Osteoporoz
Özellikle kadınların daha büyük bir risk altında olduğu hastalık, kemik yıkımı denilen doğal sürecin başlamasıyla meydana gelmektedir. Bebeklikten itibaren kalsiyum ve çeşitli minerallerle desteklenerek gelişen kemiklerimiz, 20'li yaşların sonlarına doğru yıkım gerçekleştirmeye başlar. Osteoporozun çok vahim tablolarla karşılaşılmadıkça teşhis edilmesi de oldukça zordur. Hastalığın net bir şekilde teşhis edilmesi için gerekenler ise boy kısalması, kambur duruş, sık sık meydana gelen çatlaklar ve kırıklar, çökmeye bağlı görülen bel ağrıları dikkate alınır. Fakat iş bu raddeye gelmeden evvel önlem alınması elzemdir. Zira bahsedilen belirtilerin geri dönüşü olmayan hasarlara yol açtığından da bahsetmek gereklidir. Genetik faktörler ve ileri yaşın oldukça etkili olduğu bu hastalık, her ne kadar müdahale edemeyeceğimiz nedenlere bağlı olarak karşımıza çıkmış olsa da, alkol, sigara, yasaklı maddelerden uzak durarak hastalığa meydan okumak mümkündür. Özellikle ileri yaşlarda fosfor alımı ve D vitamini alımına önem göstermek gereklidir. Sizler için derlenen yazımız da aklınıza takılan tüm soru ve cevaplar derlendi... Keyifli okumalar...
Osteoporoz Ne Demek?
Osteoporoz, kemik erimesi hastalığının genel adıdır. Kelime anlamı olarak da gözenekli kemik anlamına gelmektedir.
Osteoporoz Belirtileri Neler?
Bu hastalığın birden fazla aynı seyreden belirtileri bulunuyor. Bu belirtiler arasında;
Çökmeye bağlı dayanılmaz bel ağrıları
Kemik yıkımına bağlı olarak gelişen kamburluk
Zamanla gelişen boy kısalması
Kolay çatlama ve kırıklar yaşanması gibi belirtiler yer almaktadır.
Osteoporoz Tedavisi Nasıldır?
Hastalığın tedavisinde ilaçlara ve mineral takviyelerine başvurulur. Bu ilaçların genellikle D vitamini açısından zengin, fosfor ve kalsiyum içeren ilaçlar olduğuna dikkat edilmelidir. En önemlisi ise hastaların, hastalık bilincini taşımasına yardımcı olmaktır.
Osteoporoz Osteomalazi Farkı Ne?
Osteoporoz yaşlılığa ve genetik faktörlere bağlı olarak gelişen hayatın doğal süreçlerindendir. Yaşlılıkta bu bilinçle davranılmalı ve kemikleri destekleyecek mineral ve vitamin desteğini almaya özen gösterilmelidir. Osteomalazi ise yaş faktöründen bağımsız olarak gelişen kemik yumuşamasıdır. Osteoporoz genel olarak yaşlılıkta görülürken; osteomalazi çocukluk çağında başlayabilen yapısal kemik bozukluğudur. Osteomalazi de de tıpkı osteoporozda görüldüğü gibi kolay çatlak ve kırıklar olabilmektedir. Buna eşlik eden diğer durum bacaklarda ve kollarda görülen güçsüzlük, halsizlik görülmektedir.
Osteoporoz Nedir?
Osteoporoz bizlerin ayakta durmasını sağlayan ve vücudumuzun önemli parçalarından olan kemiklerin zaman içerisinde güçsüzleşmesi ve kırılgan bir hale gelmesidir.
Osteoporoz Ağrısı Nasıl Geçer?
Osteoporoz ağrısından kurtulmanın en etkili yolu bir hekime başvurarak düzenli bir tedavine planına geçmektir. Zaten reçete edilmiş ilaçları kullanmak ağrıyı ve hastalığın olumsuz gelişimini durduracaktır. Fakat buna ilave olarak yapılması gerekenler; D vitamini, fosfor ve mineral bakımından zengin besinlere başvurulmalıdır.
Osteoporoz Tedavisinde Bitkisel Çözümler Neler?
Çeşitli alternatif tıp uzmanları tarafından önerilen kürler mevcuttur. Bunlar arasında önerilenler mürdüm eriği kürü, hayıt otu kürü, yumurta kabuğu kürüdür.
Osteoporoz En Çok Hangi Bölgede Görülmektedir?
Osteoporozun vücutta en çok görüldüğü bölge, el bilekleri, kolun ön kısmı ve kalça kemiklerinde görülmektedir.
Osteoporoz Genetik Mi?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarının görüşlerine ve araştırmalara göre; hastalığın genetik faktörlere bağlı olduğu düşünülüyor. Osteoporoz tanısı alan hastalarda genellikle aile öyküsüne başvurulur.
Osteoporoz Geçer Mi?
Osteoporoz meydana geldikten sonra tamamen geçmesi mümkün olmayan hastalıklar arasında görülüyor. Fakat bu hastalıkta, diğer hastalıklarda da olduğu gibi tedaviye uyum sağlamak, ilaçları düzenli kullanmak, gerekli egzersiz ve mineral desteğiyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir.
Osteoporoz Geriler Mi?
Hastalığın gerileyip gerilememesi tedaviye gösterilen uyum ve kişiden kişiye değişen faktörlerle mümkündür. Bu durum oldukça kişiseldir.
Osteoporoz Hangi Mineral Eksikliğinde Görülür?
Osteoporoz, daha çok D vitamini eksikliğinde, fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliğinde görülür.
Osteoporoz Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Osteoporoza yakalan hastalar, kalsiyum açısından zengin süt, peynir, yoğurt gibi yiecekleri tüketmelidir. Aynı zamanda yeşil yapraklı sebzeler ve baklagilleri oldukça fazla tüketmelidir.
Osteoporoz İlaçları Yan Etkileri Neler?
Her ilacın bir hastalığı iyileştirirken, diğer bir hastalığı meydana getirmek gibi kötü bir huyu ne yazık ki bulunmakta. Osteoporoz ilaçlarının en büyük yıkım gösterdiği organ ise yemek borusudur. Bu ilaçların yemek borusunda kanser oluşturması riskini artırabiliyor.
Osteoporoz İğnesi Adı Ne?
Osteoporoz iğnesi Novartis ilaç grubunun bir üyesi ACLASTA'dır.
Osteoporoz Kimlerde Görülür?
Osteoporoz en fazla kadınlarda görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda bu rahatsızlık, açık tenli ve renkli göz sahibi kişilerde görülmektedir. Aynı zamanda boy olarak kısa kişilerde de görülmektedir.
Osteoporoz Ölümcül Müdür?
Bazı uzmanlara göre, bu hastalık ölümcül duruma kadar gelebilmektedir. Tamamen hastalığın seyrine göre değişir.
Osteoporoz Önlenir Mi?
Sinsi olarak seyreden hastalık, erken yaşlarda fark edilebilir bir hastalık değilidir. Fakat bilinçli bir yaklaşım sergilendiğinde bu kişilerin osteoporoza yakalanma riskinin önüne geçilir.
Osteoporoz Riskini Artıran İlaçlar Hangileri?
Osteoporoz bazı ilaçların kullanımı bağlı olarak genç yaşlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Kortizon ve steroid bazlı ilaçlar, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, bazı romatoloji ilaçları bu riski artırıyor.