Mikrosefali Genetik Mi?

(Mikrosefali )

mikrosefali-genetik-mi

Mikrosefali Genetik Mi?

Evet. Kromozom ve DNA sorunlarından meydana gelmesi ile ön plana çıkan mikrosefali hastalığının genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirtmek mümkündür.

Mikrosefali, özellikle çocuklarda rastlanılan bir gelişimsel bozukluktur. Baş bölgesinin olması gereken normal boyutlarının altında kalması ile belirlenir. Ay ay takip edilen gelişimsel takip sürecinde, bebek ya da çocukların baş çevresi ölçümleri yapılır. Aynı ayda ya da yaşta olunmasına rağmen bazı çocukların baş çevresi ölçümleri olduğundan çok daha küçüktür. Sağlıklı bir bebeğin olması gereken bal çevresi genişliği en az 36 santimetre olması gerekli iken, mikrosefaliye sahip bebek ya da çocuklarda bu ölçüm, 36 santimetrenin altında kalmaktadır. Genellikle akraba evliliklerinde ve gebelik döneminde yaşanan zehirlenmelere bağlı olarak meydana geldiği bilinmektedir.

Mikrosefali Nedir?

Mikrosefali, dünyaya gelen bebeklerin olması gerekenden çok daha küçük bir baş çevresi boyutuna sahip olduğu bir rahatsızlıktır. Nörogelişim problemi olarak da adlandırılmakla birlikte, mikrosefalinin akraba evlilikleri sonucunda meydana geldiği bilinmektedir.

Mikrosefali Nedenleri Nelerdir?

-Down sendromu

-Edward sendromu

-DNA değişimleri

-Metabolizma hastalıkları

-Gebelik sürecinde kullanılan alkol

-Gebelik sürecinde toksik maddeye maruz kalınması

-Annenin enfeksiyon ve zehirlenme gibi durumlara maruz kalması

-Gebelik süresi boyunca yetersiz beslenme

Mikrosefali Anne Karnında Anlaşılır Mı?

Evet. Hamilelik süresi boyunca yapılacak kontrollerin ultrason taramalarında ilgili hekimler tarafından fark edilebilmektedir. Bu nedenle gebelik süreci boyunca önerilen tüm kontrollere eksiksiz bir şekilde gidilmelidir.

Mikrosefali Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mikrosefali hastalığında yapılacak tedavi yöntemleri arasında ne yazık ki ameliyat seçeneği bulunmamaktadır. Genellikle rehabilitasyon ile iyileşme yöntemi denenmektedir.

Mikrosefali Belirtileri Nelerdir?

-Karakteristik kafa yapısı

-Zeka geriliği

-Görme ya da işitme kayıplarının meydana gelmesi

-Gözlerin, kulakların ve ağız yapısının küçük bir yapıya sahip olması (normale oranla)

-Hareket kabiliyetinde azalma ve fiziksel bazı anomaliler

 

Mikrosefali Bebekler Ne Kadar Yaşar?

Mikrosefali edward sendromu gibi bir nedenden dolayı meydana geldiğinde bebeklerin ömrünün doğumdan itibaren bir yıl olduğu bilinmektedir. Fakat diğer nedenler söz konusu olup, mikrosefali geliştiğinde normal bir insan ömründen bahsedilmesi mümkündür.

Mikrosefali Düzelir Mi?

Mikrosefali, düzelen ve iyileşen bir hastalık değildir. Kişilerin ömrü boyunca bu rahatsızlıkla yaşaması gereklidir. Fakat anne karnında iken, mikrosefali teşhisi yapılmışsa, gerekli müdahaleler yapılır ve gelişimsel ve zihinsel geriliğin önüne geçilebilir. Erken teşhis, ileriki yaşam kalitesi için önemlidir.

Mikrosefali Doğuştan Mı?

Mikrosefalinin hem doğuştan hem de sonradan gelişen iki farklı ütü bulunmaktadır. Ancak genelde doğuştan meydana gelen bir rahatsızlık olarak bahsetmek mümkündür.

Mikrosefali Engelli Raporu Kaçtır?

Mikrosefali tanısı almış hastaların engel oranları değişiklik göstermektedir. Mikrosefaliye eşlik eden zeka geriliği, kendi fiziksel ihtiyaçlarını giderememe, başkasına bağımlı yaşama, işitme kaybı gibi durumlara bakıldığında rapor oranı en baştan düzenlenir.

Mikrosefali Genetik Mi?

Evet. Kromozom ve DNA sorunlarından meydana gelmesi ile ön plana çıkan mikrosefali hastalığının genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirtmek mümkündür.

Mikrosefali Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Anne karnında yapılacak kontrollerle tespiti yapılabilen mikrosefalinin gebeliğin 7-8. aylarında fark edilebileceği bilinmektedir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Mikrosefali