda, karında, göğüslerde, memelerde ve peniste görülebilir. Siyanoz ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği için, siyanoza neden olan faktörün araştırılması gerekir.

Siyanoz Ölümcül Müdür?

Siyanoz vücutta ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kalp hastalıkları, koah, astım, bronşit, pnötomoraks, damarlarda iltihaplanma, pıhtı oluşumu, hipertansiyon ve sistemik hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle siyanoz ciddiye alınmazsa ve araştırılmazsa, altta yatan hastalık teşhis edilemez ve ilerleyebilir. Böylece hastalığın şiddetine göre ölümcül olabilir.







hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Siyanoz