Pnömoni İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
(Pnömoni)
Pnömoni İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Pnömani olarak adlandırılan diğer adıyla daha çok tanınan zatürre hastalığı, akciğer hücrelerine iltihap dolması durumunda gelişen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa virüsler, bakteriler ve mantar enfeksiyonu neden olur ve kişiye birçok zarar verebilmektedir. 0ve 4 yaş arası bebeklerde ya da çocuklarda yüksek ölüm riski doğurmaktadır.
Pnömoni Belirtileri Nelerdir?
Zatürre belirtilerini sıralayacak olursak bunlar öksürük, yüksek ateş, üşüme, titreme, göğüs ağrısı, baş ağrısı, karında şişlik ve kusma gibi belirtiler olarak ardı ardına sıralanabilir.
Pnömoni Ne Demek?
Tıp dilinde pnömani olarak geçen rahatsızlığa neden olan bakteri virüslerin akciğerde enfeksiyon oluşturucu sonuçlar doğurması işlemidir. Akciğerdeki hava kesecikleri iltihapla durarak bir takım olumsuz sonuçlar doğurur.
Pnömoni Çeşitleri Nelerdir?
Pnömaninin süre gelen birçok çeşidi bulunmaktadır. Toplum kökenli akut pnömoniler, toplum kökenli atipik pnömoniler, hastane kökenli pnömoniler, Aspirasyon pnömonileri, Nekrotizan pnömoniler, kronik pnömoniler, bronkopnömoni gibi çeşitler pnömani çeşitleri olarak sınıflandırılabilir.
Zatürre Başlangıcı Ne Demek?
Kişi zatürre olduğunda üşüme, titreme, ateş, öksürük, balgam çıkarma gibi durumlar meydana getiriyorsa zatürre belirtileri veriyor demektir. Solunum yetmezliği zatürrenin en belirgin özelliği olarak bilinmekte ve kişilerde gözlemlenmektedir.
Pnömoni Aşısı Nasıl Uygulanır?
Kişiye zatürreden korunmak için pnömokok aşısı uygulanacağında ilk etapta KPA13 uygulanmalıdır. Daha sonra PPA23 en az 8 hafta içerisinde uygulanır.
Pnömoni Aşısı Fiyatı Nedir?
Günümüzde koronavirüsün yol açtığı hastalıktan zatürre aşısının koruma oluşturacağı yönünde düşünceler mevcuttur. Zatürre aşısının fiyatı 344,17 liradır. 65 yaş üzeri kişiler devlet ücretsiz zatürre aşısını uygulamaktadır. Bu aşı 5 yıl süre zarfında kişiyi korumaktadır.
Pnömoni Aşısı Canlı Aşı Mı?
Polisakkarit pnömokok aşısının dikkat edilmesi gereken bir takım unsurları bulunmaktadır. Bu aşı canlı zona aşısıyla beraber aynı zamanda yapıldığında zona aşısının etkinlik alanını daraltmaktadır. Bu durumu önlemek için iki aşı arasında en az 4 haftalık bir süre bırakmak gerekir.
Pnömoni Bulaşıcı Mı?
Zatürre gibi hastalıklar üst solunum yollarını etkilemektedir ve oldukça bulaşıcıdır. Hapşırık, öksürük gibi etkinliklerle bulaşması çok kolay bir hal alır ve ortak kullanılan alanlarda belirli süre zaman geçiren kişilerin aynı havayı solumaları dolayısıyla hastalığın bulaşma olasılığı da artmış olur.
Pnömoni Kaç Günde Geçer?
Zatürre hastalığının ateşlenme süresinden itibaren ateş süresinin 5-7 gün şeklinde seyretmesi beklenir. Bu sürede antibiyotik tedavisine başlanır. Bazı bakteri ve virüslerin neden olduğu zatürre daha çok etki bırakabilir. Bu durumda bu etki 10-14 güne kadar çıkabilmektedir.
Pnömoni Etkenleri Nelerdir?
Zatürreye neden olan etmenler arasında virüs, mantar, bakteri gibi canlıları örnek gösterebiliriz. Bunlara çeşitli yayılım alanları olarak okullar, ofisler gibi kapalı alanlar daha çok gösterilebilir.
Pnömoni Geçer Mi?
Bazı kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü veya güçsüz olması durumuna göre ağır veya hafif seyredebilmektedir. Ağır ilerleyen hastalarda ise ciddi enfeksiyonlar oluşabilir ve uzun süre tedavi görülmesi gerekebilir.
Pnömoni Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Zatürre hastaları bağışıklık sistemlerini güçlendirecek besinler tüketmelidir. C vitamini içeren besinler bunların başında gelir. Mandalina, biber, brokoli tüketmek kişiye iyi gelecektir. Ayrıca zencefil, havuç, sarımsakta zatürreye iyi gelen ve bağışıklık sistemini destekleyici bir takım besinlerdir.
Pnömani Nasıl Önlenir?
Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek zatürreye meydan okuyabiliriz. Bunun için turunçgiller, koyu yeşil renkte sebzeler tüketmek oldukça mühimdir. Günlük su tüketimini de maksimum seviyede tutarak vücudu asla susuz bırakmamak gerekir. Zatürre diğer insanlara bulaşabilir bu yüzden bulunan oda sık sık havalandırılmalı ve ortak eşyaların kullanımından kaçınılmalıdır.
Pnömoni İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Zatürre için zatürre aşısı mevcuttur. Bu hastalıktan korunmak için zatürre aşısı yaptırılabilir. Çevrede oluşan zatürrelerin çoğuna pnömokok adlı bakteri sebep olmaktadır. Aşı sizi bu durumdan koruyacaktır. Zatürre olmuş kişilere genelde antibiyortikli tedavi başlanır.