Rahimde Miyom Halsizlik Yapar Mı?

(Rahim Miyomu)

rahimde-miyom-halsizlik-yapar-mi

Rahimde Miyom Halsizlik Yapar Mı?

Miyomlar ağır kanama yapabilir ve adet döneminin uzamasına sebep olabilir. Oluşan ağır kanamalarında sonucunda oluşan kansızlık nedeniyle halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilmektedir.

Rahim, düz kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu yapıda zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı hücresel büyümeler ortaya çıkmaktadır. Bazı miyomlar bir kaç milimi geçmez iken bazıları bütün rahmi kapatacak kadar büyük olabilirler. Genel olarak miyomlar iyi huylu tümör olarak tasvir edilmektedirler. Fakat her ne kadar geneli iyi dense de bazı miyomlar kanser hücresine dönüşebilir.


Miyomlar bazı durumlarda döllenmeye engel teşkil edebilecek alanlarda çıkabilir. Rahim duvarındaki miyomlar genellikle 33-45 yaş aralığındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. İstisnaların dışında 15 yaşlarında da miyom oluşumu gözlenmiştir. Ergenliğe erişmiş bütün kadınlar miyon oluşması bakımından risk altındadır. Zaman geçtikçe artan bu risk 25 yaşta daha da artmakta ve 30 yaşlarından sonra neredeyse her 4 kadından birinde görülecek kadar çoğalmaktadır. Miyomların doğurganlıkla ilişkisi vardır.


45 yaşından sonra azalan doğurganlık oranı ile birlikte miyom oluşma riski de azalmaktadır. Daha önce doğum yapmamış olan ve tek çocuk doğumu yapmış olan kadınlarda risk faktörü diğer gruplardan fazladır. Spor ile uğraşan kadınlarda ise diğer risk gruplarının aksine miyom oluşma riski oldukça düşüktür. Miyom oluşumunun beslenme ile de bağlantısı vardır. Fazla kırmızı et tüketimi miyom oluşumunu tetiklemektedir. 


Rahim Miyomu Nedir?

Oluşmasının sebebinin bilinmediği ve rahimde oluşan küçük tümör hücrelerine verilen isimdir. Östrojen hormonu ile birlikte büyümektedirler. Menapoz döneminde östrojen salgılanması olmadığından dolayı miyomlar küçülerek yokolmaktadırlar.

Rahim Miyomu Ameliyatı

İki çeşit ameliyatı bulunmaktadır. Miyomektomi ismi verilen ameliyatta vücuttaki miyomlar teker teker alınır. Bu yöntemde rahim alınmaz ve hastaların doğurganlıkları korunmuş olur. Diğer ameliyat ise Histerektomi'dir. Bu ameliyatta ise genel anestezi uygulanır ve rahmin tamamı alınır. 

Rahim Miyomu Belirtileri 

-Karın ağrısı

-Sık idrara çıkma

-Dolgunluk hissi

-Bacak ve sırt ağrısı

-Cinsel ilişkide ağrı

-Kabızlık

-Karın ve rahim bölgesinde büyüme

-Adet döneminde fazla kanama

-Adet dönemi sonrası hafif kanamalar

Rahim Miyomu'na Ne İyi Gelir?

Rahim Miyomu için soğan kürü uygulayabilirsiniz. Soğan kürünü oluşturmak için 1,5 bardak su ve 1 tatlı kaşığı çobançantasına ihtiyacınız vardır. 1,5 bardak suyu kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı çobançantasını ekledikten sonra ağzı kapalı olarak 5 dakika kaynattıktan sonra ılıyınca süzün ve günde bir bardak olarak tüketin. Bir diğer faydalı kür ise Karahindiba kürüdür. Bu kürü hazırlamak için ise bir tutam karahindibayı bir bardak sıcak suya eklemelisiniz. 5 dakika boyunca kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin ve ılıdıktan sonra süzüp için. Karahindiba vücuttaki fazla östrojeni ortadan kaldırmaktadır ve bu da miyomların oluşmasına engel olmaktadır. 

Rahim Miyomu İçin Bitkisel Tedavi

-Limon Suyu

-Yeşik Çay

-Karahindiba

-Elma Sirkesi

-Sarımsak

-Dulavratotu Kökü

Rahim Miyomu Neden Olur?

Rahimde miyom genetik faktörler sebebiyle olabilir. Özellikle annesinde veya kız kardeşlerinde miyom olan kişide görülme olasılığı daha fazladır.

