Obezitenin Nedenleri?

(Obezite )

obezitenin-nedenleri

Obezitenin Nedenleri?

Obezitenin birçok nedeni mevcuttur. Daha önceden yaşadığı travmaların yol açtığı yeme bozuklukları, genetik faktörler, midede doyum hissinin bulunmaması/azalması, obezite nedenlerinin arasında yer almaktadır.

Obezite, kişinin vücut kitle endeksinin normal sınırından çok daha fazla olmasına, kişinin aşırı kilolu olması durumuna verilen addır. Dünyanın birçok ülkesinde görülen Obezitenin yol açtığı hastalıklar insanın gözünü korkutmaktadır. Obezitenin birçok çeşidi bulunmakla beraber bunlar; Obez, Morbid Obez ve Süper Obez olarak bilinmektedir. 

Obezite Nedir?

Obezite, kişinin aşırı kilolu olmasına neden olan, birçok yan etkisi bulunan, kişinin hem fizyolojik, hem de psikolojik durumunu etkileyen bir hastalıktır.

Obezitenin Nedenleri?

Obezitenin birçok nedeni mevcuttur. Daha önceden yaşadığı travmaların yol açtığı yeme bozuklukları, genetik faktörler, midede doyum hissinin bulunmaması/azalması, obezite nedenlerinin arasında yer almaktadır. 

Obezite Hesaplama Nasıl Olur?

Kişinin obezite olup olunmadığı vücut kitle endeksi ile hesaplanabilmektedir. Kilonuz/Boyunuz’un karesi = Vücut Kitle Endeksinizi vermektedir. Örneğin 120/1.602 = 46 olarak bulunmaktadır. 30’un üzeri Obez, 40’ın üzeri Morbid Obez, 50’nin üzeri Süper Obez olarak bilinmektedir

Obezite Hastalığına Yakalanan Kişiye Ne Denir?

Obezite hastalığına sahip kişiler ‘’Obez’’ olarak adlandırılmaktadır.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Kişinin doymasına rağmen yemek yemeye deva etmesi, yemek yemek istemesi, hızlı ve önünü alamayacak şekilde kilo alması obezite belirtileri arasındadır.

Obezite Nedenleri Nelerdir?

Obezitenin nedenleri psikolojik ya da fizyolojik olabilir. Kimseye anlatamadığı sıkıntıların yol açtığı ‘’eating disorder’’ bu nedenler arasındadır.

Obezite Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Obezite ameliyatı sonrasında hasta hastanın en az 1 ay süreyle ağır kaldırmaktan, fiziksel etkinliklerden kaçınması gerekmektedir. Çalışanlar eğer aşır iş yapmıyorsa 15 gün sonra işe dönebilmektedir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Obezite sonrasında hasta sıvı beslenmeye geçirilir. Doktor ve hastanın seçmiş olduğu ameliyata göre hasta 5 gün içerisinde taburcu edilmektedir. İlk 2 hafta sıvı, 2 hafta sonrasında iyice çiğnenip küçük küçük yenilen gıdalara geçilmektedir.

Obezite Başka Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Obezite yalnızca aşırı kilo alımı değil, beraberinde birçok hastalığı da getiren bir rahatsızlıktır. Obezite hastalarında kalp hastalıkları, diyabet, organ yetmezliği, akciğer sorunları, organlarda yağlanma, nefes alamama gibi sorunlar da bulunmaktadır.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Aşırı yeme, doyuma ulaşamama, tok olduğu halde yemek isteme gibi belirtiler obezitenin en önemli fikirler vermesi gereken durumlardır.

Obezite Bölümü Olan Hastaneler?

Avrupa Obezite Cerrahisi, Liv Hospital Ulus, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi gibi hastanelerde Obezite bölümü olduğu bilinmektedir.

Obezite Çözüm Önerileri Nelerdir?

Obeziteden muzdarip kişilerin yapması gerekenlerin en başında uzman bir doktora başvurmak vardır. Kişi kendi kendine zayıflayamıyorsa bir uzmandan yardım almalı, yeme içme düzenini değiştirip hayatını sporla destekleyerek ideal kiloya ulaşılması kişinin kendisi için en iyi yoldur.

Obezite Diyabet İlişkisi Nedir?

Obezite durumunda vücut kendini sürekli bir kıtlık durumunda hissettiğinden her türlü yağ ve şekeri depolama moduna geçmiş olur. Bu durum kandaki şekerin aşırı depolanmasına, bu durumun alışıp hep yüksek düzeyde şeker alımı isteğine neden olmaktadır. Bu durum bir süre sonra kesinlikle diyabete yol açacağından kişinin hayat kalitesini iyice düşürmektedir.

Obezite Faktörleri Nelerdir?

Obezitenin genetik faktörleri bulunmasının yanı sıra, hazır yemek sektörüne iyice alışıldığı için kişi sürekli hazır gıdalar tüketmekte, aşırı yağlı, aşırı kalorili ürünlerle beslenmektedir. Pandemi sürecinde iyice hareketsizliğe alışılması Obeziteyi tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. 

Obezite Genetik Mi?

Araştırmacılar obezitenin genler yoluyla aktarımının mümkün olduğunu doğrulamışlardır. Ama kişi düzgün bir beslenme ile bu durumun önüne geçebilmekte olup genetik faktörlerin bir bahane olarak görülmemesi gerekmektedir.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Obezite