Şaşılık
Şaşılık bir göz problemidir. Gözlerin eşit olmaması ve farklı yere bakması şaşılık olarak adlandırılır. Bebeklik döneminde şaşılık normal sayılabilir. Ama 4 aylıktan büyük bebeklerde şaşılık normal bir durum değildir. Bu sebeple göz sağlığına dikkat edilmelidir.
Şaşılık Tedavisi Nasıldır?
Şaşılık probleminde hastanın iyi olan gözüne yapışkanlı bant yapıştırılır. Tembel olan göz ise açıkta bırakılır. Bu sayede hasta tembel olan gözünü kullanmaya zorlar ve göz zamanla düzelir. Halen gözlerde düzelme olmuyorsa ameliyat gerekebilir.
Şaşılık Nedir?
Gözler birbirine paralel olmalıdır. Gözlerin her ikisinde 6 adet kas bulunur. Bu kasalrın kuvvetinin az olması veya fazla olması şaşılığa neden olur. Şaşılık gözlerin eşit hizada bakmaması ve gözlerin farklı yönlere kaymasıdır.
Şaşılık Neden Olur?
Gözlerin her ikisinde bulunan altışar tane göz dışı kasların az çalışması ve fazla çalışması şaşılığa neden olur.
Şaşılık Nasıl Geçer?
Şaşılık için gözlük tedavisi, kapama tedavisi veya cerrahi müdahale gerekir.
Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
Şaşılık belirtileri; baş ağrısı, göz ağrısı, görme yeteneğinin azalması, bir şeye bakılacağı zaman baş ve gözü yana çevirerek görmeye çalışma, görmede bulanıklık ve göz sulanmasıdır.
Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Şaşılık problemi gözlükle veya kapama tedavisi ile iyileştirilir. Ancak bu yöntemlerle başarılı olunmadığında ameliyat gerekebilir. Ameliyat genelde doğuştan kaynaklı göz kayması için yapılır. Hastaya genel anestezi yapılır ve ameliyat gerçekleştirilir.
Şaşılık Birimi Neresidir?
Şaşılık şüphesi varsa göz hastalıkları bölümüne gidilmelidir.
Şaşılık Cerrahisi Komplikasyonları Nelerdir?
Şaşılık ameliyatından sonra komplikasyonlar oluşabilir. Hastada kanama ve enfeksiyon olabilir. Ayrıca hastada kalıcı asimetri, çift görme ve irritasyon olabilir. Bazı hastalarda göz kayması düzelmez ve şaşılık devam edebilir.
Şaşılık Çift Görmeye Neden Olur Mu?
Yetişkin kişilerde şaşılık ortaya çıktığında bu durum çift görmeye ve dengesizliğe de neden olabilir.
Şaşılık Düzelir Mi?
Şaşılık tedavi edilebilen bir problemdir. Gözlükle, kapama ile ve ameliyatla tedavi edilir.
Şaşılık Ehliyete Engel Mi?
Şaşılık olan kişiler ehliyet alamaz.
Şaşılık Genetik Mi?
Şaşılık genetik bir problemdir. Anne ve babada göz kayması, şaşılık olduğunda bebeğe de geçme ihtimali yüksektir. Ancak 2 yaşından sonra ortaya çıkan şaşılık göz bozukluğundan kaynaklanır.