Plörezi

plorezi

Halk arasında zatülcenp olarak bilinen bu rahatsızlık, halk arasında ise zatülcenp olarak isimlendirilir. Plörezi, akciğer zarında sıvı birikimine neden olmaktadır. Akciğerde yer alan ödem, kaburga kırıkları, mantar enfeksiyonları, lenf kanseri, sistemik lupus olarak bilinen çeşitli durumların plöreziye neden olduğu bilinmektedir. İştah kaybı, ciddi sırt ağrısı, ateş, titreme gibi belirtilerle ortaya çıkan bu rahatsızlık hakkında tüm merak edilenler sizlerle…

Plörezi Nedir?

Zatülcenp olarak bilinen plörezi, plevra adı verilen iki zar arasındaki normal sınırlarda bulunan sıvı miktarının kontrolsüz artması ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Akciğer ödemi olarak da bilinmekle birlikte, akciğerde su toplanmasıdır.

Plörezi Belirtileri Nelerdir?

-Nefes alışverişi esnasında yanma-batma

-Yüksek ateş görülmesi

-Şiddetli öksürük

-Göğüs ağrısı

-Hıçkırık tutması

Plörezi Öldürür Mü?

Plörezi, tek başına öldürücü nitelikte bir hastalık değildir. Fakat başka hastalıkları tetiklediği bilindiğinden öldürücü olma ihtimali farklılıklar taşıyabilmektedir.

Plörezi Ne İyi Gelir?

Akciğerde su toplanmasına neden olan plörezi için idrar söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Antibiyotik tedavilerine başlanabilir. Tetikleyici unsurlar bloke edilebilir. Buna ek olarak biriken sıvı drenaj edilebilir. Tüm bunlar semptomların hafifletilmesinde yardımcıdır.

Plörezi Bulaşıcı Mı?

Plörezi bulaşıcılık özelliği taşıyan bir hastalık değildir. Akut olarak gelişmesi muhtemeldir. Bazı çevresel faktörler ve tetikleyici unsurlar da mevcut olduğundan dolayı kişinin genelde immün sistemine bağlıdır.

Plörezi Hangi Bölüm Bakar?

Akciğer rahatsızlığı olan plörezinin tanısı için akciğer filmleri gereklidir. Genellikle bu hastalıktan şüphe duyulduğunda göğüs hastalıkları bölümüne başvurmak gereklidir. Gerekli tetkikler akabinde hastalığın seyri ve şiddeti hakkında bilgi sahibi olabilir, bu polikliniğin takipli hastası olabilirsiniz.

Plörezi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Plörezi tedavi edilmeye muhtaç bir hastalıktır. Akciğer gibi ciddi bir organın tehlike altına girmesi muhtemeldir. Bu nedenle kısa zamanda tedavi edilmelidir. Solunumla ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve bu durum ölüm ile sonuçlanabilir.

Plörezi Kendiliğinden Geçer Mi?

Plörezi nadiren de olsa kendiliğinden gerileyebilir. Bu durumda kişinin bağışıklık sistemi ile yakından ilgili olabileceği gibi kullanılan bazı ilaçlar da hastalığın gerilmesinde etkilidir.

Plörezi Ağrısı Nasıl Geçer?

-Reçete edilen antibiyotiklerin düzenli kullanımı

-Yeterli istirahat

-Reçete ile satılmayan ağrı kesicilerden faydalanma

Plörezi Kanser Midir?

Hayır. Kanser, akciğerlerde kötü huylu hücrelerin çoğalması ile ilintilidir. Fakat plörezi söz konusu olduğunda kanser değil, akut bir durumdan bahsedilebilir.

Plörezi Komplikasyonları Nelerdir?

-Solunum yetmezlikleri

-Ciddi ağrılar

Plörezi Nasıl Belli Olur?

-Vücudu derinden sarsan şiddetli öksürük

-Halsizlik ve yorgunlukların artması

-Vücutta titreme görülmesi

-Yorgunluğun artması

Plörezi hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Plörezi