Sigara Bağımlılığı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

(Sigara Bağımlılığı)

sigara-bagimliligi-hangi-hastaliklara-neden-olur

Sigara Bağımlılığı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

KOAH başta olmak üzere, sigaranın neden olabileceği hastalıklar arasında ‘kanser, reflü, kalp hastalıkları, felç’ gibi istenmeyen rahatsızlıklar yer alabilmektedir.

Sigara bağımlılığı yapılan son araştırmalara göre bir beyin rahatsızlığıdır. Beynin çeşitli bölgelerinde ve hücre yapımında, sigaranın içeriğinde bulunan maddeler kalıcı problemlere yol açar. Dürtülerin ön planda olduğu bu davranış bozukluğunda bazen irade devre dışı kalabilmektedir. Fakat bu bağımlılık önlenebilir ve kontrol edilebilir bir durumdur.

Sigara Bağımlılığı Kaç Günde Biter?

Uzmanların görüşlerine göre sigarayı bırakmada önemli olan zaman zarfı ilk altı ayı kapsar. Burada önemli olan nokta, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin iradesi ve kararlılığıdır. Bunlara dikkat edildiği sürece ve hekimle uyum sağlanmadıkça daha kısa sürede de tüm nikotinden arınabileceği bilinmektedir.

Sigara Bağımlılığı Kaç Gün Sürer?

Sigara bağımlığı esnasında görülen sürekli acıkma hisleri ve sigara içme isteğinin gelmesi, sigarayı bıraktıktan sonra ki dört haftayı kapsamaktadır. Sigara bağımlılığından muzdarip kişilerin belirtiği bu tür şikayetler ve sigara içme atakları yaklaşık olarak bu süreden sonra azalmaya başlar.

Sigara Bağımlılığı Kaç Günde Başlar?

Belirtilen araştırmalara bakıldığında bağımlılığın ilk başlangıcı kesinlikle ilk sigaradır. İlk sigaradan sonra beyne kısa süreliğine mutluluk ve tatmin veren moleküller, hızla beyin tarafından tanımlanmaya başlanır. Ayrıca düzenli olarak bir aylık sigara kullanımı da bağımlılığın adımlarındandır.

Sigara Bağımlılığı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

KOAH başta olmak üzere, sigaranın neden olabileceği hastalıklar arasında ‘kanser, reflü, kalp hastalıkları, felç’ gibi istenmeyen rahatsızlıklar yer alabilmektedir.

Sigara Bağımlılık Mı Alışkanlık Mı?

Sigara kullanma durumu genelde alışkanlıkla başlar ve alışkanlıklar da zamanla bağımlılığa sebebiyet vermektedir. İlk başta durakta beklerken, sıra beklerken ya da başka yerlerde vakit geçirmek için sigara kullanımı zamanla haz vermeye başlamaktadır. Kısacası hem alışkanlık hem de bir bağımlılık olarak gösterilebilir. İki kavram arasında doğrusal bir korelasyon söz konusudur.

Sigara Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?

Oldukça kararlı olmak ve yeteri kadar inanmak sigarayı bırakmanın ilk koşuludur. Sigarayı bırakınca gerçekleşmesi beklenen para birikimi, sağlık sorunlarının iyileşmesi, daha fresh bir kokuya sahip olmak gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır ve bu bir motivasyon kaynağı olmalıdır. Ardından sık sık yürüyüş yapılması, kül tablası, sigara paketi, çakmak gibi size sigarayı anımsatan tüm ögeler ortadan kaldırılmalıdır. Yeşil çay, elma çayı bitkisel çayların tüketimine özen gösterilmeli, gerekirse sık sık sakız çiğnenmelidir. Bol su tüketimine özen gösterilmeli ,sigara kullanmayan dostlarla sıklıkla vakit geçirilmelidir.

Sigara Bağımlılığı Neden Olur?

İçeriğinde bulunan yüzden fazla zararlı maddelerin beyin tarafından tanımlanması ve bir haz b-noktası oluşturmasından kaynaklanır. Buna ek olarak nikotin adı verilen keyif verici madde aktif hale gelir ve vücut sıklıkla bu maddeyi almak ister.

Sigara Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpkı kronik rahatsızlıklardan muzdarip kişiler gibi tıbbi bir tedavi alınması şarttır. Genelde hastanelerin sigarayı bıraktırma polikliniklerinden yardım alınması tavsiye edilir.

Sigara Bağımlılığı Yapan Maddenin Adı Nedir?

Sigara bağımlılığına sebebiyet veren içeriğinde ki aktif madde nikotindir.

Sigara Bağımlılığı Ne Zaman Başlar?

İlk sigaradan itibaren bağımlılığın başlangıcından söz edilebilir.

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Sigara Bağımlılığı