Osteopeni İle Osteoporoz Arasındaki Fark Nedir?

(Osteopeni)

osteopeni-ile-osteoporoz-arasindaki-fark-nedir

Osteopeni İle Osteoporoz Arasındaki Fark Nedir?

Osteopeni de osteoporoz da kemik erimesi, kemiklerde düşük yoğunluk anlamına gelir. Osteopeni daha hafiftir. Osteoporoz ise osteopeninin tedavi edilmemiş ve ilerlemiş halidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre osteopeni kalsiyum kaybı başlayan sorunlu kemik, osteoporoz ise kalsiyum kaybı ilerlemiş, içi boş kemik anlamına gelir.

Osteopeni ya da diğer adıyla düşük kemik yoğunluğu kalsiyum eksikliği olan kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Kemik sağlığı vücudumuz için çok önemlidir. Kemikler anne karnındayken gelişmeye başlar ve ergenlik çağına kadar büyümeye devam eder. Bebeklikte anne sütü ile beslenmek kemik gelişimi için çok faydalıdır. Bunun dışında D vitamini ve kalsiyum içeren gıdalar tüketilmesi de kemik sağlığı için gereklidir. Vücudun bu besinlerden mahrum kalmasından dolayı kemik sağlığı zayıflar. Kemikler yoğunluğunu kaybeder. Yani kemikler vücutta kaybolmaya başlar. Düşük kemik yoğunluğu olan kişilerde kemik ağrısı, vücutta hareket kısıtlılığı ve hızlı kemik kırılması gibi problemler yaşanır. Özellikle ileri yaştaki bireylerde en ufak bir darbede kemiklerde kırılma olur. Bu gibi durumlarda doktora görünmeli ve hastalığın teşhis edilmesi gereklidir. Ardından tedaviye başlanmalıdır. Osteopeninin tedavisi için öncelikle kemik oluşumunu artırmaya çalışmaktır. Bunun için kullanılan ilaçların yanında yeterli beslenme ve egzersiz yapılması da gerekir. Osteopeni genellikle 25 yaş ve üstü bireylerde görülür. Bu yüzden vitamin takviyeleri ve spor yapılmalıdır.

Osteopeni Nedir?

Osteopeni düşük kemik yoğunluğu ya da düşük kemik kitlesi olarak da bilinir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği olan kişilerde görülen ciddi bir hastalıktır. Osteopeni olan kişilerde kemik ağrısı ve hareket kısıtlılığı oluşur. Bunlar hafife alınacak bir şey değildir. Bu belirtileri gören kişiler doktora görünmeli ve hastalığın teşhisinden sonra tedaviye başlanmalıdır. Çünkü özellikle ileri yaşlarda kemikler kırılmaya başlar ve bu da çok ciddi bir sorundur.

Osteopeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteopeni yani düşük kemik yoğunluğu hastalığının da diğer hastalıklar gibi erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Osteopeni olan kişilerde kemik ağrısı ve hareket etmede güçlük gibi belirtiler görülür. Bu durumda doktora görünmek gereklidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra teşhis konur. Osteopeni tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Doktorun önerdiği ilaçların yanında beslenme ve egzersize de dikkat edilmesi gereklidir. Böylece kemik yıkımı azaltılır ve sağlıklı kemik oluşumu sağlanmaya çalışılır. Doktorlar bu hastalığın tedavisi için güneş ışığının çok faydalı olduğunu belirtiyorlar. Özellikle 11.00 Ve 14.00 saatleri arasında güneşe çıkmak gerekir. Vücutta kalsiyumu artırmak için yeşil sebzeler, kuru meyveler ve pekmez tüketilmesi gerekir. Bunun yanında badem, kabak çekirdeği, brokoli, erik, kaju, yoğurt, avokado ve fasulye de tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Osteopeni Engel Oranı Kaçtır?

Osteopeni yani düşük kemik yoğunluğu olan kişiler için engel raporu verilmektedir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak yüzde 40 veya 50 civarında engel oranı verilir.

Osteopeni Ağrı Yapar Mı?

Osteopeni olan kişilerde kemik ağrısı olur. Kişiler bunu çok normal gibi görse de ağrılar zamanla artar ve dayanılmayacak hale gelir. Ayrıca hareket kısıtlılığına ve halsizliğe neden olur. Özellikle ileri yaştaki bireylerde en ufak bir darbe almada kemik kırılmasına neden olur.

Osteopeni Anlamı Nedir?

Osteopeni halk arasında düşük kemik yoğunluğu veya düşük kemik kitlesi olarak da bilinir. Vücutta yetersiz kalsiyuma bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalıkta kemikler zamanla yoğunluğunu kaybeder ve yok olamaya başlar.

Osteopeni Belirtileri Nelerdir?

Osteopeni yani düşük kemik yoğunluğu hastalığının belirtileri; kemik ağrıları, hareket etmede güçlük ve kemiklerin hızlıca kırılmasıdır. Bu belirtilerin hafife alınmaması gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Osteopeni İçin Ne Yapılmalı?

Osteopeni tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Doktorun önereceği ilaçların yanında beslenme ve egzersizle de desteklenerek hastalık tedavi edilir. Güneş ışığından faydalanmak, kuru meyve ve pekmez gibi besinler tüketmek, kalsiyum içeren besinler tüketmek, D vitamini, flor ve hormon takviyeleri almak gerekir.

Osteopeni İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?

Osteopeni tedavisi için doktorun önereceği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Ayrıca D vitamini takviyesi, flor ve hormon takviyeleri de almak gerekir.

Osteopeni Nedenleri Nelerdir?

Osteopeni yani düşük kemik yoğunluğu hastalığının en önemli nedeni kalsiyum eksikliğidir. Bunun dışında yeme bozuklukları, radyasyona maruz kalmak, doğuştan gelen problemler, ileri yaşta olmak, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak, metabolizma problemleri, kemoterapi almak, astım ilaçları ve kadınlarda menopoz da osteopeniye neden olan faktörlerdir.

Osteopeni İle Osteoporoz Arasındaki Fark Nedir?

Osteopeni de osteoporoz da kemik erimesi, kemiklerde düşük yoğunluk anlamına gelir. Osteopeni daha hafiftir. Osteoporoz ise osteopeninin tedavi edilmemiş ve ilerlemiş halidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre osteopeni kalsiyum kaybı başlayan sorunlu kemik, osteoporoz ise kalsiyum kaybı ilerlemiş, içi boş kemik anlamına gelir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Osteopeni