Pemfigus Çeşitleri Nelerdir?

(Pemfigus )

pemfigus-cesitleri-nelerdir

Pemfigus Çeşitleri Nelerdir?

Pemfigusun şiddeti, seyri ve oluştuğu bölgelere göre çeşitleri bulunmaktadır. Bilinen pemfigus türleri arasında ‘Pemfigus Vulgaris, Dermatitis Herpertiformis, Pemfigus Vejetans, Büllöz Pemfigoid, Pemfigus Foliaseus ve Pemfigus Eritematozus’ yer almaktadır.

Pemfigus, deri üzerinde sıvı dolu kabarcıklarla meydana gelen, kendini belli eden bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Oldukça nadir görülmekle birlikte, otoimmün bir hastalık olarak bilinmektedir. Ağız içi lezyonlar gelişmesi ile meydana gelen pemfigus, aynı zamanda da vajina içi ve çevresinde de görülebilir. Siğil benzeri lezyonlarla görülen pemfigus, ağrılı ve kaşıntılı bir hastalıktır. Genetik yatkınlıklar, diyabet, yüksek tansiyon, verem gibi hastalıklardan meydana gelebilen pemfigus hakkında tüm merak edilenler sizlerle…

Pemfigus Vulgaris Nedir?

Pemfigus vulgaris, pemfigus hastalığının bir çeşidi olmakla birlikte, en sık ve en şiddetli seyreden bir türüdür. Kasıklarda, koltuk altlarında, saçlı deride ve gövdede yer alan bir çeşididir. Buna ek olarak tırnak tutulumu da görüldüğü bilinir. Ayrıca bakıldığında bahsi geçen lezyonlar oldukça ağrılıdır.

Pemfigus Bulaşıcı Mı?

Öldürücü deri hastalığı olarak da bilinen pemfigusun, bulaşıcılık özelliği taşımadığı bilinmektedir. Aynı ailede olan pek çok kişide genetik olarak görülebilir fakat herhangi bir şekilde bir hastadan diğer bir kişiye geçmesi mümkün değildir.

Pemfigus Çeşitleri Nelerdir?

Pemfigusun şiddeti, seyri ve oluştuğu bölgelere göre çeşitleri bulunmaktadır. Bilinen pemfigus türleri arasında ‘Pemfigus Vulgaris, Dermatitis Herpertiformis, Pemfigus Vejetans, Büllöz Pemfigoid, Pemfigus Foliaseus ve Pemfigus Eritematozus’ yer almaktadır.

Pemfigus Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Pemfigus hastalığı gözle görülen lezyonlarla kendini belli eden bir deri hastalığıdır. Bakıldığında en sık rastlanılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

-Genelde ağız içi yaralarla meydana gelir.

-İçi su dolu olduğu görülen, cilt üzeri kabarıklıklar

-Cilt yüzeyinde soyulmalar

-Ağrılı lezyonlar

-Siğilimsi görünüm

Pemfigus Hastası Ne Yememeli?

Pemfigus hastaları, kortizon içerikli ilaçlar tedavi edildiğinden yenilmemesi gereken besin türleri yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında;

-Ekmek, poğaça, simit, börek gibi karbonhidrat içeren tüm besinler

-Tuzlu ve şekerli besinler yenmemelidir. (Tuz ve şeker diyeti yapılmalıdır)

Pemfigus Kaşıntı Yapar Mı?

Pemfigus lezyonlarının meydana geldiği bölgelerde ağrıya eşlik eden kaşıntı gibi komplikasyondan bahsetmek mümkündür. Her hastada aynı şiddette olmayacağı bilinmelidir.

Pemfigus Kendiliğinden Geçer Mi?

Pemfigus, halk arasında öldürücü hastalık olarak da bilinir. Bakteri ya da akut durumlara bağlım olarak gelişmediğinden kendiliğinden geçmesi beklenmez. Otoimmün bir hastalıktır ve düzenli kortizon tedavilerine muhtaçtır.

Pemfigus Kronik Hastalık Mıdır?

Pemfigus ilk zamanlarda meydana geldiğinde, kontrol altına alınabilirse kronikleşmez. Fakat bazı durumlarda kontrol altına alınamaz bir hastalıktır ve ömür boyu tedavi alınmalıdır.

Pemfigus Kanser Mi?

Pemfigus kanser değildir. Pemfigus, otoimmün sisteminin yanlış çalışmasına bağlı olarak gelişen bir özsavunmadır. Ağrılı bir deri hastalığı olarak düşünülebilir.

Pemfigus Hangi Doktor Bakar?

Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniği’ne ya da Dermatoloji Polikliniğine görünmek gereklidir.

Pemfigus Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?

-Soğan

-Sarımsak

-Süt

-Süt ürünleri

-Pırasa gibi yiyecekler bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Pemfigus