Over Kist Rüptürü Nedenleri Nelerdir?

(Over Kist Rüptürü)

over-kist-rupturu-nedenleri-nelerdir

Over Kist Rüptürü Nedenleri Nelerdir?

Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında bunun başlıca nedenini için hormonları ileri sürebiliriz. Hormonal değişimlere bağlı olarak foliküllerin çatlamaması sonucu gelişen over enfeksiyonları over kistlere sebep olabilir.


Over kist bir çok kadının karşılaştığı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınların büyük yüzdesinin şikayetleri arasında yer alan bu sorun, kafamızda türlü soruları meydana getirmekte ve bunlara cevap aramaktayız. 

Over Kist Rüptürü Nedir?

Çoğu kadının yumurtalıklarında karşılaşılan bu durum, yumurtalıklarda teşhis edilen fakat tedavi edilmeyen bir sorundur. Farklı şekilleri bulunduğu gibi barklı boyutlarda ve formlarda da olabilirler. Hormonal etkiler aracılığıyla gelişme gösteren içi sıvı ile dolan bu formlara kist adı verilmektedir. 

Over Kist Rüptürü Nedenleri Nelerdir?

Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında bunun başlıca nedenini için hormonları ileri sürebiliriz. Hormonal değişimlere bağlı olarak foliküllerin çatlamaması sonucu gelişen over enfeksiyonları over kistlere sebep olabilir.

Over Kist Rüptürü Neden Olur?

Yumurtalıklara over denmektedir. Kadınların hormonları erkeklere göre biraz farklıdır haliyle bu durumda kadınlık hormonu olarak adlandırılan östrojen ve progesteron hormonu, her ay insanın üremesi için yumurta hücresini yani oositi oluşturur. Yumurtalıklar, rahmin iki yanında fallop tüpü denilen uzantılarda bulunur. Yumurtalıkların aktif olarak kullanılmaya başlandığı ergenlik ve erginlik halleri dışında menopoz döneminde kist görülme olasılığı daha düşüktür.

Over Kist Rüptürü Tedavisi Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Kistin büyüklüğü durumuna göre veya çeperlere yapışma durumuna göre tedavi edilme durumu değişir. Kötü huylu olma ihtimali gösteren kistler ameliyat yardımıyla gerekli tetkikler yapılarak alınmalı ve bölgeden uzaklaştırılmalıdır.

Over Kist Rüptürü Belirtileri Nelerdir?

Çoğu kadında gözlenen over kistler genellikle rutin muayenede hekim tarafından fark edilir. Kişide adet düzensizliği, şişkinlik, yanma gibi durumlar gözlenebilir. Kabızlık, sık idrar yapma, iştahsızlık gibi etkilerde yapma ihtimali vardır. Kistlerin patlama ihtimali de vardır bu durumda ağrı yapma olasılığı çok yüksektir.

Over Kist Rüptürü Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Tedavi yöntemi yumurtalık kistinin çeşidine göre değişmektedir. Tehlike görülmeyen kistlerin çoğunlukla ultrason ile takibi yapılır. Küçülmesi için doğum kontrol hapları kullanılabilir. Kötü huylu kistlere de gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra hekim tarafından ameliyat uygulanır.

Over Kist Rüptürü Sonrası İzlenecek Yolda Karşımıza Neler Çıkar?

Over kist sorunundan şüphe duyuluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli muayene öncelikle yapılmalıdır. Kadın doğum uzmanından sıra alarak öncelikle muayene edilir. ultrason ile rahim gözlemlenir. Kanama olup olmadığı takip edilir risk yoksa ilaçla tedavi yöntemi denenir. Ameliyat ihtiyacı gözlenirse göbek deliğinden giriş işlemi yapılarak laparoskopi denen işlem gerçekleştirilir. Açık ameliyat genelde yapılmaz.

Over Kist Rüptürü Tekrarlar Mı?

Kist alım işleminden sonra kişi 6 ay boyunca takip edilir. Ultrason cihazı ile gerekli muayene tekrarlanır. Kistler kötü huyluysa tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. İyi huylu kistlerin tekrarlandığı durumlara çok rastlanmamıştır. Bu ihtimal kötü huylulara kıyasla daha azdır.

Over Kist Rüptürü Tehlikeli Midir?

% 80 civarı bir olasılıkla yumurtalık kistleri iyi huylu kistlerden meydana gelmektedir. Genellikle ergenlik dönemi ve menopoz öncesi yaş aralığındaki kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Genellikle tedavi edilmez fakat hormonal düzensizliklerle birlikte tedavi edilmediği taktirde kısırlığa sebep olma ihtimali de bulunmaktadır.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Over Kist Rüptürü