Perianal Fistül
Perianal fistül, kanama, ağrı, ya da idrar gibi şikayetlerle kendini belli eden bir hastalıktır. Makat bölgesinde apse oluşumu anlamına gelen perianal fistül, hem erkek bireylerde hem kadın bireylerde aynı sıklıkta görülmektedir. Yaz aylarında görülme sıklığı ise diğer mevsimlere göre biraz daha fazladır. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu rahatsızlıktan kurtulmanın tek yolunun ise cerrahi operasyonlar olduğu dile getirilir. Tekrarlama riski olan bu hastalıkta tedavi sonrasında önerilen kontrollerin hiö biri aksatılmamalıdır.
Perianal Fistül Ameliyatı Nedir?
Perianal fistül ameliyatı, makat bölgesinde görülen ve hastanın oturmasında, günlük aktivitelerini gerçekleştirmesinde, büyük abdestini yapmasında oldukça zorlayıcı olan fistülün alınması işlemidir. Klasik ameliyat seçeneği olduğum gibi son dönemlerde lazerle tedavi de mümkündür. Her ikisi de günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Perianal Fistül Tedavisi Nedir?
Perianal fistüller, makat bölgesinde iltihaplı apse oluşumuna neden olan hastalıklardır. Kendi kendine iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, ilaçlarda fayda etmemektedir. Bu noktada hastalara cerrahi işlem uygulanmasından başka bir tedavi seçeneği sunulmaz. Genelde klasik ameliyat yöntemi ya da lazer tedavisi ile apseden tamamen kurtulmak sağlanabilir.
Perianal Fistül Sebepleri Nelerdir?
Anal fistülün meydana gelmesinde pek çok etken bulunur. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;
-Yaralanmalar
-Verem
-Kalın bağırsak ya da rektum kanseri
-Ülseratif Kolit ya da crohn gibi iltihabi hastalıklar
Perianal Fistül Belirtileri Nelerdir?
Perianal fistül oldukça zorlayıcı ve acı verici bir rahatsızlıktır. Bu nedenle pek çok belirti verir ve sinsi bir seyirde değildir. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;
-Büyük abdest esnasında acı ve kanama
-Makatta kaşıntı
-Makat çevresinde kitle varmış gibi his ve şişlikler
-Zonklayıcı türde şiddetli ağrı
Perianal Fistül Hangi Bölüm Bakar?
Hastanelerde bulunan genel cerrahi polikliniklerinden sıra alınabilir ve hastalığın teşhis/tedavisi için bir yol izlenebilir.
Perianal Fistül Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?
Anal yollarla ilgili olan fistül, fissür ya da bağsur gibi hastalıklarda oturma banyosu önerilir. Bazı durumlarda hekiminizin önereceği solüsyonlar olabilir. Bu solüsyonlar kullanılacak su içerisine karıştırılabilir. Fakat önerilen en doğru oturma banyosunda yalnızca ılık su kullanımı önerilir.
Perianal Fistül Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Perianal fistül, kendi kendine iyileşme ibaresi gösterecek hastalıklardan değildir. Yarattığı komplikasyonlar, ister istemez tedavi seçeneğini mecbur kılar. İltihap kaynaklı hastalık olması nedeniyle tedavi edilmeyen ya da ertelen fistüller, ilerleyici nitelik taşır. Vücudun çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilir. Buna ek olarak kötü huylu hücre çoğalmasına neden olarak kansere çevirebilirler.
Perianal Fistül Kendiliğinden Geçer Mi?
İltihap kaynaklı apselerle meydana gelen anal fistüller, kendiliğinden geçme eğiliminde olan hastalıklardan değildir. Bulundukları bölgede ilerleme özelliğine sahip olmakla beraber kendiliğinden geçmemektedir.
Perianal Fistül Ameliyatsız Geçer Mi?
Perianal fistülde çeşitli oturma banyoları, ilaç kullanımları ve solüsyonlar önerilmektedir. Fakat en etkili ve kalıcı yöntem olarak her zaman ameliyat önerilir ve uygulanır.
Perianal Fistül Neden Oluşur?
Perinalın meydana gelmesinde etkili olan pek çok davranış özelliği ve hastalıklar bulunur. Korunmasız cinsel ilişki, uzun süre oturarak çalışmak, kötü beslenme rejimi etkili olan davranış özelliklerindendir. Travmalar, tüberküloz ve crohn gibi hastalıklar da perianal fistülün meydana gelmesinde etkilidir.
Perianal Fistül Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
-Ameliyat sonrası istemsiz gaz çıkarma
-Enfeksiyon
-Büyük abdest tutamama
Perianal Fistül Zararları Nelerdir?
-Sürekli ağrı hissi
-Dışkılarken zorlanma
-Nadiren de olsa kanser görülmesi
-İç çamaşırına bulaşan akıntı ve lekeler