PMS Anksiyete?
(PMS)
PMS Anksiyete?
PMS yaşayan kadında ruh hali değişkenliği, aşırı duygusallık, yorgunluk, aşırı iştahlılık, memelerde hassasiyet ve depresyon görülebilir. PMS belirtileri adet döngüsünün başlangıcından 5 veya 10 gün önce başlar ve adet döngüsü başladığında bu belirtiler biraz azalır. Uzmanlar bu sendromun sebebi olarak adet döneminde seks hormonu ve seratonin düzeyindeki bir değişikliğin olduğunu ileri sürüyorlar. Hemen hemen çoğu kadında görülen bu sendrom bazı kadınlarda çok şiddetli seyreder. Yaşadıkları duygusal bunalım ve fiziksel acı günlük yaşamı olumsuz etkiler. Hatta bazı kadınlar bu sendromu her ay yeniden yaşarlar ve bu PMS türüne adet öncesi disforik bozukluk yani PMDD denir. PMDD'nin belirtileri arasında da depresyon, öfke, ansiyete, bunalmışlık, konsantre güçlüğü, sinirlilik ve gerginlik söylenebilir. PMS'nin nedeni tam olarak bilinemez. Bu da tedavisinin olmayacağı anlamına gelir. Ancak kişinin yaşam tarzını değiştirmesi ve doktorların vereceği ilaçlar PMS etkilerini hafifletmeyi sağlayabilir.
PMS Nedir?
Kadınların regl döneminden önce yaşadıkları fiziksel ve duygusal rahatsızlıkların bütününe verilen isimdir.
PMS Dönemi Nedir?
PMS adet döneminin 5 veya 10 gün öncesindeki dönemi kapsar.
PMS Belirtileri?
PMS duygusal ve fiziksel belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır. Duygusal belirtileri; gerginlik ve kaygı, depresyon, sinirlilik ve öfke kontrolünde yaşanan zorluklar, iştahsızlık veya aşırı iştahlı olmak, libidoda artış veya azalma, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluktur. Fiziksel belirtileri; baş, eklem ve kas ağrıları, yorgunluk, ödem, karın şişkinliği ve gaz, kabızlık, ishal, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, aknedir.
PMS Döneminde Neler Olur?
Gerginlik ve kaygı
Eklem ve Kas Ağrıları
Depresyon
Baş Ağrısı
Sinirlilik ve Öfke
Yorgunluk
İştahsızlık
Ödem
Libido Değişikliği
Karın Şişkinliği
Konsantrasyon Güçlüğü
Kabızlık veya İshal
Uykusuzluk
Göğüs Şişkinliği ve Hassasiyet
PMS Açılımı?
Premenstrüel Sendrom'dur.
PMS Ağrısı?
PMS döneminde baş ağrısı, migren ağrısı, eklem ağrısı ,göğüs ağrısı yaşanabilir.
PMS Anksiyete?
PMS dönemlerinde kadınlar endişeli ve gergin olabilirler. Bu da günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Doktora danışılarak anksiyete ilaçları kullanılabilir.
PMS Ateş?
Adet döneminde PMS belirtileri hemen hemen azalır ancak bazı adet dönemlerinde kanama hemen kesilmeyebilir ve hormonlardaki düzensizlik nedeniyle ateş basması yaşanabilir.
PMS Antidepresan?
PMS dönemi ruh halinde değişiklikler meydana getirir. Kişide ağlama krizleri ve bunalım görülebilir. Antideprasanlar uzman doktorun tavsiyesiyle kullanıldığında PMS'yi hafifletebilir
PMS Çayı Nedir?
Papatya çayı stres ve gerginliği azaltan bir çaydır. PMS döneminde rahatlıkla içilebilir. ayrıca çuha çiçeği çayı, dulavrat otu çayı, oğul otu çayı, nane çayı ve zencefil çayı da PMS etkilerini azaltır.
PMS Çarpıntı?
Kalp çarpıntısı kötü beslenme yüzünden olan bir şeydir. Ancak stres, gerginlik gibi psikolojik durumlarda da çarpıntı yaşanması normaldir. PMS'de de stres, gerginlik, huzursuzluk gibi belirtiler yaşandığından dolayı çarpıntı yaşanması normaldir.
PMS Doğurganlık?
Hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zaman yumurtlama zamanıdır. Yumurtlama dönemi de adet döngüsüne göre hesaplanır. Adet öncesinde yaşanan PMS'de doğurganlığın görülüp görülmemesi de hekime danışılarak öğrenilmesi gereken bir konudur.
PMS Dönemi İlişki?
PMS döneminde baş, karın ve eklem ağrıları görülmektedir. Ayrıca göğüslerdeki şişkinlik ve hassasiyet de bu dönemin belirtilerinden bazılarıdır. Bunun yanında kişinin duygusal bunalımda olması ve libido seviyesinin değişiklik göstermesi cinsel ilişkiyi olumsuz etkileyebilir.
PMS Etkilerini Azaltmak?
PMS belirtileri kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu dönemde yaşanan rahatsızlıkları azaltmak için doktor kontrolünde antidepresan ve anksiyete ilaçları kullanılabilir. Bitki çayları içilebilir. Kafein, sigara ve alkol gibi PMS dönemini daha da olumsuz etkileyen gıdalardan uzak kalınmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır ve yeterli uyku uyunmalıdır.
PMS Fiziksel Belirtileri?
Eklem ve Kas Ağrıları
Baş Ağrısı
Yorgunluk
Ödem
Karın Şişkinliği
Göğüs Şişkinliği ve Hassasiyet
Kabızlık ve İshal