Sistit

sistit

Sistit Nedir?

Sistit, mesanenin iltihaplanması sonucu gelişen ve tedavisinin yapılmadığı süreçte vücutta ilerleyip kronikleşebilen bir enfeksiyondur. Sistit, mesane bölgesinde kalıcı hasarlara sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. Bazı belirtileri arasında; idrar yaparken yanma, sızı, sık bir şekilde idrara çıkma ve acilen idrar yapma gibi belirtiler bulunmaktadır.


Bakteri odaklı bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır. En önemli nedeni koli basil bakterisidir. Sistit'e radyasyon tedavisi, kadınsı hijyen spreyleri, sperm öldürücü jöleler gibi durumlar da neden olmaktadır. Bulaşıcı bir hastalıktır değişdir. Cinsel ilişki sırasında bulaşma gibi bir durumu yoktur. Neredeyse bütün kadınların bütün yaşamları boyunca en az bir kez Sistit yaşama durumları vardır. Tedavisi yapılmazsa mesane bölgesine yayılması durumunda böbrekte enfeksiyon yaratabilir.


Böbrek enfeksiyonu ise ciddi bir durumdur ve böbrek hasarına veya böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden acilen tıbbi bir yardım alınmalıdır. Sistit'in tespiti ise bir Ürolog tarafından yapılan testler sonucunda yapılmaktadır. Sistit'ten korunmak için en temel olarak tuvaletten sonra önden arkaya doğru silmeniz gerekmektedir. Bu işlem sayesinde vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yoluna girmesini engellemiş olursunuz.

Sistit Neden Olur?

Sistit, bakterilerin mesaneye veya üretraya girdiği ve çoğalmaya başladığı zaman gerçekleşir.

Sistit Ne Demek?

Sistit, idrar torbasının iltihabına verilen isimdir.

Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistit, bakteri ile bulaşan bir rahatsızlık olduğundan dolayı antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.

Sistit Belirtileri Neler?

-İdrar yaparken yanma ve sızı(İdrar yaptıktan sonrada sürebilir)

-Sık idrara çıkma

-Ağrının kasıklara ve makata yayılması

-Ateş

-Terleme

-Yorgunluk

-Kusma ve bulantı

-İdrarın bulanık, kötü kokulu olabilir

-Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir

Sistit Ateş Yapar Mı?

Sistit çok nadir olarak ateş yapabilmektedir. Ateşin yanında bulantı ve kusma gibi şikayetlerin oluşması durumu böbrek enfeksiyonunun tetikçisi olabilmektedir. Bu tarz şikayetlerde acil olarak tıbbi bir yardım alınması gerekmektedir.

Sistit Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sistit ağrısını geçirmek için sıcak su torbasını mesanenin üstüne koymak en basit çözümlerden birisidir. Bunun yanı sıra elma sirkesi, hint bektaşı gibi yiyecekler de Sistit'in ağrısını geçirebilen maddelerdir.

Sistit Antibiyotiksiz Geçer Mi?

Sistit'in çok hafif semptomlarının görüldüğü durumlarda doktorunuzla görüştüğünüz takdirde antibiyotik almadan da bol sıvı tüketerek ve idrarı daha az asitli yapmak gibi işlemleri yaparak hastalıktan kurtulabilirsiniz. Fakat doktorunuzla kesin olarak görüşmeniz gerekmektedir.

Sistit Böbrek Ağrısı Yapar Mı?

Sistit böbrek ağrısı yapmamaktadır. Bakteriler mesane bölgesine dağıldığı taktirde böbreğe ulaştıkları sırada böbrek enfeksiyonu tehlikesi yarattıkları için böbrek ağrınız olduğunda acilen tıbbi bir yardım almalısınız.

Sistit Bulaşır Mı?

Sistit bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.

Sistit Bitkisel Çözümleri

-Kızılcık Suyu: Organik kızılcık suyu idrar kesesinin iltihabının önlenmesinde etkilidir.

-Yaban Mersini Suyu: Koli Basili temizlemek için yaban mersini suyu çok faydalıdır.

-Elma Sirkesi: Günlük içmiş olduğunu su içerisine yalnızca bir kaç çay kaşığı kadar elma sirkesi atmanız taktirde bakterileri vücuttan uzakta tutabilirsiniz.

