Mastektomi Kaç Saat Sürer?
(Mastektomi)
Mastektomi Kaç Saat Sürer?
Kanserler ölüme neden olan ciddi hastalıklardan birisidir. Bir çok kanser türü vardır. Bunlardan birisi de kadınlarda görülen meme kanseridir. Meme kanseri çok yaygın görülen bir kanser türüdür. Meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile tümör oluşur. Böylece meme kanseri ortaya çıkar. Meme kanserinde diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak muayene olmak gereklidir. Meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olur. Meme kanseri tedavisinde daha çok cerrahi işlem uygulanır. Bunun dışında kemoterapi ve radyoterapi de uygulanır . Kanser eğer çok ilerlemişse meme dokusu tamamen alınır. Buna mastektomi denir. Mastektominin farklı türleri vardır. Mastektomi ile beraber tümör, meme dokusunun bir miktarı veya meme dokusunun tamamı alınır. Bazı durumlarda lenf düğümleri de tamamen alınır.
Mastektomi Nedir?
Mastektomi meme kanseri tedavisinde uygulanan cerrahi bir işlemdir. Meme dokusundaki tümörün ve meme dokusunun cerrahi operasyonla alınmasına mastektomi denir. Mastektomi ameliyatı bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar omuz ağrısı, kanama, enfeksiyon, ödem, uyuşma ve hematomdur. Ameliyattan önce hastalar doktor tarafından uyarılır
Mastektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Mastektomi ameliyatı ortalama 2.5 – 3 saat sürmektedir. Eğer meme rekonstrüksiyonu yapılacaksa ameliyat daha uzun sürebilir. Ameliyattan önce yeme, içme ve kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa bırakılır. Hastaya genel anestezi verilir ve ameliyat baslar. Uygun bir yerden kesi açıldıktan sonra meme dokusu göğüs kaslarından ayrıştırılarak alınır. Meme rekonstrüksiyon yapılacaksa bu aşamada plastik cerrah devreye girer ve meme şekillendirmesini yapar. Daha sonra dikiş atılır ve bandajlara yapılır.
Mastektomi İyileşme Süreci Nasıldır?
Mastektomi ameliyatından sonra hasta üç gün hastanede gözlem altında kalır. Rekonstrüksiyon yapılan hastalarda hastanede kalma süresi daha da artabilir. Taburcu edildikten sonra hastanın bir süre evde istirahat etmesi gerekir. Hekimin önerdiği bazı egzersizler yapılması ve yaranın bakımının yapılması gerekir. İyileşme süresi bazı hastalarda daha fazla olabilir. Ancak ortalama olarak 3- 4 haftada iyileşme görülür. İyileşme surecinde sislik, morarma ve yüksek ateş görülebilir. Bu normaldir. Fakat eğer çok şiddetli şikayetler olursa hekime danışmak gereklidir.
Mastektomi Çeşitleri Nelerdir?
6 çeşit mastektomi vardır. Bunlar; meme ucu koruyucu mastektomi ( cilt ve meme ucunun sağlam bırakıldığı yenilikçi mastektomi), radikal mastektomi ( meme dokusunun tümü, lenf düğümleri ve göğüs kaslarının çıkarıldığı mastektomi), deri koruyucu mastektomi ( meme ucunun ve meme dokusunun çıkarıldığı, cildin sağlam bırakıldığı, memenin yeniden yapıldığı mastektomi), total mastektomi ( meme dokusu tamamen çıkarıldığı, lenf düğümlerinin ve göğüs altı kaslarının sağlam bırakıldığı mastektomi), çift mastektomi ( her iki memenin de alındığı mastektomi).
Mastektomi Sonrası Gelişen Komplikasyonlar Nelerdir?
Mastektomi yanı meme dokusundaki tümörün alınması ameliyatı sonrasında bazı komplikasyonlar oluşabilir. Mastektomi ameliyatından önce hastanın daha önce geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, varsa alerjiler dikkate alınır. Hastaya ameliyattan sonra olabilecek komplikasyonlar anlatılır. Bunlar ; kanama, enfeksiyon, omuzlarda ağrı ve sertlik, ödem oluşması, hematom, koltuk altında uyuşma, ağrı ve skar oluşmasıdır.
Mastektomi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Mastektomi ameliyatından sonra hastanın en az 3 gün hastanede gözlem altında kalması gerekir. Rekonstrusyon yapılan hastalarda bu süre daha da uzayabilir. Hasta taburcu edildikten sonra istirahat etmesi, doktorun önerdiği hafif egzersizleri yapmalıdır. Yara bakımını doktorun önerdiği şekilde yapmaya özen göstermelidir. Ayrıca kontrollerini aksatmamalıdır ve düzenli olarak kontrollere gitmelidir.
Mastektomi Hangi Durumlarda Yapılır?
Mastektomi yanı meme dokusunun alınması meme kanseri tedavisi için uygulanır. Meme kanserinin ileri evrede olmasından dolayı mastektomi yapılır. Ayrıca bazı hastalar hamile olduğunda kemoterapi yapılamadığı için mastektomi yapılır, radyoterapi yapılamayan hastalarda yapılır, tümörün meme dokusundan fazla olduğu durumlarda ve meme kanserinin tekrar nüksetmesi durumlarında yapılır.
Mastektomi Kaç Saat Sürer?
Mastektomi yanı meme dokusunun alınması ameliyatı 2.5 veya 3 saat arasında sürer. Eğer hastaya rekonstrüksiyon işlemi de yapılacaksa ameliyatın süresi daha da uzayabilir.
Mastektomi Neden Yapılır?
Mastektomi ameliyatı meme kanseri teşhisi alan kişiler için uygulanır. Meme kanseri ileri evrendeyse, tümör büyükse, hastanın kemoterapi ve radyoterapi alması uygun ya da yeterli değilse mastektomi yapılır.
Mastektomi Yan Etkileri Nelerdir?
Mastektomi yanı meme dokusunun alınması ameliyatında bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar morarma, kanama , enfeksiyon , apse, koltuk altında uyuşma, ağrı, kolda şişme ve omuzlarda sertliktir. Bu belirtiler çok şiddetli olarak görülüyorsa derhal doktora danışmak gerekir.