Rahim Miyomu Tedavisi

-Hormon Tedavisi: Hormon tedavisi ile birlikte menopoz oluşturulup miyomların büyümesine sebep olan östrojen hormonunun düzeyinin düşürülmesi hedeflenir. Bu tedavi ile kesin sonuç elde edilmez. Genellikle miyom ameliyatı öncesi miyom küçültmek için tercih edilir.

-Perkütan Ablasyon: Bir iğne yardımı ile cilde girilir ve tümör yok edilir. Mikrodalga ve radyofrekans yöntemlerine başvurulur ve bu yöntem çok kullanılıp etkinliği ispatlanmış bir yöntemdir.

Rahim Miyomu Tekrarlar Mı?

Histerektomi ameliyatı yani rahim alınma ameliyatı olmayan kadınlarda miyomlar ortadan kalksa bile ilerleyen zamanda çıkma riski devam etmektedir. 

Rahim Miyomu Ameliyatı İyileşme Süresi

Her ameliyatta olduğu gibi rahim miyomu ameliyatı sonrasında da ağrılar görülebilir. Ayrıca birkaç hafta kanama ve akıntı olması muhtemeldir.Geçici olarak idrar zorluğu ve kabızlık da görülebilir. Yeterince istirahat edilmelidir fakat sadece yatarak değil. Çünkü kanda oluşabilecek pıhtılaşma hafif ve sık hareket ederek önlenebilmektedir. Bu açıdan kısa hafif yürüyüşler yapmak faydalıdır. Doktorun iznini alana kadar ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında cinsel ilişkiden bir müddet uzak durulmalı ve bir buçuk ay rahime işlem yapılmamalıdır.

Rahim Miyomu Bacak Ağrısı Yapar Mı?

Genel olarak ağrı yaptığı bölgeler bel ve karındır fakat bulunduğu yere bağlı olarak kasık ve bacaklara da ağrı yapabilmektedir.

Rahim Miyomu Bebeğe Zarar Verir Mi?

Miyomlar bebeklerde oluşabilecek herhangi bir sakatlık veya ezilmeye neden olmamaktadır.

Rahimde Miyom Çürümesi

Rahimde oluşan miyomun beslenme bozulmasıyla birlikte oluşabilecek bir durumdur. Rahimde oluşan miyom çürümesi ağrıya sebep olmaktadır.

Rahim Miyom Embolizasyonu

Lokal anastezi ile yapılan bu işlemde kasıktan rahmi besleyen atar damarlara kadar girilir ve bu damarlara tıkayıcı tanecikler bırakılır. Tıkanma sonucu miyomlar beslenemez ve yok olur, böylelikle miyom semptomları da kaybolur. Bu işlemden sonra rahim ise karın bölgesindeki diğer damarlardan beslenip işlemden etki görmez. İşlemin en büyük avantajı büyük kesik ve yara izlerinin olmaması, lokal anestezi ile uygulanabilmesi ve hastanın bir gün sonra hayatına devam edebilmesidir.

Rahimde Miyom Halsizlik Yapar Mı?

Miyomlar ağır kanama yapabilir ve adet döneminin uzamasına sebep olabilir. Oluşan ağır kanamalarında sonucunda oluşan kansızlık nedeniyle halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Miyomları Kanser Yapar Mı?

Genel olarak miyomlar iyi huylu tümör olarak tasvir edilmektedirler. Fakat her ne kadar geneli iyi dense de bazı miyomlar kanser hücresine dönüşebilir. 

Rahim Miyomu Kilo Yapar Mı?

Rahim miyomları, özellikle de karın bölgesinde kilo almaya neden olabilir. Büyük boyuttaki miyomlar, karnın yeteri kadar şişmesine ve bu durumun hamilelik ile karıştırılmasına sebebiyet verebilir. 

Rahimde Miyom Kaç Santim Olunca Alınır?

Oluşan miyomlar düzenli olarak gözlem altında tutulmalıdır. 1-5 santim arasında gözlem altına alınan miyomların her altı ayda bir doktor kontrolünde izlenmesi gerekmektedir. Miyomlar eğer 5 santimi geçtiyse alınmalıdır.

Rahimde Miyom Öldürür Mü?

Miyomlar direkt olarak ölüme sebebiyet vermemektedirler. Büyüyen ve kötü huy olan miyomlar kanser odaklı vücuda zarar verdiklerinden dolayı kanser nedeniyle ölüme yol açabilirler.

Rahimde Miyom Patlaması

Miyomlarda patlama yaşanmaz. Miyomlar et benine benzeyen bir dokuya sahiptir. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Rahim Miyomu