Selektif Mutizm Ne Demektir?

(Selektif Mutizm )

selektif-mutizm-ne-demektir

Selektif Mutizm Ne Demektir?

Selektif mutizmin doğrudan bir kelime karşılığı bulunmaz. Fakat mutizm kelimesinin ‘sessizlik ve konuşmama’ gibi anlamları bulunmaktadır. Yeteri bilinç ve bilişsel zekaya sahip olmasına rağmen, bir çocuğun konuşmaması anlamına gelir diyebiliriz.

Selektif mutizm özellikle okul çağlarında olan çocuklarda sık görülebilen bir durumdur. Çocukluk hastalığı olarak da bilinen selektif mutizm, çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Kelime anlamı olarak bakıldığında sessizlik tabiri ile ifade edilen bu rahatsızlık sonucunda çocuklar ya hiç konuşmaz ya da seçici bir konuşma benimser.

Selektif mutizm tanısı almış olan bir çocuğun tamamen ve hiç konuşmadığı gibi yanlış bir inanış içerisine girilebilir. Bu noktada ebeveynler ve öğretmenlerin dikkatli davranmaları gereklidir. Çocukların kendilerini rahat ve güvende hissetmedikleri ortamda herhangi bir şekilde konuşmaması, jest ve mimiklerini de dahi kullanmaması olarak bilinen bu hastalığı daha yakından tanıyalım…

Selektif Mutizm Tedavisi Nasıl Olur?

Selektif mutizmin tedavisinde pek çok farklı yönteme başvurulur. Bunlardan ilki terapilerdir. Çocuğun uzman psikologlar eşliğinde ve anne baba yardımı ile bu sorununun çözülmesi desteklenmektedir. Buna ek olarak antidepresan kullanımı ve SSRI grubu ilaçların kullanımına başlanır. Terapilere yanıt verilmediği durumlarda, medikal tedaviyi kapsayan ilaçlara başvurmak gerekebilir.

Selektif Mutizm Ne Demektir?

Seelktif mutizmin doğrudan bir kelime karşılığı bulunmaz. Fakat mutizm kelimesinin ‘sessizlik ve konuşmama’ gibi anlamları bulunmaktadır. Yeteri bilinç ve bilişsel zekaya sahip olmasına rağmen, bir çocuğun konuşmaması anlamına gelir diyebiliriz.

Selektif Mutizm Nedir?

Selektif mutizm, çocukluk çağlarında görülen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Belli yaş aralığına sahip ve genelde okul çağında olan çocuklarda görülmektedir. Buna ek olarak çocuk, yalnızca konuşmak istediği kişilerin yanından konuşmayı tercih edip, okul, sınıf ya da kalabalık aile ortamlarında konuşmayı tercih etmez.

Selektif Mutizm Aileye Öneriler Nelerdir?

-Aile içi şiddetin olmamasına özen gösterilmelidir.

-Çocuğun konuşması için baskı uygulanmamalı, zorlanmamalıdır.

-Çocuğun hastalıkları ve mutsuzlukları ille ebeveynleri olarak doğrudan konuşulmalı, çocuğa destek olunmalıdır.

-Taciz, şiddet, tehdit gibi her türlü korkutucu ve kötü durumdan çok korunmalıdır.

Selektif Mutizm Belirtileri Nelerdir?

-Çocuğa dışarıdan uyaranlar verilse bile asla tepki vermez.

-Suskunluk süresi, beş ya da altı daha aydan daha fazladır.

-Çocuğun başı genelde hep öndedir ve utangaçlık eşlik edebilir.

-Oyun oynama esnasında bile herhangi bir gülümseme ya da mimikleri yoktur.

Selektif Mutizm Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Selektif mutizmin normal şartlarda ergenliğin son dönemlerinde kendiliğinden kaybolur. Fakat tedavi edilmemesi, herhangi bir müdahalede bulunmamak, ileri yaşam için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Buna ek olarak, güven sorunları, özgüven ve özsaygı kaybı, değersizlik hissi yaşanabilir. Dolayısı ile selektif mutizmin tedavi edilmesi şarttır.

Selektif Mutizm Geçer Mi?

Evet. Genelde geçicidir. Fakat kendiliğinden geçeceği süre ergenlik dönemlerinin sonu ile erken yetişkinlik dönemlerine denk gelebilir. Oldukça büyük bir zaman kaybı yaşanacağı için kendiliğinden geçmesini belemek önerilmez.

Selektif Mutizm Neden Olur?

-Sık sık taşınma

-Aile içi şiddet ve istismar

-Anne babanın aşırı kaygılı ve titiz olması

-Aile içinde ki diğer bireylerde görülen psikolojik rahatsızlıklar

-Çocuğun yaşam kalitesini bozacak kadar ciddi bir fiziksel hastalığının olması gibi nedenlerle meydana gelebileceği bilinmektedir.

Selektif Mutizm Hangi Bölüm Bakar?

İçine kapanıklık ya da suskunluk gibi tabirlerle bilinen selektif mutizm için psikiyatri bölümünden randevu alınmalıdır. Burada bulunan hekimin de yönlendirmesi ile çocuk psikiyatrisine gidilebilir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Selektif Mutizm