Menoraji Nasıl Anlaşılır?

(Menoraji )

menoraji-nasil-anlasilir

Menoraji Nasıl Anlaşılır?

Menoraji tanısı koyulması için doktor kontrolü gerekmektedir. Fiziksel muayene, smear testi ve ultrason gözlemi ayrıca hormon seviyelerinin gözlenebilmesi için de kan testi yapılması gerekir. Kanser riski görülen bazı hastalara biyopsi yapılması ve örnek alınması sağlanır.


Her sağlıklı kadının ilk reglinden ortalama 12-18 ay sonra regl döngüsü düzene girer ve bu döngünün yaklaşık 28-35 gün sürmesi normaldir. Bu menstrual döngüde normal görülen adet kanamasının 5-7 gün arası sürmesidir. Menoraji regl kanamasının normal aralıktan uzun sürmesi ve normal görülenden daha fazla kanama gözlenmesi durumu olarak tanımlanır.

Menoraji Sebepleri Nelerdir?

Genelde menoraji hormonsal sorunlardan dolayı gözlenen bir hastalıktır. Bunun yanında rahim kanseri ya da kisti, rahim duvarının (endometriyum) kalınlaşması, sigara alkol kullanımı, stres, kan hastalıkları da menorajiye sebebiyet vermektedir.

Menoraji Hipermenore Farkı Nedir?

Menoraji düzenli aralıklarla regl kanamasının ve süresinin fazla olduğu bir durumken hipermenorede sürenin değil sadece kanamanın artışı gözlenir. Hipermenore durumunda artan kanama miktarı 80 ml.’den fazladır.

Menoraji Adet Kanamasının Süresinin Uzaması Ne Kadardır?

Regl süresinin uzaması menoraji olarak tanımlanır. Adet kanamasının 7 günden uzun sürmesi, sık kan kaybı ve bazen kanın pıhtılaşması görülür. Menoraji durumunda kanama süresi uzun olduğu için regl döngüsü 21 gün gibi sık aralıklarla gerçekleşebilmektedir.

Menoraji Nasıl Anlaşılır?

Menoraji tanısı koyulması için doktor kontrolü gerekmektedir. Fiziksel muayene, smear testi ve ultrason gözlemi ayrıca hormon seviyelerinin gözlenebilmesi için de kan testi yapılması gerekir. Kanser riski görülen bazı hastalara biyopsi yapılması ve örnek alınması sağlanır.

Menoraji Belirtileri Nelerdir?

Regl süresinin 7 günden uzun olması, günde 4-5 pedden daha fazla kullanım gerekmesi, şiddetli kanamalar görülmesi, kanama sırasında büyük kan pıhtılarının gözlenmesi, yorgunluk halsizlik gibi kansızlık belirtileri yaşanması, vücutta uyuşma, alt karın bölgesinde ağrı menoraji belirtileri arasında yer almaktadır.

Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı adet kanamasının tanı konulduktan sonra hastanın durumuna ve şartlarına göre tedavi opsiyonları vardır. Genelde hormonal bozukluklar sonucunda oluşması gereğince progesteron, östrojen içeren haplar, doğum kontrol hapları ile ilaç tedavisi uygulanmakta ve başarı sağlanmaktadır. Bunun yanında hastanın durumuna bağlı olarak rahim içi araçlar da kullanılabilir.

Menoraji Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Menoraji tedavisinde birden fazla ilaç seçeneği vardır. İlk olarak Kombine Oral Kontraseptif adı verilen regl döngüsü düzenleyen ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında naproksen, ibuprofen ve diklofenak içeren ilaçlar da kullanılmaktadır. Danazol’ün de regl kanamalarını yarı yarıya azalttığı bilinmektedir.

Menoraji Tehlikeli Mi?

Adette aşırı kanama görülmesi birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Kansızlık, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı, bayılma gibi semptomlar insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında menorajinin kendisinin de bir semptom olarak gözlendiği durumlar var da vardır. Kan hastalıkları, kistler, kanser çeşitleri sonucunda aşırı regl kanaması görülebilir. Bu sebeple menoraji ciddiye alınması ve müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.

Menoraji Tipleri?

Menoraji bir adet düzensizliği tipidir. Diğer adet düzensizlikleri arasında, Menoraji ile birlikte oligomenore, polimenore, hipomenore, hipermenore, metroraji, menometroraji, ovulasyon kanaması, premenstürel kanama, spotting ve jüvenil kanama bulunmaktadır.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Menoraji