Monosit Yüksekliği İle Hangi Bölüm İlgilenir?

(Monosit Yüksekliği )

monosit-yuksekligi-ile-hangi-bolum-ilgilenir

Monosit Yüksekliği İle Hangi Bölüm İlgilenir?

Monosit kan hücresidir. Kan ve kanla ilgili hastalıklar ile dahiliyenin bir yan dalı olan hematoloji bölümü ilgilenir. Yüksek ateş, eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ile karşılaşırsanız ve monosit yüksekliği tespit edilirse Hematoloji bölümüne gitmelisiniz.


Monosit vücutta bakteri, mantar ve virüslerle savaşan, onları yok etmeye çalışan beyaz kan hücresidir. Vücuttaki beyaz kan hücresinin yüzde 2 ile 10’ unu monositler oluşturur. Monositler viral, fungal, bakteriyel ve protozoal enfeksiyonlara karşı vücutta koruma sağlarlar. Mikroorganizmaların ölmesini, yabancı parçaların giderilmesini ve ölü hücrelerin temizlenmesini sağlarlar. Vücutta bağışıklık sistemini güçlendirirler ve bağışıklık tepkilerini artırırlar. Bağışıklık sistemindeki en büyük ve güçlü beyaz kan hücresi olan monositler ilk olarak kemik iliğinde oluşan kan ve dokulara salınırlar. Vücuda bakteri, mantar veya virüs girdiğinde, o bölgeye yoğunlaşır ve oluşabilecek doku hasarını önlemeye çalışırlar. Normal bir insandaki monosit değer aralığı tüm alyuvarların yüzde 0 veya yüzde 9’ u arasındadır. Monositlerin bu değerlerin üzerinde olması monosit yüksekliği olarak bilinir. Monosit yüksekliği vücudun enfeksiyon, iltihap veya kanser gibi bir hastalıkla savaşıyor anlamına gelmektedir. Monositoz olarak da adlandırılan bu monosit yüksekliği bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler, koroner kalp hastalığı, romatizma, romatoid artrit, akciğer hastalıkları, akciğer enfeksiyonları, hodgkin hastalığı, obezite, kardiyovasküler hastalık, tüberküloz, huzursuz bacak sendromu ve lenfoma gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenle kan testinde monosit yüksekliği ortaya çıkarsa, kaynağı olan hastalık da araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.

Monosit Yüksekliği Nedir?

Monosit vücudu bakteri, virüs ve mantarlara karşı koruyan bir beyaz kan hücresidir. Vücudu hastalıklar ve enfeksiyonlara karşı savunma görevini üstlenirler. Monositler beyaz kan hücreleri arasında en büyük hacme sahip olan kan hücreleridir. Tüm beyaz kan hücreleri arasında yüzde 0 ile yüzde 9’ unu monositler oluşturur. Yüzde 9’dan fazla monosit olması monosit yüksekliği veya monositoz olarak adlandırılır.

Monosit Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Monosit yüksekliği ya da diğer adıyla monositoz bir hastalık değil, belirtidir. Vücutta bazı hastalıkların veya enfeksiyonların olduğu anlamına gelir. O nedenle monosit yüksekliğinin tedavisi monosit yüksekliğine neden olan hastalığa göre planlanır. Monosit yüksekliği tespit edildiğinde bunun kaynağı araştırılmalıdır ve buna göre tedavi uygulanmalıdır.

Monosit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Monosit yüksekliği vücutta bazı hastalıkların ve enfeksiyonların habercisidir. Yüksek ateş, eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi bulgular ile ortaya çıkar. Bu belirtiler uzun süre oyunca devam ediyor ve geçmiyorsa hastaneye giderek kan testi olmanızı öneririz. Böylece kan testinde monosit yüksekliği ve buna neden olan faktörler tespit edilir.

 Monosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Monosit yüksekliği ya da diğer adıyla monositoz birçok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar vücutta maya enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar, parazit enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonları olması, akciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, romatoid artrid, koroner kalp hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar, tüberküloz, huzursuz bacak sendromu, hodgkin hastalığı, lenfoma hastalığı ve obezitedir.

 

Monosit Yüksekliği Hamilelik Belirtisi Midir?

Monosit yüksekliği hamilelik belirtisi değildir. ancak hamilelik döneminde monosit yüksekliğinin ortaya çıkması vücutta bazı enfeksiyonların veya aneminin habercisi olabilir. Bu nedenle monosit yüksekliğine neden olan faktör araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.

Monosit Yüksekliği Tehlikeli Midir?

Kandaki monosit miktarı yüzde 0 ile 9 arasında olmalıdır. Bu değerlerin üzerindeki monosit miktarı monosit yüksekliği olarak adlandırılır. Monosit yüksekliği bir hastalık değildir. Ancak vücutta bazı hastalıkların olduğunun habercisidir. Monosit yüksekliğine neden olan hastalık tespit edilemez ve tedavisi yapılmaz ise hayati tehlike ortaya çıkabilir.

Monosit Yüksekliği En Fazla Kaç Olmalı?

Monositler vücudu bakteri, mantar ve enfeksiyonlara karşı savunan beyaz kan hücreleridir. Kandaki monosit miktarı yüzde 0 ile yüzde 9 arasında olması normal kabul edilir. Bu değerlerin üzerinde monosit varsa monosit yüksekliği ya da diğer adıyla monositoz ortaya çıkmış olur.

Monosit Yüksekliği İle Hangi Bölüm İlgilenir?

Monosit kan hücresidir. Kan ve kanla ilgili hastalıklar ile dahiliyenin bir yan dalı olan hematoloji bölümü ilgilenir. Yüksek ateş, eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ile karşılaşırsanız ve monosit yüksekliği tespit edilirse Hematoloji bölümüne gitmelisiniz.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Monosit Yüksekliği