Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
(Narsistik Kişilik Bozukluğu)
Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Psikoloji literatüründe özsevicilik olarak bilinen narsistik kişilik bozukluğu, kişilerin kendilerini aşırı beğenmeleri ile ortaya çıkar. Bu tür kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin hem dış görünümlerini hem de karakterlerini aşırı sevdikleri bilinir. Kendilerine karşı duydukları aşırı sevgi, her yerde ve her koşulda müthiş bir ilgi alakaya ihtiyaç duyduklarına karşı inanç doğurmaktadır. Elbette bu durum diğer insanlar için çok önemli olmadığından dolayı, kendilerine karşı beklenti içinde oldukları özel ilgi karşılanmaz ve bu tutum karşısında korkunç bir boşluğa düşülür. Kendilerine karşı duydukları saygı ile bir savaş haline girerler ve uzun vadede sakıncalı bir durum söz konusu olmaya başlar.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Bu tip karakter bozukluğuna sahip olan kişilerin kısa bir süre içerisinde psikoterapiye ihtiyacı ortaya çıkar. Uzman hekimler tarafından yapılan seanslarla birlikte bu durumun üstesinden gelinmeye çalışılır. Bunun haricinde ise bilinen başka bir tedavi yöntemi söz konusu değildir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Çevremizde narsistik kişilik bozukluğuna sahip pek çok insan olabilir ve bu durum kendisi dahil kimse tarafından fark edilemeyebilir. Bunu anlamanın yolu ise genelde birkaç davranış özelliğinin incelemekten geçer. Bunlar ise sürekli övgü ya da onaylanmaya ihtiyaç duyulması, başkalarını menfaatler doğrultusunda kullanmaktan çekinmemek, başarılarının sıklıkla takdir edilmesidir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin abartılı bir güzellik ve iyiliğinin olduğuna inanması
Kazanımlarının ve özelliklerinin olağanüstü ve eşsiz olduklarını sanması ya da bunları abartması
Karşılarında ki insanları sıklıkla manipüle etmeleri
Sıklıkla fantezi dünyasında yaşamaları
Narsistik Kişilik Bozukluğu Düzelir Mi?
Dinamik psikoterapi yöntemi ile birlikte bu durumdan rahatlıkla kurtulmak mümkündür. Terapileri aksatmamak ve bu durumun düzeleceğine dair inanç ve istek olmalıdır.
Narsist Kişilik Bozukluğu Davranışları Nasıldır?
Yaşanan tüm sorunların akabinde başkalarını suçlamak
Her durumu kişisel bir saldırı haline getirmek
Aşırı büyük tepkiler vermek ve karşı tarafı manipülasyona uğratmak
Hiçbir hatayı kabul etmemek
Narsist Kişilik Bozukluğu Genetik Mi?
Genetik faktörlerin narsisizm üzerinde bir etkisinin olmadığı bilinmektedir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilir Mi?
Düzenli terapilerle birlikte bu durumdan şikayetçi olan insanların tedavileri yapılabilmektedir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?
Bu tür kişilik bozukluğundan muzdarip kişilerle tartışmaya girmekten kaçınmak gereklidir. Öfke kontrolleri olmadığından dolayı durum iyice kompleks hale gelebilmektedir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda vardır.