Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

(Mantar Zehirlenmesi )

mantar-zehirlenmesi-belirtileri-nelerdir

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Mantar zehirlenmesi bazı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler; baş ağrısı, baş dönmesi, kafa karışıklığı, sersemlik hissi, konuşmada güçlük, denge kaybı, halüsinasyon görme, kulaklarda çınlama, görmede bulanıklık, ağızda kuruluk, boğazda şişme, yutmada güçlük, halsizlik, yürümede güçlük, nefes darlığı, ciltte kızarıklık, kaşıntı, kalp çarpıntısı, ishal, kabızlık, idrar yaparken güçlük, ter içinde kalma ve bayılmadır. Bu belirtiler görüldüğünde derhal acil servise gidilmelidir.

                       

Mantar ormanlık alanlarda yetişir. Kontrollü yerlerde yaşayan mantarların tüketilmesi gerekir. Tarım ve orman bakanlığı tarafından yetiştirilen mantarlar hariç yetişen mantarların tüketilmemesi gerekir. Çünkü zehirlenme tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz. Çoğunlukla sonbaharda az pişmiş olarak tüketilen mantarlarda daha çok zehirlenme vakaları olmuştur. Ayrıca mantarların alkol ile beraber tüketilmesi de zehirlenme riskini artırmaktadır. Mantar zehirlenmesi, mantar yenildikten birkaç saat içinde kendi belli eder. Ancak bazı kişilerde bu durum 2 haftaya veya 1 aya kadar ortaya çıkmayabilir. Mantar zehirlenmesinde mantar tüketildikten sonra baş ağrısı, kafa karışıklığı, halsizlik, ağız kuruluğu, denge kaybı, kulak çınlaması, halüsinasyon, göz sulanması, ağızda metal gibi bir tat hissetme, yutmada zorluk, mide yanması, karın ağrısı, ishal, kabızlık, idrara çıkamama, nefes darlığı, kalpte çarpıntı, boğaz şişmesi, dilin uyuşması, ciltte kızarıklık, kaşıntı, terleme, yürümede zorluk ve bayılma gibi semptomlar oluşur. Mantar zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde derhal hastaneye gidilmelidir. Hastanede tansiyon ölçülür, kalp ritmi ölçülür ve fiziksel muayene yapılır. mantar zehirlenmesi olduğu anlaşıldığında tedaviye başlanması gerekir. Eğer tedavide geç kalınırsa hastada karaciğer ve böbrek yetmezliği olabilir. bu da hastanın hayatını tehlikeye atar.

Mantar Zehirlenmesi Neden Olur?

Mantar zehirlenmesinin en büyük nedeni kontrolsüz ortamlarda mantar yetiştirilmesidir. Mantarlar yetiştirildiği bölgenin coğrafi konumuna, rakımına ve hangi mevsimde toplandığına göre zehirli olup olmadığı değişir. Zehirli mantarlardan kaçınmak için yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı’ nın denetiminde üretilen mantarlar tüketilmelidir. Ayrıca mantarlar tüketilmeden evvel bol su ile yıkanmalı ve doğru bir şekilde pişirilmelidir.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Mantar zehirlenmesi bazı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler; baş ağrısı, baş dönmesi, kafa karışıklığı, sersemlik hissi, konuşmada güçlük, denge kaybı, halüsinasyon görme, kulaklarda çınlama, görmede bulanıklık, ağızda kuruluk, boğazda şişme, yutmada güçlük, halsizlik, yürümede güçlük, nefes darlığı, ciltte kızarıklık, kaşıntı, kalp çarpıntısı, ishal, kabızlık, idrar yaparken güçlük, ter içinde kalma ve bayılmadır. Bu belirtiler görüldüğünde derhal acil servise gidilmelidir.

Mantar Zehirlenmesi Sonuçları Nelerdir?

Mantar zehirlenmesi olduğunda baş dönmesi, kalpte çarpıntı, denge kaybı ve bayılma gibi ciddi semptomlar görülür. Bu semptomlar için derhal hastanelerde acil servis bölümüne gidilmelidir. mantar zehirlenmesi kontrol altına alınmadığında hastada karaciğer yetmezliğine ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bundan dolayı hastanın hayatını tehlikeye atar.

Mantar Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden acil servise gidilmelidir. Burada mantar zehirlenmesi tespit edildiğinde hastaya mide bulantısını geçirmek isteyen antiemetik ilaçlar , baş ağrısı için ağrı kesici aneljezik ilaçlar verilir. Daha sonra yenilen mantarın türüne göre, zehri ortadan kaldıracak panzehir ilaçlar verilir. Bazı hastaların yoğum bakımda takip edilmesi gerekebilir.

Mantar Zehirlenmeleri Ve İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?

Mantar tükettikten sonra zehirlenme belirtileri gören kişi için yapılacak en iyi şey ambulans çağırıp en yakın hastanede acil servise gitmesini sağlamaktır. Ambulans gelene kadar hastanın sakin kalması sağlamalı ve kesinlikle kusturulmaya çalışılmamalıdır. Hastaya su, yoğurt, ayran gibi kusmaya neden olacak sıvı gıdalar verilmemelidir.

Mantar Zehirlenmesine Karşı Önlemler Nelerdir?

Mantar zehirlenmesi olmaması için güvenilir bölgelerde yetişen mantarların tüketilmesi gerekir. Çünkü mantarın zehirli olmasının nedeni yetiştiği bölgenin coğrafi koşullarıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetiştirilen bölgelerdeki mantarlar dışında mantar tüketilmemesi gerekir. Ayrıca tüketilmeden önce mantarların iyice yıkanması ve iyi pişirilmesi gerekir.

Mantar Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Mantar zehirlenmesi, mantar tüketildikten 2-6 saat sonra ortaya çıkabilir. Ancak bazı mantar türlerinde zehirlenme 15 gün sonra veya 1 ay sonra belirti vermeye başlar. Erken belirti veren zehirlenmelerde 3 saatten önce, geç belirti veren zehirlenmelerde ise 24 saatten önce ortaya çıkar. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Mantar Zehirlenmesi