Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

(Sınırda Kişilik Bozukluğu)

sinirda-kisilik-bozuklugu-nedenleri-nelerdir

Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Sınırda kişilik bozukluğunun hem genetik hem de çevresel faktörlerden ortaya çıktığı bilinir. Çocukken tacize uğrama, duygusal ve fiziksel şiddete uğrama, ihmal edilmek, ebeveynlerden birini kaybetmek, alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerle beraber büyümek de ileride bu probleme yol açar.

Sınırda kişilik bozukluğu psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik bozukluğu olarak da tanımlanır. Kişinin düşüncelerini, algılamasını, ikili ilişkilerini ve insanlara karşı hissettiği duyguları etkileyen ve ciddi problemlere yol açan bir hastalıktır. Sınırda kişilik bozukluğu psikoz ve nevroz diye adlandırılan psikiyatrik durumların arasında kaldığı için böyle adlandırılmıştır. Genellikle ergenlik dönemindeki kişiler ve ilk yetişkinde ki kişiler arasında yaygın bir rahatsızlıktır. Bu kişiler neden yaşadıklarını, kim olduklarını ve yaşam amaçlarını sık sık sorgularlar. Bu şekilde sürekli düşünme ve ruh halindeki bu değişim kişinin değer yargılarını ve ilgi alanlarını etkiler. Bu kişiler her şeyin ya iyi ya da kötü olduğunu düşünür. Ortalama kesinlikle olmaz. Başka insanlar hakkında da sürekli farklı şekilde düşünür. Bir gün çok samimi ise ertesi gün düşman gibi davranabilir. Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin insanlarla ilişkisi zayıftır, istikrarsızdır. Abartılı davranışlar sergilerler, öfke kontrolü yoktur. Sınırda kişilik bozukluğu problemi genetik bir rahatsızlık da olabilir, aileden geçebilir. Bunun dışında yetiştirilme tarzı da bu hastalığı doğurabilir. Genellikle çocukluğunda travmalar yasayan kişilerin ileride bu hastalığı olduğu gözlemlenmiştir. Sınırda kişilik bozukluğu, eğitime devam edememe, kendine zarar verme, suç işleme, ilişkileri yürütememe gibi problemlere yol açabilir. Bunun yanında sınırda kisilik bozukluğu olan kişilerde intihara eğilim görülmüştür.

Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedir?

Sınırda kişilik bozukluğu borderline olarak da adlandırılan psikiyatrik bir hastalıktır. Kişide anı ruh hali değişimine yol açar. Öfke kontrolsüzlüğüne neden olur. Sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler insanlara güvenemez, insanlara karşı davranışları değişkendir, eğitimine, işine, evliliğine devam edemez, sürekli yaşam amacını ve kim olduğunu sorgular. Genellikle ergenlerde görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklukta yasanan taciz, şiddet, terk edilme, ihmal edilme gibi travmalar bu rahatsızlığı tetikler.  

 

Sınırda Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

İnsanlarla çok samimi olma veya aniden mesafe koyma, aniden farklı ruh hallerine bürünme, abartılı davranışlar, dikkatsizlik, gereksiz para harcama, abartılı cinsel davranışlar, öfke kontrolsüzlüğü, boşlukta hissetme, intihar girişiminse bulunma, kendine zarar verme, yersiz şüphe duymak, güvensizlik gibi davranışlardır.

 

Sınırda Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler için en iyi tedavi yöntemi psikoterapidir. Kişinin düşünme şemaları, dürtüleri, davranışları ve duygu durumları yeniden yapılandırılmalıdır.

 

Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

 

Sınırda kişilik bozukluğunun hem genetik hem de çevresel faktörlerden ortaya çıktığı bilinir. Çocukken tacize uğrama, duygusal ve fiziksel şiddete uğrama, ihmal edilmek, ebeveynlerden birini kaybetmek, alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerle beraber büyümek de ileride bu probleme yol açar.

Sınırda Kişilik Bozukluğu Özellikleri Nelerdir?

Abartılı davranışlar sergileme, anı duygu değişimleri, güvensizlik sorunu, yalnızlıktan veya terk edilmekten korkma, abartılı cinsel davranışlarda bulunma, boşluk hissi yaşama, intihar girişimleridir.

Sınırda Kişilik Bozukluğu İle İlgili Filmler Hangileridir?

 

Sınırda kişilik bozukluğu ole ilgili filmler 2015- Burnt, 2011- My Week With Marilyn, 2014 -Wild ve 1998-Patch Adams'tir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Sınırda Kişilik Bozukluğu