Servisit Bulaşıcı Mı?
(Servisit)
Servisit Bulaşıcı Mı?
Kadın genital hastalıkları arasında en fazla karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesi servisittir. Toplumda bu rahatsızlık, rahim ağzı yarası olarak bilinir. Servisit kronik bir rahatsızlık olmayıp, pek çok kadında zaman zaman görülebilir. Süreklilik arz eden bir cinsel yaşamı olan kadınlarda görüldüğü bilinir. Kasık ağrısı ve akıntılarla senkronize olan servisit, her yaş aralığındaki kadınları etkileyebilmektedir.
Servisit Tedavisi Nasıldır?
Vajinal akıntı ve şiddetli kasık ağrıları ile beraber ortaya çıkan servisitin tedavisinde üç farklı yöntem kullanılır. Bunlardan en etkili ve en eski yöntem olarak kayıtlara geçen koterizasyon ilkidir. Genelde son seçenek olarak kullanılır. Kriyoterapi ise koterizasyon tekniğinin biraz daha geliştirilmiş hali olarak bilinmektedir. Bu uygulama ise ikincisidir. Üçüncü ve son olarak ise lazer tekniğine başvurulur ve servisit tedavisi yaptırılmış olur.
Servisit Belirtileri Nelerdir?
Servisitin erken belirtileri arasında özellikle menstrüasyon takvimi sonrasında görülen anormal akıntılar ve kasık ağrıları yer alır. Buna ek olarak, kötü kokulu akıntılar, vajinal kaşıntılar ve cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı duyulması servisitin bilinen diğer belirtilerindendir.
Servisit Neden Olur?
Servisitin meydana gelmesinde üç farklı bakteriden söz edilebilir. Bunlardan en yaygın olarak görüleni klamidya bakterileridir. Bazı alerjik durumlar ve hijyen problemlerinin de servisite neden olduğu bilinmektedir.
Servisit Etkenleri Nelerdir?
Servisitin meydana gelmesinde etken olarak gösterilen üç farklı grup bakteri çeşidi bulunur. Bu bakteri çeşitlerinin simleri ise sırası ile;
-Trikomonas
-Klamidya
-Gonore
Servisit Nedir?
Servisit, cinsel yaşamı açısından aktif bir hayat süren kadınların sıklıkla karşılaştığı genital hastalıklardandır. Genellikle enfeksiyona bağlı, bakterilere bağlı ya da travmaya bağlı olarak gelişmekle birlikte, rahim ağzında iltihaplanmaya sebebiyet vermektedir.
Servisit Ateş Yapar Mı?
Servisitin belirtileri ve semptomları arasında ateş de bulunmaktadır. Bu hastalık zaten bakteri yolu ile meydana geldiğinden ateş yapması kaçınılmazdır.
Servisit Bakirelerde Olur Mu?
Genelde aktif cinsel yaşamı olan kişilerde görülmesi kaçınılmaz olmakla birlikte, hiç cinsel deneyimi olmayan kişilerde de görülmesi muhtemeldir. Yeteri kadar genital hijyene dikkat etmemek de bunun nedeni olarak durumu açıklayabilmektedir.
Servisit Bulaşıcı Mı?
Servisit, cinsel ilişki ile birlikte ya da diğer yollarla bulaşıcılık özelliği gösteren bir hastalık değildir. Fakat normal doğum tercih eden kadınlarda, doğan bebeğe geçme olasılığı yüksektir. Genelde bu enfeksiyon yani servisit etkeni bebeklerde akciğer sorunlarına neden olur.
Servisit Gebeliğe Engel Mi?
Servisit hastalığı söz konusu olduğunda, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bir bariyerden bahsetmek doğru bir tabir olacaktır. Bu durum karşısında gebeliği önleyen ya da engelleyen bir durumdan söz edilebilir.
Servisit Kendiliğinden Geçer Mi?
Servisit, herhangi bir ilaç ya da cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ortadan kalkabilen bir hastalık değildir. Gerekli antibiyotik tedavileri ya da kriyoterapi ile hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Tedavi ile birlikte hastalığın etkeni ortadan kalkacağından dolayı, şikayetler de en aza iner.
Kronik Servisit Gebeliğe Engel Mi?
Kronik servisit, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyebileceği için gebelik mümkün olmayabilir.
Servisit Kanama Yapar Mı?
Servisit, özellikle adet dönemini bitmesini ardından anlam verilemeyen kanamalara neden olur. Vajinal kanama, hastalığın belirtileri arasında yerini alır.
Servisit Nelere Yol Açar?
-Düşük riski
-Erken doğum riski
-Doğumsal anomaliler
-Kısırlık
Servisit Teşhisi Nasıl Konur?
Vajinal kültür ve SMEAR adı verilen testlerle servisitin teşhisi yapılabilmektedir.