Melanom Belirtileri Nelerdir?

(Melanom)

melanom-belirtileri-nelerdir

Melanom Belirtileri Nelerdir?

Melanom yani cilt kanseri belirtileri; deride ortaya çıkan leke veya lezyon, cilt üzerindeki dokunun düzensiz ve çıkıntılı olması, lezyonların 5 mm’den büyük olması, lezyonların farklı renkte ve şekilde olmasıdır.


Kanser vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesinden dolayı oluşan bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilir. Kan kanseri, meme kanseri, kolon kanseri gibi birçok çeşidi vardır. Bunlardan birisi de melanom yani cilt kanserdir. Derinin altında deriye renk veren melanin isimli renk pigmentlerini üreten melanosit denilen cilt hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşur. Bu hücrelerin çoğalması ve kansere dönüşmesine ise melanom adı verilir. Melanom diğer kanser türlerine göre daha az görülür. Ancak melanom oluştuğunda erken fark etmek ve tedaviye başlamak çok önemlidir.

Melanoma Nedir?

Melanom deri altında deriye renk veren melanosit denilen hücrenin kontrolsüz çoğalması ile oluşan bir kanser türüdür. Cilt kanseri olarak da adlandırılır. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Melanom Belirtileri Nelerdir?

Melanom yani cilt kanseri belirtileri; deride ortaya çıkan leke veya lezyon, cilt üzerindeki dokunun düzensiz ve çıkıntılı olması, lezyonların 5 mm’den büyük olması, lezyonların farklı renkte ve şekilde olmasıdır.

Melanom Nedenleri Nelerdir?

Melanomun nedenleri arasında en çok genetik faktörler etkili olmaktadır. Ancak bunun dışında başka nedenler de melanoma sebep olur. Bunlar; çok fazla güneş altında kalmak, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmak, solaryuma girmektir.

Melanom Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Melanom yani cilt kanseri için erken tanı ve tedavi çok önem taşır. Tedavi yöntemi olarak kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi uygulanır. Ancak en kesin tedavi olarak cerrahi işlem yapılır. Hastaya lokal anestezi uygulanır ve ardından tümörün olduğu bölge uyuştuktan sonra hem altından hem de kenarlarından çıkartılır.

Melanom Genetik Bir Hastalık Mı?

Melanom yani cilt kanseri genetik bir hastalıktır. Yakın ailede melanom öyküsünün olması en önemli risk faktörüdür.

Melanom Hastası Ne Kadar Yaşar?

Melanom yani cilt kanseri 4. Evredeyken yani çok ilerlediğinde ve karın içine yayıldığında tedavi daha zordur. Bu hatsalar için yaşam süreleri ortalama 18 ay olarak tahmin edilmektedir.

Melanom Hangi Yaşlarda Görülür?

Melanom yani cilt kanseri ortalama 15 yaş ile 30 yaş arasında daha çok görülür. Özellikle kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır.

Melanom İçin Hangi Doktora Gidilir?

Melanom yani cilt kanseri teşhisi ve tedavisi için dermatoloji veya plastik cerrahi bölümüne gidilir.

Melanom İyileşir Mi?

Melanom yani cilt kanseri erken fark edildiğinde ve tedaviye başlandığında iyileşme mümkündür. Radyoterapi , kemoterapi ve cerrahi tedavisi uygulanır. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Melanom