Serebral Palsi Anne Karnında Teşhis Edilir Mi?
(Serebral Palsi)
Serebral Palsi Anne Karnında Teşhis Edilir Mi?
Serbral palsi son dönemlerde sıklıkla duyulan çocuk hastalıklarındandır. Genelde doğum esnasında rastlanılan oksijen yetersizliğinden ve enfeksiyonlardan kaynaklanan beyin felci durumu olarak bilinir. Yenidoğan döneminden beş yaşına kadar herhangi bir dönemde görülebilir. Şiddeti ve vücuda verdiği hasar, felcin gerçekleştiği bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Serebral palsinin bazı belirtileri bazen çok hafif olabilecekken, pek çok uzva zararı da bulunabilir.
Serebral Palsi Nedir?
Serebral palsi doğum anomalililerinden kaynaklanan oksijen yetersizliğinden olabilen bir beyin felci durumudur. Bu rahatsızlıkla birlikte çocuk hastalarda pek çok problem ortaya çıkabilmektedir.
Serebral Palsi Tipleri Nelerdir?
Serebral palsi de kendi içinde farklılıklara ayrılan bir rahatsızlıktır. Bu tipler arasında ise ‘Atenoid Serebral Palsi, Hipotonik Serebral Palsi, Spastik Serebral Palsi, Karışık Tip, Ataksik Serebral Palsi’ gibi tipler yer almaktadır.
Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?
Serebral palsinin çok spesifik belirtileri bulunuyor. Bunlar arasında ise sık sık düşme, yutmada problemler, istemsiz kas hareketleri, tek başına oturmakta zorlanma, nöbet geçirme’ gibi etkiler yer alır.
Serebral Palsili Çocuğu Ünlüler Kimlerdir?
Ceyda Düvenci’nin ilk evliliğinden olan Melisa isimli on yaşındaki kız çocuğu yıllardır serebral palsi rahatsızlığı ile mücadele veriyor.
Serebral Palsi Anne Karnında Teşhis Edilir Mi?
Erken fetal dönem denilen zaman diliminde yapılacak tarama testleri ile birlikte anne karnında serebral teşhisin mümkün olabileceği bilinmektedir.
Serebral Palsi Düzelir Mi?
Serebral palsi günümüz şartlarında kesin tedavisi olan bir rahatsızlık değildir. Konuşma ya da yürüme yetisine zarar gelen çocukların yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar söz konusudur.
Serebral Palsi Farkındalık Günü Hangi Gün?
Her yıl 6 Ekim günü Serebral Palsi farkındalık günü olarak bilinir ve bu kapsamda dünyanın dört bir yanında etkinlik ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.
Serebral Palsi Genetik Mi?
Genetiğin bu durumla ilişkisi olabileceği düşünülse de net bir fikir birliğine varılamamıştır. Genelde bu durum akut olarak gelişebilmektedir. Fakat ailede birinde bu durumun olması da risk faktörü meydana getirebilmektedir.
Serebral Palsi Göz Kaymasına Neden Olur Mu?
Serebral palsinin en önemli belirtileri ve vücut hasarı olarak göz kayması bilinir.
Serebral Palsi Hastalığı İyileşir Mi?
Yüzde yüze yakın bir iyileşme söz konusu olmamaktadır. Fakat fizyoterapi çalışmaları ile birlikte hastanın zarar gören uzvunun yeniden çalıştırılmasına yönelik çalışmalar önemlidir ve yapılır.
Serebral Palsi İlerleyici Bir Hastalık Mıdır?
Serebral palsi aniden gelişebilen bir rahatsızlık olmakla birlikte ilerleme gibi bir özelliği bulunmamaktadır.
Serebral Palsi Risk Faktörleri Nelerdir?
İkiz ya da üçüz olarak bilinen çoklu gebelikler, geçirilmiş enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı, 2.5 kilonun altında gerçekleşen doğum ağırlıkları, ilaçlar ve radyasyona maruz kalmak, SP için bilinen en önemli risk faktörleridir.
Serebral Palsi Sonradan Olur Mu?
Serebral palsi doğum esnasında gerçekleşebileceği gibi 5 yaşına kadar olan süreçte de sonradan gelişebilmektedir.
Serebral Palsi Yürüyebilir Mi?
Yapılacak fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları sonrasında, az ya da yarı hasar almış durumlar düzeltilerek yürüme sağlanabilmektedir.