Robotik Cerrahi Hangi Ameliyatlarda Kullanılır?
(Robotik Cerrahi)
Robotik Cerrahi Hangi Ameliyatlarda Kullanılır?
-Kalp damar hastalıkları (artiyal, aritmi ve tıkanıklıklar)
-Kulak burun boğaz (nazal polipler, çeşitli estetikler)
-Üroloji (prostat, sertleşme bozuklukları vb)
Da vinci cerrahisi olarak da bilinen robotik cerrahi, ülkemizde ve dünyada sıklıkla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Özellikle Türkiye’de son on yılda kullanım alanı daha da sıklaşmıştır. Robotik cerrahi de hekimin ellerini kullanması gibi bir durum söz konusu olmamakta, her şey konsol üzerinden ve hekim tarafından yönlendirilmektedir. Modern tıbbın en iyi gelişmelerinden bir tanesi olarak kabul edilen robotik cerrahi bugün pek çok ameliyat çeşidinde güvenle kullanılan bir uygulama haline gelmiştir.
Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik cerrahi modern tıbbın bir uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknik sayesinde üç boyutlu görüntü elde edilebilir, el bileğine benzeyen konsollar sayesinde hekim oturarak ekran başında işlemleri gerçekleştirebilir ve el titremesi gibi istenemeyen durumların önüne geçilebilir.
Robotik Cerrahi Yapan Hastaneler Hangileridir?
Robotik cerrahi işlemini yapan hastaneler arasında ‘Hacettepe Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tığ Fakültesi Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ gibi kapsamlı hastaneler yer almaktadır.
Robotik Cerrahi Komplikasyonları Nelerdir?
Robotik cerrahi söz konusu olduğunda bir ameliyatın yalnızca robot tarafından gerçekleştirileceği düşünülmemelidir. Robotik cerrahinin minik kolları sayesinde her türlü ameliyat gerçekleştirilebilir. El titremesinin önüne geçtiğinden dolayı da kayda değer bulunan herhangi bir komplikasyon söz konusu değildir.
Robotik Cerrahi Dezavantajları Nelerdir?
-Robotik cerrahi aletinin hastanın ameliyatına uygun olarak kurulması için ameliyatlar beklenenden çok daha uzun sürebilir.
-Robotik cerrahi işlemi maliyet açısından pahalıdır.
-Küçük çocuklarda kullanım alanı dardır.
-Arızalanma ihtimalinin olması
Robotik Cerrahi Faydaları Nelerdir?
Robotik cerrahinin hastayı çok daha fazla memnun edecek pek çok yararı ve kolaylığı bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;
-Daha az kesi atılması nedeni ile yara izlerini azlığı
-Kan kaybının minimum seviyede olması
-Komplikasyon görülme olasılığının azalması
-Ameliyat sonrası ağrı hissini nispeten daha az olması
-Kan desteğine olan ihtiyacın azalması
-Ameliyat sonrası toparlanma sürecini daha az olması
Robotik Cerrahi Hangi Amaçla Tasarlanmıştır?
Bugün tıp dünyasında yaygın bir kullanım alanı bulunan robotik cerrahinin oluşturulmasında astronot sağlığı ön planda tutulmuştur. Aynı zamanda da harp alanında da uzaktan ameliyat yeteneği kazanılması için geliştirilmiştir.
Robotik Cerrahi Hangi Ameliyatlarda Kullanılır?
Robotik cerrahi, pek çok ameliyat türünde kullanılmakla birlikte genel olarak sıralayacak olursak;
-Kalp damar hastalıkları (artiyal, aritmi ve tıkanıklıklar)
-Kulak burun boğaz (nazal polipler, çeşitli estetikler)
-Üroloji (prostat, sertleşme bozuklukları vb)
Robotik Cerrahi Kaç Saat Sürer?
Robotik cerrahi işlemi yine bir hekim kontrolünde gerçekleştiğinden dolayı saat aralıkları farklılıklar gösterebilir. Yapılacak olan ameliyatın türüne, hastanın şikayetçi olduğu başka hastalıkların varlığına, ameliyat esnasında gelişebilecek komplikasyonlara göre değişir.
Robotik Cerrahi SGK Kapsamında Mı?
Robotik cerrahi ameliyatlarının her biri anlaşmalı özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde sigorta kapsamına girmekte, hastalar bunun için ekstra bir ücret ödememektedirler.