Reaktif Artrite Ne İyi Gelir?
(Reaktif Artrit)
Reaktif Artrite Ne İyi Gelir?
Reaktif artrit kişinin eklemlerinde ağrı, şişlik hissetmesi ve bundan dolayı halsizlik çekmesi rahatsızlığıdır. Reaktif artrit eklemlerde iltihaplanma anlamına gelir. Eklemlerde iltihap olması boğaz, bağırsak gibi başka bölgelerde enfeksiyon olduğunun belirtisi olabilir. Reaktif artrit bir tür inflamatuar artrit çeşididir. İnflamatuar artrit hastalıkların diğerlerine göre 3- 12 ay gibi daha kısa sürer. Fakat bazı hastalarda daha uzun sürebilmektedir. Reaktif artrit bir defa ortaya çıktığında ve düzeldiğinde, yıllar sonra tekrar ortaya çıkabilir. Reaktif artrit kendisini eklemlerde ağrı, şişlik ve yorgunluk gibi semptomlar ile belli eder. Bu semptomlara neden olan enfeksiyonun nerede olduğu ve neden kaynaklandığı ilk olarak tespit edilemeyebilir. Bu nedenle reaktif artritin tanısını koymak gecikebilir. Reaktif artrit en çok dizleri etkileyen bir hastalıktır. Hastalar çoğunlukla dizlerinde ağrı ve şişlik olduğundan yakınırlar. Bunun dışında ayaklar, ayak bilekleri, topuklar, omurga, bel ve kalça da reaktif artritten etkilenir. Ayrıca Reaktif artrit gözlere de zarar verir. Gözlerde bulanık görme, göz kapaklarında tahriş, gözlerde kızarıklık ve göz ağrısına neden olur. Bu belirtiler göz kapağında veya gözün içinde iltihap olduğunun belirtisidir. Bunun dışında Reaktif artrit hastalarının idrar problemlerinin olduğu da gözlenmiştir. Hastalar idrar yaparken ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı yaşayabilirler. Bu şekilde problemler görüldüğü anda uzman bir doktora danışmak gereklidir.
Reaktif Artrit Nedenleri Nelerdir?
Reaktif artrit vücutta bazı bakterilerin olmasından dolayı kaynaklanabilir. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan Klamidya enfeksiyonları, sindirim sisteminde oluşan Shigella, Yersinia, Salmonella, Campylobacter ve solunum yollarında oluşan Klamidya pneumonia gibi bakteriler Reaktif artrite yol açabilir. Reaktif artrite neden olan bakteriler ürogenital sistem (cinsel yolla) veya gastrointestinal (pis yiyeceklerin yenmesi yoluyla) vücuda girebilir. Ayrıca bazı araştırmalara göre reaktif artritin, bağışıklık sisteminin vücuda giren bir enfeksiyonu yendikten sonra bakterilerin kan dolaşımına katıldığını ve eklemlerde birikerek ortaya çıktığını ve eklemlerde ağrıya, şişliğe neden olduğu görüşü öne sürülmüştür.
Reaktif Artrit Belirtileri Nelerdir?
Reaktif artritin en çok görülen belirtileri eklemlerde şişlik ve ağrı olmasıdır. Bunun dışında gözlerde kızarıklık, tahriş, ağrı ve bulanık görme, sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve idrar yaparken ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkar. Bu semptomlar çok hafif görülebilir. Bu nedenle hastaların reaktif artriti fark etmeleri gecikebilir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis büyük önem taşır. Bu nedenle yukarda yazılan belirtilerin birini veya birkaçını kendinizde görürseniz derhal bir uzman doktora danışmalısınız.
Reaktif Artrit Tanısı Nasıl Konulur?
Reaktif artrit belirtilerini gören hastaların romatoloji bölümüne gitmeleri gerekir. Romatoloji doktoru hastanın önce öyküsünü dinler. Daha sonra fizik muayene yapar ve hastanın eklemlerine bakar. Hastanın daha önceden geçirmiş olduğu hastalıkları sorar. Ardından hastadan kan, idrar ve dışkı testleri ister. Kadın hastaların serviks bölgesinden, erkek hastaların üretra bölgesinden doku örneği alır. Vücutta enfeksiyon olup olmadığını öğrenmek için dizlerinden sıvı örneği alır. Ayrıca röntgen ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanır. Bunların sonucuna göre tanı koyar.
Reaktif Artrit Tedavisi Nedir?
Reaktif artrit hastalarının tedavisi 3 basamakta gerçekleştirilir. Enfeksiyon tedavisi, inflamasyon tedavisi ve artrit tedavisi şeklinde tedavi yapılır. Vücutta reaktif artrite neden olan enfeksiyon varsa ilk olarak bunun giderilmesi için hastaya antibiyotik verilir. İnflamasyon yani eklemlerdeki iltihabın giderilmesi için de enjektör yardımıyla eklemlerdeki sıvı boşaltır. Son olarak hasta fizyoterapiste yönlendirilir. Tedavi sırasında bol bol istirahat etmek hastalara çok iyi gelecektir.
Reaktif Artrit Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Reaktif artrit genellikle kısa süren ve kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ancak bazı hastalarda çok uzun sürebilir ve tedavi edilmediğinde eklemlerde hareket kısıtlılığına ve hasara neden olabilir. Bu nedenle hafife alınmamalı ve tedavisi yaptırılmalıdır.
Reaktif Artrite Ne İyi Gelir?
Reaktif artrit tanısı konulduğunda hemen tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca hastaların tedavi dışında ellerini sürekli olarak yıkaması, temiz tutması, sigara kullanımından uzak durması, yiyecek- içeceklerin temizliğine özen göstermesi, dişlerini düzenli olarak fırçalaması ve enfeksiyon taşıyan kişilerden uzak durması gerekir.
Reaktif Artrit İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Reaktif artrit eklemlerle ilgili bir hastalıktır. Bu nedenle reaktif artrit belirtileri görüldüğü zaman romatoloji bölümüne gidilmelidir. Ancak reaktif artrit gözlerde rastlanan bulgularla veya idrar yaparken yaşanan problemler ile kendini belli ederse göz hastalıkları bölümüne veya üroloji bölümüne gidilmelidir.