-Karbonat: İdrar kesesi iltihabında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Sistit Varken Denize Girilir Mi?

Sistit varken denize girmekte pek sakınca yoktur. Fakat denize girildikten sonra üşütme gibi bir rahatsızlık geçirirseniz Sistit'i arttırmış olursunuz. Denize girdikten sonra soğuk almamanız ve ıslak kıyafetlerle durmamanız gerekmektedir.

Sistit'te Kan Gelir Mi?

Sistit'te kan ile karşılaşma durumu olabilmektedir. Böyle durumlarda mümkün olan en kısa sürede doktora gitmeniz gerekmektedir.

Sistit Kanama Yapar Mı?

Hemorajik Sistit olarak da bilinen Kanamalı Sistit, mesane içerisinde biriken kolonizasyon yapan bakterilerin mesane duvarına penetrasyonu ile kan damarlarında kanama yapma sonucu ortaya çıkmaktadır.

Sistit Erkeklerde Olur Mu?

Sistit erkeklerde de ortaya çıkan bir hastalıktır. Cinsel ilişki sonrasında idrar yolunda hasar oluşması nedeniyle oluşabilir. 

Sistite İyi Gelen Yiyecekler Neler?

-Elma Sirkesi

-Hint Bektaşi Üzümü

-Kızılcık Suyu

-Kabartma Tozu

-Çay Ağacı Yağı

-Yaban Mersini

-Ananas

-Ayı Üzümü

Sistite Sıcak İyi Gelir Mi?

Mesane üzerine koyacağınız sıcak su torbası sizi bir süre rahatlatacaktır.

Sistit Gebelik Belirtisi Mi?

Sistit gebelik belirtisi değildir.

Sistit Gaz Yapar Mı?

Sistit gaz yapmaz.

Sistit Hemen Nasıl Geçer?

-Sistit'ten kurtulmak için günde en az 3 litre su içmelisiniz. 

-Alt ve üst üriner sistem tahrişlerine neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden sakınmalısınız. Bu yiyecekler ise kola, çay, kahve ile sigara ve alkol gibi alışkanlıklardır. 

-Umumi tuvaletlerde son derece temiz ve titiz davranılmalıdır. Meyve ve sebze bolca tüketilmelidir. 

-İdrarınızı tutmayın.

Sistit Kaç Günde Geçer?

Sistit'in tedavisi ağrı boyutuna göre değişmektedir. Hafif ağrılarda daha çabuk bir tedavi süreci geçerken yüksek ağrı şikayetlerinde bu süre daha da uzamaktadır.

Sistit Kremi Var Mı?

Kremi bulunmamaktadır. Tedaviler antibiyotik ilaçlar ile yapılmaktadır.

Sistit İçin Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?

Kadınlarda sistit banyosunun kullanılması, yerel antibakteriyel tedavi yöntemleri arasında önde gelen yerlerden birini işgal etmektedir:

-Douching,

-Vajinaya antibakteriyel maddelerin girmesi,

-Microclysters.

Banyo yaparken kullanılan ilaca bağlı olarak, bu prosedür bir bütün olarak pelvik bölge üzerinde ve ayrıca ayrı ayrı pelvik organlar üzerinde birçok olumlu etkiye sahip olabilir. İşlemin fizyoterapötik etkisi çift etkiden oluşur:

Termal etki, yüksek sıcaklıkların pelvik organların dokuları üzerindeki olumlu etkisidir:

-Artan kan dolaşımı

-Metabolik süreçlerin oranını artırmak,

-Vazodilatör etkisi,

-Antispazmodik etki.

Kimyasal etki, banyonun yapıldığı bazda ajanın özelliklerine bağlıdır. Kural olarak, genellikle temel bileşenlerle birlikte kullanılan ve bunların amacı olan antibakteriyel bir maddedir:

-Bakteriyel arka planın baskılanması,

-Düz kas gevşemesi,

-Ağrı kesici

Sistit Nasıl Önlenir?

Sistit'i önlemek için her şeyden önce vajinal bölgenizi oldukça temiz tutmanız gerekmektedir. Titiz davrandığınız taktirde Sistit'ten uzak kalırsınız.

Sistit hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Sistit